Chřest patřil k vyhledávaným lahůdkám už ve starověku, ale za větší rozšíření vděčí až Holanďanům v 16. století. V sezóně jej můžeme koupit v obchodech, na tržištích i slavnostech chřestu. Ideálním způsobem jak získat zaručeně čerstvý chřest je jeho pěstování.

Nákup a skladování chřestu

Bílý, zelený nebo fialový? - Bílý chřest není speciální odrůda, ale získat jej můžeme způsobem pěstování. Bílý chřest je vlastně chřest, který vyrůstal bez přímého působení světla. Buď se přihrnuje zeminou a nebo zakrývá speciální fólií. Fialový chřest je vlastně zelený chřest s nafialovělými listy. Každopádně platí, že nejvíce si pochutnáme na čerstvě sklizeném chřestu. Sezóna chřestu u nás trvá od poloviny dubna do konce června.

Jak poznáme čerstvý chřest? Má pevně sevřené hlavičky a lesklý povrch, není okoralý na řezu. Bílý chřest se nedá ohnout. Pokud se o to pokusíme, tak praskne. U zeleného ohyb nevadí.

Skladování chřestu: chřest skladujeme zabalený ve vlhké utěrce v chladu a co nejdříve zpracujeme. Ideální je chřest ihned opracovat, takto připravený nám vydrží v lednici i týden a neriskujeme, že zhořkne a zvadne.

Příprava chřestu před vařením

Chřest před samotným vařením pořádně oloupejte, spodní dřevnaté konce odřízněte. Pokud by nám bylo líto množství odpadu a chřest uvařili rovnou, zbudou nám oči pro pláč nad nepoživatelným pokrmem a vyhozenými penězi. Nezoufejte, všechen odpad najde využití a připravíte si z něj lahodnou polévku. Bílý chřest musíte pečlivě oloupat celý až po hlavičku, u zeleného stačí očistit spodní třetinu výhonku. Mladý zelený chřest nemusíte loupat vůbec. Při loupání si vystačíte s obyčejnou kuchyňskou škrabkou, můžete se ale vyzbrojit i speciální škrabkou na chřest, která nám práci zjednoduší a urychlí.

Vaření chřestu

Oloupaný chřest vložíme do vroucí osolené vody, ochucené bílým vínem a máslem, a krátce povaříme (bílý chřest 5-8 minut, zelený chřest 2-5 minut podle tloušťky výhonků). Dokonalosti docílíme, pokud budeme vařit chřest tak, aby špičky zůstaly nad vodou a vařily se pouze v páře. Správně vaříme chřest do poloměkkka, zelený nemusíme vařit vůbec. Uvařený chřest vyjmeme a ponoříme do mísy s ledovou vodou (blanšírujeme). Zachová si tak chuť, barvu i konzistenci. Takto upravený chřest můžeme ihned zpracovat nebo uchovávat v chladu k pozdějšímu využití. Ve vývaru pak krátce povaříme slupky a odřezky chřestu a získáme tak vynikající základ pro přípravu chřestové polévky.

Pokud máme připravený chřest podle výše uvedeného postupu, všechny následující pokrmy jsou hotové během pár minut.

Chřestová polévka

Výborná polévka s výraznou chutí je v podstatě připravená z nepotřebných zbytků po očištění chřestu.

  • 1,5 litru vývaru z chřestu
  • 10-12 výhonků bílého chřestu
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • muškátový květ
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky

Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, zalijeme vývarem a dobře rozmícháme. Přidáme na kousky pokrájený chřest a povaříme dokud chřest nezměkne. Stranou si necháme hlavičky chřestu na ozdobu. Polévku rozmixujeme a dochutíme muškátovým květem, solí a pepřem. Nakonec zjemníme smetanou a vložíme uschované kousky chřestu.

Zapečený chřest se šunkou a sýrem

Vynikající předkrm nebo hlavní chod vykouzlíte během chvilky.

  • 12 výhonků bílého chřestu
  • 6 plátků šunky
  • 6 plátků sýra
  • 1 lžíce másla

Šunku rozkrojte a obalte jí výhonky chřestu. Poklaďte do zapékací misky, pokryjte plátky sýra a kousky másla. Pečte v troubě rozehřáté na 200 °C asi 10 minut.

Zelený chřest s holandskou omáčkou

Holandská omáčka je výtečným doplněním k různým druhům zeleniny a není zdaleka tak složitá na přípravu, jak se o ní traduje.

  • 12 výhonků zeleného chřestu
  • 3 žloutky
  • 100 g másla (nejlépe přepuštěného)
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl

Ve vodní lázni rozšleháme žloutky s citrónovou šťávou, dokud nenapění a nezhoustnou. Poté po částech přidáváme přepuštěné máslo a stále šleháme. Připravenou omáčkou přelijeme chřest a podáváme.

Závin s chřestem a rebarborou

Chřest lze připravit i na sladko, stačí vynechat sůl při základní přípravě. Zajímavá kombinace chřestu s rebarborou potěší nezvyklou chutí.

  • 15-20 výhonků bílého chřestu
  • 200 g rebarbory
  • listové těsto
  • 100 g cukru
  • vanilkový cukr
  • mletou skořici
  • rozšlehané vejce na potření

Z výhonků chřestu odřízneme špičky (můžeme je použít na ozdobení polévky). Na rozválené listové těsto poklademe chřest a posypeme polovinou cukru. Rebarboru nakrájíme na kousky, orestujeme na másle a přidáme zbytek cukru a také cukr vanilkový. Směs necháme zchladnout a poté rozložíme na chřest, zabalíme závin a potřeme vajíčkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut.

Chřest je chutný, ale také velmi zdravý

Chřest lékařský (Asparagus officinalis) si své druhové jméno právem zaslouží. Je skvělým zdrojem vlákniny, a zároveň obsahuje vitamíny B, C, E a K, beta-karoten, kyselinu listovou, asparagovou, vápník, draslík, hořčík a řadu dalších látek. Všechny tyto živiny působí blahodárně na organismus a chřest má proto mnoho léčivých účinků.

Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi, upravuje krevní tlak, pomáhá udržet zdravé cévy a srdce. Chřest obsahuje látky s diuretickými (močopudnými) vlastnostmi, zlepšuje funkci ledvin a močových cest, zabraňuje tvorbě močových kamenů. Tato zelenina má také velmi nízkou energetickou hodnotu, ve 100 g pouhých 25 kcal/100 kJ (pro srovnání: salátová okurka 60 kJ, brambory 280 kJ ve 100 g). A aby toho nebylo málo, chřest je užíván jako afrodisiakum.