Pivní zeleninová polévka s čedarem
Připadá vám pivo v polévce jako skvělý nebo alespoň zajímavý nápad? Prozradíme vám nejen recept na jednu z takových polévek, ale také vám prozradíme, koho napadlo vařit s pivem.
Pivní polévky bývají často sýrové nebo se k nim sýr podává. Na jednu takovou se můžete podívat i v tomto videoreceptu z YouTube kanálu Craft Beering. Pokud ale budete pátrat dál, uvidíte, že rozhodně nejde o jediný recept.
Recept na pivní polévku se sýrem
Na první pohled může být pivní sýrová polévka zvláštní, ale vlastně to nic tak převratného není.
V hrnci rozpusťte ¼ hrnku másla a na něm osmahněte do měkka jednu najemno pokrájenou velkou cibuli, zhruba stejné množství najemno nakrájeného celeru, mrkve a kapie. Přidejte také dva podrcené stroužky česneku a jeden bobkový list.
Poté, co veškerá zelenina mírně změkne, zaprašte zeleninu 1/3 hrnku hladké mouky, dobře promíchejte a přilejte 2 a ½ hrnku drůbežího vývaru, jeden kelímek smetany na vaření a třetinku piva.
Vše nechte řádně provařit, osolte a opepřete, přidejte jednu lžičku mleté hořčice nebo lžičku plnotučné a lžíci Worcestrové omáčky i půl lžičky chilli. V hrnci vše rozmixujte tyčovým mixérem a na závěr přidejte po částech 3 hrnky nastrouhaného čedaru. Měl by být tučný, aby se dobře rozpouštěl.
Polévku můžete servírovat s pažitkou nebo jemně nakrájenou jarní cibulkou, krutony či chlebem.
Kde se vzaly pivní polévky?
Pivo prý bylo docela obyčejným základem polévek, ke kterému se patrně hospodyně dostaly lépe než k masovému vývaru. Ve starých kuchařkách, ale také v dějepisu české kuchyně, na pivní polévky narazíte docela běžně a podle klasického staročeského receptu se připravovala taková polévka ze světlého piva, chleba, žloutků, česneku, másla, smetany, kmínu a soli.
Tyto pivní polévky byly docela běžné u nás i u našich německy mluvících sousedů, typicky se podávaly ke snídani a byly velmi husté a výživné. Recept rozhodně není jen jeden a podle možností i kraje jste se mohli setkat s použitím brambor místo chleba nebo také pro nás nezvyklou variantou na sladko s vanilkou, skořicí, citronovou kůru a rumem či rozinkami a šlehačkou.
Tyto recepty se sladkým vonícím kořením se stále ještě někdy připravují v Dánsku nebo na jihovýchodě Německa v rodinách s lužickosrbskou tradicí.
Zdroje: craftbeering.com, toprecepty.cz