První sklizně chřestu neboli šparglu začínají hned zjara, někde už dokonce v polovině dubna, nejvíce si ale pochutnáte na květnovém chřestu. Pozdější může být už poměrně dost dřevnatý. V případě chřestu platí více než u kterékoli jiné zeleniny, že by se měl konzumovat co nejčerstvější. Neskladujte jej tedy příliš dlouho a pusťte se do něj.

Přesvědčit by vás mohla i řada vynikajících zdravotních účinků. Porce o váze 100 gramů vám dodá celých 75 % denní potřeby kyseliny listové, 25 % doporučené dávky vitaminu C a navíc prospěje díky obsahu vitaminu E i kvalitě vaší pleti. Pro vysoký obsah purinů by se mu měli vyhýbat pouze lidé, kteří se léčí s dnou.

Kouzlo ztraceného vejce

Do obou receptů budete potřebovat pošírované neboli ztracené vejce. Pokud jste se jeho přípravy až dodnes obávali, nebo jste se jí vyhýbali, s naším postupem zjistíte, že obavy to byly zbytečné. Budete potřebovat jen opravdu čerstvá vejce, aby vám dobře držel bílek pohromadě a nerozprskl se ve vodě. Obyčejný lihový ocet, větší hrnec naplněný do ¾ vodou. Mezitím, co se vám vaří voda v hrnci, si vyklepněte každé vejce zvlášť do skleničky s trochou octa, stačí pár lžic. Povrch vejce by se měl hezky stáhnout. Do hrnce s vroucí vodou přilijte zhruba 2 dl octa a pomocí metličky vytvořte lehký vír, do jehož středu těsně nad vodou necháte sklouznout vejce s octem. Jeho povrch by se měl zatáhnout, takto přidejte všechna vejce, stáhněte výkon a nechte povařit 3 minuty tak, aby vnitřek zůstal polotekutý.

Polévka z bílého chřestu

  • 500 g bílého chřestu
  • 50 g másla
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 750 ml vývaru z chřestu
  • 150 ml smetany
  • plátek citronu
  • 1 čajová lžička cukru krystal
  • 1 polévková lžíce másla
  • mořská sůl
  • muškátový oříšek
  • na podávání vejce na každou porci

Nejdříve si uvaříme bílý chřest. Ten předtím očistíme tak, že odřízneme nejspodnější dřevnatou část stonku, kterou vyhodíme. Celý chřest pak oloupeme tak, abychom neměli v polévce dřevnatá nerozkousnutelná vlákna. Ta si ale necháme na přípravu vývaru. Vložíme je spolu se stonky do hrnce s osolenou vroucí vodou, přidáme plátek citronu, lžíci másla a vaříme zhruba 10 minut do změknutí. Po uvaření scedíme, stonky si necháme, slupky vyhodíme.

V hrnci si necháme rozpustit máslo, na něm orestujeme hladkou mouku do jíšky. Vlijeme zchladlý chřestový vývar a metličkou dobře promícháme. Osolíme dle chuti a zastrouháme špetkou muškátového oříšku. Přivedeme k varu a na střední výkon provaříme alespoň 30 minut. Poté přidáme nakrájené stonky uvařeného chřestu, necháme 10 minut vařit společně a rozmixujeme dohladka tyčovým ponorným mixérem. Pro dokonalou hladkost můžeme přecedit přes jemné síto. Polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou dle chuti. Každou porci podáváme se ztraceným vejcem.

Zelený chřest na másle s pošírovaným vejcem a parmazánovým chipsem

  • 500 g zeleného chřestu
  • 2 polévkové lžíce másla
  • plátek citronu
  • 1 čajová lžička cukru
  • mořská sůl
  • 100 g parmazánu
  • vejce na podávání
  • voda
  • ocet
  • pečicí papír

Nejprve si upečeme parmazánové chipsy. Sýr nastrouháme najemno, navršíme do hromádek na plech vyložený pečicím papírem tak, aby měly mezi sebou dostatečné rozestupy. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova. Po upečení opatrně sejmeme z papíru a případně ještě nalomíme na menší dekorativnější chipsy.

Chřest omyjeme a zbavíme dřevnatých konců tak, že stonek ohneme a tam, kde se sám zlomí, odtrhneme. Připravíme si hrnec, přivedeme vodu k varu, osolíme, přidáme lžičku cukru, plátek citronu a vložíme chřest. Necháme povařit zhruba jen 3 minuty, scedíme a ihned zchladíme v míse s ledovou vodou.

Na pánvi si necháme rozpustit máslo, přidáme okapaný zblanšírovaný chřest a krátce restujeme, lehce osolíme. Podáváme s pošírovaným vejcem a parmazánovým chipsem.