Menu

Hrachová kašeKarbanátky z hrachové kašeHrachová polévkaZelený hrášek po pražskuHrachové opečenkyHrášek zapečený s masemHrachové kanapkyŠpanělský hráchZelený hrášek po vlašskuHrachové kroketyHrachové řízkyHrachové karbanátky s houbamiKuřátko plněné hráškovou nádivkouHrášek s rýží a houbamiBrambory zapečené s rybou a hráškemKrůtí roláda s hráškem

Hrachová kaše a…

  • 600 g hrachu
  • 8 lžic mléka
  • 60 g sádla
  • 1 cibule
  • lžička strouhanky
  • pepř a sůl

Do cibulky zpěněné na sádle vmícháme uvařený prolisovaný hrách, který rozředíme mlékem. Pak jej do potřebné hustoty kaše zahustíme strouhankou a kaši osolíme a lehounce opepříme.

hrachové karbanátky

Pokud hrachová kaše zbude, nevadí. Do studené přidáme jedno vejce (podle množství případně i žloutek navíc), zahustíme ji smaženou cibulkou a troškou strouhanky, ze směsi uhněteme malé placičky, které obalíme v klasickém trojobalu a upečeme je dozlatova jako karbanátky.

Podáváme je s bramborovou kaší a salátem ze syrového kysaného zelí.

Ivan Veselý, Žebrák

Hrachová polévka

  • 300 g suchého žlutého půleného hrachu
  • 250 g libové anglické slaniny nebo uzeného masa
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • sůl a pepř
  • plátky slaniny na ozdobu

Pokud bychom vařili celý hrách, den předem ho namočíme ve studené vodě.

Hrách propláchneme vodou, zalijeme asi 1 l vody, přidáme půlku cibule vcelku a půlku cibule nakrájené nadrobno, na malé kousky nakrájenou mrkev a maso.

Zvolna vaříme 1—2 hodiny, až je hrách měkký.

Pak vyjmeme celou cibuli a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme ji s opečenou slaninou nebo uzeným masem.

František Zelenka, Beroun

Zelený hrášek po pražsku

Vyluštíme zcela mladý hrášek, ale nemáčíme jej, aby neztratil sladkou chuť. Potom jej podusíme doměkka v rozpáleném másle s trochou vody a špetkou cukru. Nesmí se však rozvařit.

Změklý hrášek zasypeme moukou a solí, trochu ho povaříme a před podáváním přidáme co nejjemněji nasekanou zelenou petrželku.

Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role

Hrachové opečenky

  • 250 g hrachu
  • 2 vejce
  • 5 lžic strouhanky
  • 100 g salámu
  • sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • tuk na smažení

Přebraný, přes noc namočený a poté slitý hrách uvaříme doměkka (bez soli), vychladlý umeleme na masovém mlýnku, přidáme drobné kostičky salámu, vejce, strouhanku, sůl, pepř, prolisovaný česnek a vypracujeme těsto.

Z něj tvarujeme placičky, které z obou stran obalíme v mouce a poté je v rozpáleném tuku osmažíme dozlatova. Opečenky podáváme s kyselým zelím.

Věra Jedličková, Radonice

Hrášek zapečený s masem

  • 300 g zeleného hrášku
  • 300 g vepřové plece
  • 200 g rýže
  • 50 g oleje
  • 50 g strouhaného sýra
  • sůl a pepř
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • zelená petrželka

Omytou, scezenou a okapanou rýži osmahneme na oleji, zalijeme vroucí vodou a uvaříme téměř doměkka.

Dopoloměka uvaříme i hrášek.

Vepřovou plec umeleme, přidáme podušený hrášek, poloměkkou rýži, nadrobno nasekanou petrželkou a vše promícháme.

Směs vložíme do pekáče, zalijeme vejci rozšlehanými v mléce s pepřem, posypeme ji sýrem a zapečeme ve vyhřáté troubě.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Hrachové kanapky

  • 150 g plátkové šunky
  • cukr
  • 200 g uvařeného zeleného hrachu
  • 100 ml vermutu
  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 lžíce oleje
  • 1 citron
  • světlý toustový chléb

na ozdobu

  • středně silná citronová kůra
  • brusinky
  • vločky parmazánu

Šunku natrháme na menší kousky, posypeme je 1 lžící cukru, který pod grilem necháme na šunce zkaramelizovat.

Uvařený hrách rozmixujeme s vermutem, orestovanou nakrájenou cibulí, špetkou soli, oloupaným vypeckovaným citronem a špetkou cukru na středně hustý krém.

Kanapky jsou výborným dezertem k vínu.

Plátky toustového chleba zbavíme kůrky, nakrájíme je na čtverečky, které opečeme na oleji a rozložíme na talíře. Na každý toustík pak dáme kopeček hrachového krému, pokryjeme jej šunkou a ozdobíme brusinkami, parmazánem a spirálkou citronové kůry.

Luboš Dupač, Nesvačily

Španělský hrách

Dobře přebraný usušený hrách uvaříme s tymiánem, malou karotkou a celerem ve vroucí vodě doměkka. Při vaření sběračkou sbíráme hrášky plovoucí na povrchu.

Měkký hrách zasypeme moukou, přidáme nakrájenou slaninu a vše podusíme. Hotový hrách na talíři podle chuti osolíme. Lze jej však také podusit s nasekanou cibulkou a žemličkou.

Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role

Zelený hrášek po vlašsku

Hrášek podusíme na másle doměkka, zasypeme jej moukou, dobře promícháme, přidáme špetku utlučeného cukru, muškátového květu a soli.

Nakonec hrášek zalijeme jemnou sladkou smetanou, vše zamícháme a ještě chvilku povaříme pod pokličkou.

Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role

Hrachové krokety

  • 300 g hrachu
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce petrželky a celerové natě
  • troška majoránky
  • strouhanka na obalení

Hrách namočíme den předem, pak uvaříme, scedíme, rozmixujeme a osolíme.

Přidáme vejce a ostatní přísady, vypracujeme tuhé těsto, které necháme vychladit.

Z těsta vytvarujeme válečky, které obalíme ve strouhance a usmažíme. Krokety podáváme s naloženou zeleninou nebo s hlávkovým salátem.

Jitka Marková, Kunštát

Hrachové řízky

  • 100 g loupaného hrachu
  • 100 g rýže
  • sůl
  • 1 žloutek
  • 1 vejce
  • 30 g másla
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • 1 vejce na trojobal
  • tuk nebo olej na smažení (asi 100 g)

Předem namočený hrách uvaříme doměkka, stejně tak i rýži. Oboje smícháme, osolíme, spojíme vejcem a žloutkem, přidáme rozměklé máslo, strouhanku a vypracujeme těsto.

Z něj rukou tvarujeme kulaté placky, které obalíme v trojobalu a osmažíme v rozpáleném tuku.

Vlasta Nováková, Oldřichov

Hrachové karbanátky s houbami

  • 275 g zeleného hrachu
  • 2 vejce
  • 1 šalotka
  • 25 g sádla
  • 2 stroužky česneku nebo podle chuti
  • hrst nasekané zelené petrželky
  • sůl a pepř
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • hrst sušených hřibů
  • strouhanka podle potřeby
  • tuk na smažení

Hrách namočíme do druhého dne (vodu několikrát vyměníme).

Houby namočíme do vody, necháme je nabobtnat a scedíme je.

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby a krátce podusíme.

Hrách uvaříme do měkka, vodu scedíme a hrách umeleme nebo rozmixujeme nebo jen rozmačkáme vidličkou, dáme do mísy, přidáme celé vejce a jeden žloutek, nasekanou zelenou petrželku, prolisovaný česnek, houby s cibulkou a všechno koření. Dobře promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou.

Vytvarujeme karbanátky, obalíme je v rozšlehaném bílku a strouhance a usmažíme na tuku.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Kuřátko plněné hráškovou nádivkou

  • 1 menší kuře (600—700 g)
  • 50 g zeleného hrášku z konzervy
  • 1 včerejší žemle
  • 1/2 citronu
  • 1 lžíce mléka
  • 15 g másla
  • 1 vejce
  • 2 snítky rozmarýnu
  • špetka muškátového oříšku
  • drcený kmín
  • pepř a sůl

Propláchnutý hrášek 2 minuty povaříme nepřikrytý ve vařící osolené vodě, scedíme ho a necháme okapat. Pak ho opepřený krátce podusíme na kousku másla, přidáme v mléce rozmělněnou housku, žloutek, muškátový oříšek a z bílku ušlehaný tuhý sníh.

Nádivku promícháme a vyplníme jí vnitřek osoleného a pokmínovaného kuřete. To poklademe plátky másla, snítkami rozmarýnu a na čtvrtky rozkrojeným citronem. Pečeme je za občasného podlévání necelou hodinu.

Ivan Veselý, Žebrák

Hrášek s rýží a houbami

  • 500 g vyloupaného hrášku
  • 200 g očištěných a nakrájených hříbků
  • 100 g másla
  • špetka cukru
  • 200 g rýže
  • zelená petržel
  • 50 g sýra
  • sůl
  • tuk

Na 25 g másla podusíme hrášek s cukrem. V horké vodě opranou rýži osušíme, osmahneme na 25 g másla, podlijeme horkou vodou nebo vývarem (jeden a půl objemu rýže) a podusíme doměkka.

Houby osolíme a zvlášť je s nasekanou petrželkou podusíme na 25 g másla. Poté do nich vmícháme dušenou rýži a hrášek, směs pokropíme zbylým rozpuštěným máslem a posypeme nastrouhaným sýrem.

Jaroslav Holý, Melč

Brambory zapečené s uzenou rybou a hráškem

  • 300 g uzené ryby (tuňák, makrela, treska apod.)
  • 750 g brambor
  • 200 g sterilovaného hrášku (1/2 plechovky)
  • 2 vejce
  • 125 ml mléka
  • 30 g másla
  • 50 g strouhaného sýra
  • pažitka

Polouvařené oloupané brambory nakrájíme na plátky.

V kastrolu zpěníme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme ji lehce moukou, zalijeme mlékem, vše povaříme, osolíme, opepříme a odstavíme.

Do tohoto základu vmícháme vejce, okapaný hrášek, kolečka poloměkkých brambor, nasekanou pažitku a kousky uzené ryby. Směs dáme do vymaštěného kastrolu, posypeme ji sýrem a zapečeme ve vyhřáté troubě.

Pokrm podáváme se zeleninovým salátem, s červenou řepou nebo s rajčaty.

Milena Novotná, Olešnice

Krůtí roláda s hráškem

  • 1 kg krůtích prsou
  • 3 vejce
  • 8 lístků bazalky
  • 300 g mraženého hrášku
  • sůl a pepř
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 petržele
  • troška instantní jíšky
  • máslo

Krůtí maso nařízneme na několika místech tak, abychom získali celistvý plát.

Z vajec připravíme na pánvi smaženici, kterou smícháme s nasekanou bazalkou a většinou mraženého hrášku (roláda se bude lépe balit).

Maso osolíme, rozvrstvíme na ně vaječnou směs a zavineme roládu tak, aby z ní směs nevytekla. Roládu osolíme, opepříme, ovážeme režnou nití a zprudka opečeme ze všech stran.

Do pekáče nebo římského hrnce dáme celou mrkev, petržel, omytou neoloupanou cibuli, vložíme orestovanou roládu, vše podlijeme 400 ml vody, nádobu zakryjeme a obsah pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

Na posledních 15 minut nádobu v troubě odkryjeme, výpek scedíme, přidáme zbylý hrášek, omáčku zahustíme jíškou a povaříme ji. Pro zjemnění do ní můžeme přidat oříšek másla.

Milena Novotná, Olešnice

Foto Jiří Poláček