3 rychlé večeře z jednoho plechu
6. 6. 2018

3 rychlé večeře z jednoho plechu

Uvařit chutnou a originální večeři během pracovního týdne, kdy se vrátíte po často náročném pracovním dni domů a nechcete trávit hodiny u plotny, přidělává vrásky na čele nejedné ženy. S trojicí našich receptů se přesvědčíte, že to je opravdu hračka, a příště svěříte bleskurychlou přípravu i zbylým členům domácnosti.

V kuchyni totiž platí kouzelné pravidlo: V jednoduchosti je krása. A proto v následujících jídlech nečekejte nic složitého, což platí hned při výběru potřebného nádobí – bude vám stačit obyčejný plech s vyšším okrajem nebo zapékací mísa, případně pánev. 

Italský zapečený lilek

  • Zapékaný lilek s rajčaty a mozzarellou budou milovat i děti.2 velké lilky

  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

  • 800 g krájených rajčat (2 konzervy)

  • 2 stroužky česneku

  • 70 g černých oliv

  • 150 g mozzarelly

  • svazek čerstvé bazalky

  • 2 kusy ciabatty

  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Mezitím si podélně překrojíme lilek a z polovin nakrájíme asi centimetr silné plátky, které pokapeme olivovým olejem a rukama se postaráme, aby byly celé obalené. Lilek dáme na plech a samostatně pečeme 15 minut. Poté přidáme rajčata, olivy a na tenké plátky nakrájený česnek, lehce osolíme a opeříme, promícháme a pečeme dalších 10 minut. Otrháme lístky bazalky, část si necháme na servírování, zbytek nakrájíme nahrubo a přidáme do plechu po uplynutí 10 minut. Navrch natrháme kusy ciabatty, mozzarellu a zapékáme dalších zhruba 20 minut. Podáváme posypané zbytkem čerstvých bazalkových listů.

Kuře plněné fetou

  • Upéct kuřecí kousky na plechu je snadné a rychlé. 70 g fety

  • 1 citron

  • 1 stroužek česneku

  • 2 polévkové lžíce rozinek

  • 2 polévkové lžíce nasekané hladkolisté petržele, plus na podávání

  • 4 kuřecí stehna

  • 400 g různobarevných cherry rajčat

  • 1 červená cibule

  • 100 g červené papriky

  • 100 g (polovina hrnku) celozrnného kuskusu

  • 160 ml vody

  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

  • olivový olej

  • pečicí papír

Troubu si předehřejeme na 190 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Nejprve si omyjeme papriku a zbavíme ji semínek. Nakrájíme na větší kousky, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 15 minut. Do mísy nadrobíme fetu, nastrouháme kůru z citronu a přidáme I nasekanou hladkolistou petržel. Rozinky překrájíme nahrubo a přidáme k sýru. Směs rozdělíme na čtyři porce a opatrně ji napěchujeme pod kůži každého kuřecího stehna. Celá stehna potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a uložíme na plech. Kolem přidáme pečenou papriku, rajčata překrájená na poloviny a na tenké plátky nakrájenou červenou cibuli.

Pečeme 30 minut dozlatova. Mezitím si zvlášť uvaříme kuskus, který v hrnci zalijeme vroucí vodou, osolíme, promícháme vidličkou, překryjeme pokličkou a necháme 10 minut odstát. Poté kuskus načechráme vidličkou, podáváme s kuřetem, pečenou zeleninou, plátkem citronu, posypané petrželkou.

Pečené fazole s vejcem

  • 400 g nových bramborPřestože nejsou fazole vaším nejoblíbenějším jídlem, tohle si vás získá.

  • olivový olej

  • 1 cibuli

  • 1 stroužek česneku

  • 1 oranžovou papriku

  • 400 g konzervovaných fazolí Cannellini

  • 400 g konzervovaných krájených rajčat

  • 300 ml rajčatové passaty

  • 1 polévková lžíce worcesterové omáčky

  • 100 g špenátu

  • 4 vejce velikosti L

  • svazek bazalky

  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Brambory omyjeme, osušíme a povaříme ve vroucí osolené vodě cca 10 minut. Zchladlé překrájíme na centimetrové plátky. Cibuli a česnek si nakrájíme najemno a orestujeme dvě minuty ve velké pánvi, přidáme na větší kousky nakrájenou papriku a restujeme zhruba 5 minut doměkka. Přidáme brambory a fazole, za dalších pár minut rajčata, passatu a worcesterovou omáčku. Přivedeme k varu, stáhneme na nižší výkon a necháme odkryté cca 12 minut provařit a zhoustnout. Přimícháme špenát a počkáme, než zavadne. Dochutíme solí a pepřem. Do směsi vyklepneme každé vejce zvlášť a zakryté vaříme ještě 5 minut. Podáváme posypané nasekanou čerstvoou bazalkou.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS