Košíčky na jednohubky

  1. Chlebové košíčky jsou velice jednoduché a rychlé. Naplníme je chutnou pomazánkou, nazdobíme a podáváme třeba s aperitivem jako předkrm anebo jako malé večerní pohoštění.
  2. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Na mírném plameni rozehřejeme máslo — na každých 12 košíčků spotřebujeme 150 g másla.
  3. Vykrajovátkem o průměru 6—7,5 cm vykrájíme z bílého chleba různé kulaté tvary a namočíme je do rozpuštěného másla. Pak kolečka vložíme do formiček na muffinky nebo podobných formiček na pečení cukroví, a přitlačíme.
  4. Aby chlebová kolečka držela tvar, je dobré na ně položit ještě jednu, prázdnou, formu. Pak zasuneme do trouby a 15—20 minut pečeme, aby košíčky ztvrdly.
  5. Plochým nožem košíčky vyndáme z formiček a rozložíme je na drátěnou mřížku vychladnout. Zdobíme podle fantazie.

Z čeho připravit lákavé chuťovky

Náplň a ozdoby na jednohubky si také připravíme snadno. Na trojúhelníčky žitného chleba nebo toastu položíme plátek uzeného lososa, opepříme a pokapeme citronovou šťávou.

Nebo je pomažeme majonézou s koprem a na ni položíme kousky norského lososa. Také můžeme vyzkoušet tapenadu z kaparů a oliv s plátky měkké mozzarelly a půlkami rybízových rajčat, která ochutíme olivovým olejem, solí, pepřem a bazalkou.

Na chutnou tuňákovou pomazánku smícháme

  • 200 g tuňáka z konzervy,
  • 80 g másla,
  • sůl,
  • šťávu z jednoho citronu
  • 3 lžíce majonézy.

Uvedené množství vystačí na pomazánku do zmíněných deseti košíčků. Existuje ještě jednodušší varianta: Na dno košíčků stříkneme šlehaný sýr nebo kysanou smetanu a pak teprve zdobíme.

Důležité je, aby základ i krásná ozdoba jednohubky spolu chuťově a barevně ladily. Ozdoba musí být chutná a zároveň maličká.

Suroviny pro oko i jazyk

  • plátek olivy,
  • půl lžičky kaviáru nebo jiker z lososa,
  • snítka čerstvých bylinek,
  • špetička mleté papriky,
  • kapička šlehačky nebo majonézy nastříknuté zdobicím sáčkem.

Kdy jednohubky připravit?

Řadu pomazánek lze připravit předem a nechat je v chladničce (i když pozor, některé dobroty mohou ztratit barvu, například avokádo).

Košíčky na jednohubky můžete připravit den předem a schovat je do krabice.

Ale nazdobit jednohubky je nejlepší pokud možno těsně před podáváním, aby košíčky nebo toasty zůstaly křupavé a působením pomazánek se příliš nerozmočily.

Kolik hosté snědí?

To záleží na tom, jaký mají hosté apetit, kdy a kde se budou jednohubky podávat. Například pro setkání s přáteli u nějakého pití počítejte asi tak s deseti až patnácti jednohubkami pro každého. Má-li to být předkrm k dalšímu jídlu, stačí tak čtyři až pět jednohubek pro každého. Ale třeba na svatební hostinu raději počítejte nejméně s 8 slanými kousky a 4 sladkými pro každého.