Nekupujte hotové dochucovací směsi z obchodu, vyrobte si vlastní. Kupované směsi obsahují hlavně sůl, za kterou tak zaplatíte nehorázné částky. Domácí bylinky a zelenina najdou při jejich přípravě dokonalé uplatnění a vy si jejich chutě budete užívat po celý rok.

Ochucené soli

Doma připravené soli s přísadami nabízí nekonečně mnoho variant, chutí i barev. Kombinace těch nejlepších bylinek, zeleniny a koření je úkol pro vaši fantazii a chuťové buňky. Přinášíme pár tipů na nejoblíbenější ochucené soli, ale jistě si svou originální vytvoříte i sami. Úhledně zabalené pak poslouží jako skvělý dárek.

  • Bylinková sůl
  • Směs lze samozřejmě připravit s použitím sušených bylinek, ale nejvoňavější bylinkovou sůl si připravíte z čerstvých rostlinek, které jsou ještě stále snadno k sehnání. Na jeden díl soli si připravte čtyři díly čerstvých bylinek (jedná se o objem, nikoli váhu), pro odměření použijte třeba hrneček nebo kelímek. Bylinky nejemno nakrájejte nebo rozmixujte a smíchejte se solí. Takto připravená směs vám vydrží v uzavíratelné nádobě asi tři týdny. Ještě lepšího výsledku dosáhnete, pokud směs bylinek se solí zvolna usušíte na teplém a stinném místě. Kombinace aromatických bylin je na vás, použít se dá petržel, majoránka, tymián, oregano, kopr, libeček, šalvěj...
  • Citrusové soli
  • Do soli se dají přidat i další ingredience, oblíbený je česnek, chilli nebo kůra z citrusů. Citrusové soli jsou skvělé k dochucení ryb, na pečené brambory nebo zeleninu. Zkuste třeba rozmarýnovo-citrónovou. Nastrouhanou kůru ze dvou citrónů s chemicky neošetřenou kůrou smíchejte s čtyřmi lžícemi soli, přidejte nasekaný rozmarýn. Vše důkladně promíchejte a rozprostřete do tenké vrstvy na pečící papír nebo na plech. Sušte v troubě při nízké teplotě (50-75°C) asi hodinu až dvě nebo na teplém místě přes noc. Po usušení rozemněte hrudky a sůl uložte do vzduchotěsné nádoby. Variací na citrusové soli je mnoho, zkuste třeba citrón s levandulí nebo s chilli, tymián s kůrou z grapefruitu nebo limetku s bazalkou.

Kořenící směsi

Sáčky s s kořenící směsí obsahují velké

množství soli, často je také chuť vylepšována pomocí glutamanu. Oblíbené kořenící směsi si namíchejte doma, použijte sušené bylinky ze zahrádky a doplňte klidně kupovaným jednodruhovým kořením. Výsledek bude stát za to a časem si vytvoříte vlastní jedinečné kombinace.

  • Grilovací kořenící
  • Hodí se k přípravě masa, neztratí se ani na pečených bramborách nebo grilované zelenině. Pálivost výsledného koření si zvolíte podle sebe, stačí přidat nebo ubrat chilli. Smíchejte jednu lžíci oregana, mleté sladké papriky, česneku, sušené cibule, lžičku chilli. Do směsi se hodí také celerová nať, zázvor, pepř, rozmarýn nebo bazalka.
  • Italská
  • Je vynikající při přípravě těstovin a pizzy, hodí se do omáček i zeleninových salátů. Připravte si pět lžic sušené bazalky, tři lžíce oregana, jednu lžíci tymiánu, lžičku saturejky, majoránky a šalvěje, přidat můžete nasekaná sušená rajčata a česnek. Vše promíchejte.
  • Směs na kuře
  • Použijete nejen k dochucení pečeného kuřete, ale i na závitky, rolády a kuřecí minutky. Kombinací koření je obrovské množství, uzpůsobte si výsledek podle své chuti. Smíchejte lžičku šalvěje, tymiánu, majoránky, mletého kmínu. Podle chuti přidejte mletý koriandr, muškátový oříšek, majoránku nebo chilli.

Ze zbytků zeleniny si doma snadno vyrobíte i domácí zeleninový bujón. Jak na to s využitím sušičky na ovce a zeleninu?