Frittata, původem z Itálie, je odvozena od slova "friggere", což znamená pečený. Tady je klíč k nadýchané struktuře frittaty: nikdy nepéct zprudka, aby se nevysušila a nepřipálila, ale pozvolně péct na slabý výkon. Na rozdíl od omelety, kam suroviny přidáváte až na vrch, u frittaty se míchá zelenina a vaječná směs najednou. Hodí se nejen na snídaně pro více strávníků, ale i na oběd nebo večeři se salátem a kouskem pečiva. Frittata je neskutečně variabilní, můžete zkoušet nejrůznější kombinace zeleniny a dalších přísad. Vždy ale nezapomeňte vajíčka důkladně prošlehat – to zajistí nadýchanost. Ideální je také, máte-li litinovou pánev, kterou můžete dát vzápětí do trouby.

Bylinková frittata s prosciuttem a parmazánem

  • Bylinková frittata je plná vůně a chuti.Autor: Shutterstock.com / Olha Afanasieva 4 vejce velikosti L
  • 2 polévkové lžíce vody
  • ½ lžičky mořské soli
  • 1 lžíce najemno nasekané máty
  • 1 lžíce najemno nasekané hladkolisté petržele
  • 1 lžíce najemno nasekané pažitky
  • 1 lžička najemno nasekaného čerstvého oregana
  • 1 lžička najemno nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1,5 lžíce másla
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 plátky prosciutta na podávání
  • parmazán na podávání

V míse si vyšleháme metličkou vejce s vodou, lehce osolíme. Přisypeme najemno nasekané listy bylinek, mátu, pažitku, petržel, oregano a tymián a promícháme. V široké pánvi s vyšším okrajem rozpustíme máslo a nalijeme vaječnou směs. Pečeme bez míchání na nejnižší výkon. Po 3 minutách pomocí vařečky opatrně nadzvedneme od krajů frittatu, aby se dospodu dostal vzduch, a pečeme dalších zhruba 5-10 minut v závislosti na šířce naší pánve a výšce vajec. Snažíme se, aby povrch nebyl vysušený, ale lehce krémový. Podáváme s natrhaným prosciuttem, trochou pepře a plátky parmazánu.

Slaninová frittata s pórkem a ricottou

  • 1 lžíce másla
  • 2 menší pórky
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 6 vajec velikosti M
  • 250 g ricotty
  • 100 ml smetany na vaření
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • malý svazek pažitky
  • pečicí papír

Pórkům odkrojíme tmavě zelené části a spodní část se zbytky kořenů. Překrojíme podélně a nasekáme na tenké půlměsíčky. V široké pánvi necháme rozpustit máslo a zprudka orestujeme pórky, po minutě stáhneme na střední výkon a restujeme 8–10 minut, dokud nezměknou, dáme do mísy. (Pokud by se připalovaly, přidáme lžíci vody.) Slaninu nakrájíme na tenčí proužky a přidáme do pánve, kde jsme připravovali pórky. Restujeme dokřupava, přesypeme k pórkům.

V jiné míse důkladně prošleháme vajíčka, zašleháme do nich i rozmíchanou ricottu se smetanou. Přidáme slaninu s pórkem, najemno nasekanou pažitku, promícháme, dochutíme solí a pepřem a nalijeme do zapékací nádoby vyložené pečicím papírem. Pečeme 20–25 minut v troubě předehřáté na 180 °C, dokud směs neztuhne.

Frittata s chřestem, žampiony a kozím sýrem

  • 4 vejce velikosti L
  • 1 lžíce vody
  • 6 žampionů
  • 8 kousků čerstvého zeleného chřestu
  • 2 lžíce nasekané jarní cibulky
  • 4 lžíce čerstvého kozího sýra
  • 2 lžíce másla
  • mořská sůl

Žampiony si nasekáme na tenčí plátky, orestujeme zprudka na pánvi s trochou másla. Chřestu ulámeme dřevnaté pevné konce, nakrájíme na válečky a přidáme k houbám, restujeme společně zhruba 2 minuty. Vejce metličkou prošleháme v míse s vodou, lehce osolíme a z pánve přidáme orestovanou zeleninu. Promíchanou směs vlijeme do litinové pánve (která může pak přijít do trouby), posypeme nasekanou jarní cibulkou a pečeme bez míchání na nízký výkon zhruba 5 minut, dokud se nebudou vajíčka odlepovat od krajů pánve. Přesuneme do trouby předehřáté na 180 °C a dopečeme 2–3 minuty. Podáváme posypané nadrobeným kozím sýrem.

Frittata s bramborami a brokolicí

  • 6 malých brambor
  • 1 malá brokolice
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá chilli paprička bez semínek
  • 6 vajec velikosti M
  • 100 g polotvrdého sýru typu bílý čedar
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

V široké pánvi s vyšším okrajem přivedeme k varu vodu, osolíme. Brambory omyjeme, nakrájíme na menší podobně velké kousky a povaříme 6-8 minut. Vyndáme a přidáme na malé růžičky rozdělenou brokolici, povaříme 1-2 minuty, slijeme a brokolici propláchneme studenou vodou. V hlubší litinové pánvi si rozpálíme olivový olej, přisypeme brambory, restujeme dozlatova. Pak přidáme najemno nasekanou cibuli a česnek, restujeme minutu dvě a přisypeme brokolici, společně ještě opékáme 2-3 minuty.

Vejce si v míse ušleháme metličkou, lehce osolíme, přidáme polovinu najemno nastrouhaného sýra a najemno nasekanou chilli papričku. Do vaječné směsi přesuneme orestovanou zeleninu, promícháme a vlijeme zpátky na pánev. Posypeme zbytkem sýra a dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme dozlatova 12–15 minut.