Zdravé palačinky? Z banánu, jogurtu, bez mouky, z vloček
11. 3. 2018

Zdravé palačinky? Z banánu, jogurtu, bez mouky, z vloček

S džemem, se skořicí, nebo s tvarohem? Nebo snad naslano? Tenké smažené těsto někdo roluje, jiný skládá na čtvrtky, zbožňují je ale všichni. Jak si ale dopřávat, aniž byste tolik hřešili? Podívejte se na 4 recepty, které jsou zdravější verzí klasických palačinek.

Palačinky z banánu se skořicí

Máte doma načernalé banány, které už nechcete za nic sníst? Nevyhazujte je! Jsou krásně měkké a sladké, takže vám palačinky nádherně osladí.

Palačinky slaďte medem, ne cukrem.Na zhruba 2 velké palačinky:

  • 1 velký zralý banán nebo 2 menší
  • 2 vejce velikosti M
  • špetka soli
  • ½ čajové lžičky skořice
  • máslo na smažení

Vejce rozšleháme vidličkou nebo metlou, přidáme špetku soli a skořici. Banán oloupeme a vidličkou na plochém talíři rozmačkáme tak, aby vznikla konzistence jemného pyré. To přidáme k rozšlehaným vejcím a promícháme. Smažíme na střední výkon ideálně na pánvi s nepřilnavým povrchem, abychom nemuseli používat příliš másla. Po nanesení na pánev smažíme co nejdéle na jedné straně, případně lehce snížíme výkon, aby se nám palačinka nepřipalovala, a na závěr obrátíme a necháme jen chvíli opéct z druhé strany. 

Palačinky bez vejce z jogurtu

Jednu si klidně dopřejte s čokoládovou náplní.Na cca 8 palačinek:

  • 280 ml plnotučného mléka
  • 250 ml hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 180 g bílého jogurtu (ne smetanového)
  • máslo na smažení

Nejdříve si přes jemné síto prosejeme hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Ve velké míse promícháme jogurt s mlékem, zasypeme prosátou moukou a promícháme. Necháme na chladnějším místě odležet 15 minut a můžeme smažit na pánvi s teflonovým povrchem na střední až vyšší výkon vždy s malým kouskem másla. 

Bezlepkové palačinky bez mouky

Nejlehčí palačinky, jaké jste zkusili.Na 4 palačinky:

  • 2 vejce velikosti L
  • 30 g smetany 33%
  • 80 g mascarpone
  • špetka soli

Do mísy s vyšším okrajem dáme mascarpone a pomocí ručního mixéru rozmícháme za přilévání smetany tak, aby v něm nezůstaly hrudky. Přidáme špetku soli a v hrnku si vidličkou rozmícháme vejce. Přidáme k tekuté části a šlehačem vymícháme. Těsto by mělo mít spíše řidší konzistenci. Rozpálíme pánev vymazanou máslem a snížíme na střední výkon, smažíme z obou stran dozlatova. 

Palačinky z ovesných vloček

Nejvděčnější náplní je čerstvé ovoce nebo marmeláda.Na zhruba 2–4 palačinky:

  • 2 vejce velikosti M
  • 150 g drcených ovesných vloček
  • 200 ml polotučného mléka
  • špetka soli
  • 2 polévkové lžíce tekutého medu
  • máslo na smažení

Do nožového mixéru vsypeme ovesné vločky a rozmixujeme na konzistenci mouky, přidáme sůl a promícháme. Ve velké míse ručním šlehačem rozmícháme mléko s vejci a cukrem, za stálého přisypávání ovesné mouky umícháme hladké těsto. Smažíme na pánvi s nepřilnavým povrchem s malým kusem másla po obou stranách dozlatova.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplusdevět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

palačinky!!!!

(VWPsQNuj-lGs9-5n6kmMFYqT77P~QktcVWPjEp~6Kx), 12. 3. 2018, 12:12

vynikající tip! Banánů máme právě nadbytek!
.

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS