Palačinky z banánu se skořicí

Máte doma načernalé banány, které už nechcete za nic sníst? Nevyhazujte je! Jsou krásně měkké a sladké, takže vám palačinky nádherně osladí.

Na zhruba 2 velké palačinky:

  • 1 velký zralý banán nebo 2 menší
  • 2 vejce velikosti M
  • špetka soli
  • ½ čajové lžičky skořice
  • máslo na smažení

Vejce rozšleháme vidličkou nebo metlou, přidáme špetku soli a skořici. Banán oloupeme a vidličkou na plochém talíři rozmačkáme tak, aby vznikla konzistence jemného pyré. To přidáme k rozšlehaným vejcím a promícháme. Smažíme na střední výkon ideálně na pánvi s nepřilnavým povrchem, abychom nemuseli používat příliš másla. Po nanesení na pánev smažíme co nejdéle na jedné straně, případně lehce snížíme výkon, aby se nám palačinka nepřipalovala, a na závěr obrátíme a necháme jen chvíli opéct z druhé strany.

Palačinky bez vejce z jogurtu

Na cca 8 palačinek:

  • 280 ml plnotučného mléka
  • 250 ml hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 180 g bílého jogurtu (ne smetanového)
  • máslo na smažení

Nejdříve si přes jemné síto prosejeme hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Ve velké míse promícháme jogurt s mlékem, zasypeme prosátou moukou a promícháme. Necháme na chladnějším místě odležet 15 minut a můžeme smažit na pánvi s teflonovým povrchem na střední až vyšší výkon vždy s malým kouskem másla.

Bezlepkové palačinky bez mouky

Na 4 palačinky:

  • 2 vejce velikosti L
  • 30 g smetany 33%
  • 80 g mascarpone
  • špetka soli

Do mísy s vyšším okrajem dáme mascarpone a pomocí ručního mixéru rozmícháme za přilévání smetany tak, aby v něm nezůstaly hrudky. Přidáme špetku soli a v hrnku si vidličkou rozmícháme vejce. Přidáme k tekuté části a šlehačem vymícháme. Těsto by mělo mít spíše řidší konzistenci. Rozpálíme pánev vymazanou máslem a snížíme na střední výkon, smažíme z obou stran dozlatova.

Palačinky z ovesných vloček

Na zhruba 2–4 palačinky:

  • 2 vejce velikosti M
  • 150 g drcených ovesných vloček
  • 200 ml polotučného mléka
  • špetka soli
  • 2 polévkové lžíce tekutého medu
  • máslo na smažení

Do nožového mixéru vsypeme ovesné vločky a rozmixujeme na konzistenci mouky, přidáme sůl a promícháme. Ve velké míse ručním šlehačem rozmícháme mléko s vejci a cukrem, za stálého přisypávání ovesné mouky umícháme hladké těsto. Smažíme na pánvi s nepřilnavým povrchem s malým kusem másla po obou stranách dozlatova.