Chlebíčky s rybí pochoutkou

Potřebujeme

  • 200 g rybího filé
  • 1 středně velkou mrkev
  • celer (asi 200 g)
  • 250 až 300 g majonézy
  • sůl, pepř
  • worchester
  • 2 až 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 až 2 lžíce oleje
  • 2 chlebíčkové veky nebo podobné pečivo

Jak na to

Na oleji podusíme filé tak, aby zůstalo bílé. Rozmačkáme ho vidličkou, vystydlé dáme do misky a přidáme jemně nastrouhanou mrkev a celer (mrkev pro barvu, celer pro chuť).

Smícháme s majonézou, osolíme, opepříme, dochutíme citronovou šťávou a lžičkou worchesteru.

Na dvě hodiny dáme uležet do ledničky. Mažeme na plátky pečiva a zdobíme plátkem citronu, zelenou petrželkou apod.

Marta Vondrášková, Milevsko

Zapečená směs brambor, krup a uzeného bůčku

Potřebujeme

  • 75 dkg brambor
  • 20 dkg ječných krup
  • 30 dkg uzeného bůčku
  • 1 cibuli
  • sůl
  • kmín
  • majoránku
  • 3 stroužky česneku

Jak na to

Oloupané brambory nakrájíme na kostky a dáme vařit do hrnce s vodou, která musí třikrát převyšovat úroveň brambor.

Uvařené a posolené brambory pomačkáme s vodou, ve které se vařily, a přidáme kroupy.

Dusíme na mírném ohni. Přidáme uvařený uzený bůček, který jsme osmažili na cibuli. Promícháme, osolíme, přidáme koření a utřený česnek.

Podáváme se sladkým nebo kyselým mlékem nebo s podmáslím.

Vylijeme na vymaštěný plech, rozetřeme na 1 cm vysokou vrstvu a pečeme dorůžova.

Eliška Pospíšilová, Praha

Rychlá omeleta se sýrem

Pro jednu osobu potřebujeme

  • 50 g slaniny
  • 1 vejce
  • 0,1 l mléka
  • 50 g sýra
  • sůl
  • 2 lžíce hladké mouky

Jak na to

Vejce s mlékem, moukou a solí rozšleháme a vlijeme na pánvičku s opečenou slaninou. Na téměř hotovou omeletu nastrouháme tvrdý sýr a necháme zapéci. Podáváme ozdobené kečupem a s čerstvou zeleninou.

Šárka Morávková, Jablonec nad Nisou