Oproti současnosti byla strava starých Řeků poměrně prostá. Základem jejich jídelníčku bylo především obilí, hlavně ječmen a pšenice, stejně tak olivy, ale i víno. Doplňovaly je luštěniny, ořechy a zelenina.

Maso, tehdy vysoce ceněné, se na stolech objevovalo jen výjimečně. Když už tak spíš v podobě ryb. Ovšem, kdy už náhodou maso bylo, vařila se tehdy polévka z vepřové krve, která se značně podobá naší dnešní „prdelačce“.

Jak připravuje zabijačková polévka neboli „prdelačku“ známý šéfkuchař Roman Paulus? Podívejte se na zajímavé video na kanálu Kuchyně Lidlu:

Zdroj: Youtube

Starořecká „prdelačka“

Ve starověkém Řecku se za hlavní jídlo dne vždy považovala večeře. Proto byla také po denním střídmém jídle hlavním pokrmem. Chudší vrstvy se musely spokojit s jednodušší večeří a v oblibě byly různé polévky. Připravovaly je většinou z čočky, fazolí a momentálně dostupné zeleniny. Nejčastěji se jednalo o cibuli, česnek, zelí a tuřín.

Ale když se poštěstilo, pochutnávali si tehdy na polévce, která je podobná naší zabijačkové „prdelačce.“ Jednalo se o vývar z vepřové krve a vepřové kýty, který byl stejně tmavý, tak jak ho známe dnes. Polévku dochucovali octem a solí a servíroval se k ní vařený ječmen a syrová zelenina.

Recept na polévku z vepřové krve

Budete potřebovat 250 g vařených krup, a proto si je uvařte den předem. Stejně tak je nutné obstarat si i 1 až 2 l ovarového vývaru. Jakmile je zchladlý, seberte z povrchu nadbytečný tuk. Vývar byste měli i scedit. Následně jej uveďte k varu, pak stáhněte plamen, aby se již nevařil a byl stále pod bodem varu. Pak vmíchejte 200 ml vepřové krve, jen hlídejte, aby v žádném případě nedošlo k varu, krev by se srazila. Polévku míchejte po dobu alespoň 20 minut.

Dalším krokem je přidání 250 g vařených krup společně s rozmačkanými 3 až 4 stroužky česneku, 1 hrstí sušené rozemnuté majoránky, špetkou pepře a soli dle chuti. Nechte chvíli odstavený hrnec zaklopený pokličkou mimo plotýnku. Následně můžete tuto lahůdku servírovat na stůl.

Jak skladovat

Pokud nedojíte všechnu polévku v den po uvaření, nechte ji před skladováním náležitě vystydnout a pak ji uložte do lednice.

Tip

Na polévku je vždy nejlepší čerstvá krev, kterou si můžete objednat u řezníka. Polévku můžete také vylepšit tím, že ji na talíři doplníte do zlatova opečenou cibulkou.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.apetitonline.cz, www.toprecepty.cz