Brambory na talíři: bramboračka, placky, škubánky
9. 1. 2019

Brambory na talíři: bramboračka, placky, škubánky

Nejuniverzálnější položka, jaká by nikdy neměla chybět na vašem nákupním seznamu. Můžete je připravit několikrát do týdne naslano i nasladko, aniž by se vám omrzely. Vyzkoušejte brambory v podobě lokší, škubánků, zdravějších bramboráků či polévky z pečených brambor.

Polévka z pečených brambor

Na cca 4 porce:

  • Pečení bramborám dodá nenahraditelnou chuť.1 kg brambor varný typ C
  • 280 g mražené brokolice
  • 1 malá červená paprika
  • 4 jarní cibulky
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 1,5 litru kuřecího vývaru
  • 100 ml smetany 31%
  • 60 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 150 g sýru čedar
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř

Brambory oloupeme, propláchneme studenou vodou a nakrájíme na větší kostky. Papriku zbavíme stopky, jádra i semínek a nakrájíme na větší kousky. V hlubší zapékací nádobě nebo plechu brambory promícháme s kousky papriky a mraženou brokolicí. Zalijeme kuřecím vývarem a přiklopíme. Pečeme 3 hodiny v troubě předehřáté na 140 °C. K závěru pečení si nachystáme menší mísu, kam dáme obě smetany, rozmícháme v nich škrob a osolíme, opepříme. Zapékací mísu vyjmeme z trouby a brambory mírně rozmačkáme. Poté smícháme se smetanovým základem v hrnci, přivedeme k varu a 15 minut na střední výkon povaříme. Na servírování si orestujeme dokřupava slaninu a jarní cibulky nakrájíme zešikma na tenké plátky. Sýr nastrouháme nahrubo. Polévku odstavíme a případně dosolíme, podáváme s plátkem slaniny, posypané jarní cibulkou a sýrem.

Jahelné bramboráky

Bramboráčky můžete podávat s kysanou zeleninou a zakysanou smetanou. Na cca 4 porce:

  • 600 g brambor varného typu C
  • 100 g jáhel
  • 100 g pohankové mouky
  • 2 vejce velikosti M
  • 3 stroužky česneku
  • 2–3 lžičky majoránky
  • 2 malé lžičky soli
  • rostlinný olej nebo sádlo na smažení

Jáhly propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Dáme do hrnce a přilijeme studenou vodu – na jeden díl jáhel dva díly vody. Přivedeme k varu, stáhneme výkon na střední a vaříme 15 až 20 minut doměkka. Brambory oloupeme, omyjeme a na jemném struhadle nastrouháme. V míse z nich rukama vymačkáme přebytečnou vodu, osolíme, přidáme vejce, prolisovaný česnek, majoránku a uvařené scezené jáhly, opět rukou promícháme. V pánvi, ideálně s nerezovým povrchem, rozpálíme vyšší vrstvu tuku (oleje nebo sádla) a smažíme na střední výkon menší tenké bramboráky. Podáváme nejlépe s kysanou zeleninou.

Bramborové placky lokše

Lokše jsou regionální specialita Moravy.

Na cca 4 porce:

  • 1 kg brambor varného typu C
  • 2 vejce velikosti M
  • 6 lžic hrubé mouky
  • sůl
  • hladká mouka na rozválení
  • na podávání máslo, švestková povidla, mák

Brambory si uvaříme ve slupce, těsně ponořené v dobře osolené vodě den předem. Slijeme a necháme přes noc vychladnout. Druhý den je oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme vejce, hrubou mouku a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, z kterého si uválíme váleček a z něj si ukrajujeme po kouscích širokých asi 4 cm. Na důkladně hladkou moukou pomoučněném válu rozválíme každý na placku o průměru 15–20 cm a tloušťce necelé 3 mm. Pečeme na suché(!) pánvi, ideálně s litinovým povrchem, z obou stran, dokud se na každé nezačnou objevovat hnědé flíčky. Hotové lokše podáváme namazané povidly, posypané mletým mákem s trochou moučkového cukru polité rozpuštěným máslem.

Škubánky s mákem

Dětská klasika, kterou buď nesnášíte, nebo milujete.

Na cca 4 porce:

  • 1 kg brambor varného typu C
  • 300 g hrubé mouky
  • 100 g mletého máku
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • sůl

Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně velké kostky, propláchneme ve vlažné vodě a těsně ponořené v nové vodě přivedeme k varu. Vroucí vodu osolíme, stáhneme výkon a vaříme 15 minut doměkka. Vývar z brambor nevyléváme, ale slijeme jej zvlášť do mísy. Brambory v hrnci, v kterém se vařily, proházíme lžící, do poloviny je přelijeme vývarem a zasypeme moukou. Do směsi uděláme rukojetí vařečky několik otvorů, aby byl vidět vývar. Hrnec vrátíme na plotýnku rozehřátou na nejnižší úroveň, přiklopíme a necháme 20 minut zapařit. Stáhneme a brambory rozšťoucháme a vařečkou roztíráme ke stěnám hrnce. Po zhruba 10 minutách získá těsto škubánkovou konzistenci a přestanou se lepit. Lžící namočenou v rozehřátém tuku vykrajujeme noky škubánků. Podáváme posypané mletým mákem s moučkovým cukrem, polité rozpuštěným máslem.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvamínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS