Hroznové víno je lék! Dejte jej do salátu nebo do koláče
26. 9. 2017

Hroznové víno je lék! Dejte jej do salátu nebo do koláče

Právě vrcholící sezona vinobraní po celé zemi přináší vynikající bílá i červená vína, která si rádi vychutnáme po skleničce. Věděli jste ale, že hrozny vašemu zdraví prospějí tak, jako byste denně polykali hrst tablet?

Vinobraní v těchto dnech právě vrcholí.Původ vinné révy hledejme ve Střední Asii a starověkém Egyptě, jde o jednu z člověkem nejdéle pěstovaných rostlin. Podnebí má významný vliv na výslednou kvalitu bobulí – z teplejších oblastí pochází víno sladké chuti, zatímco z oblastí s nižší teplotou se sklízejí hrozny s nižším obsahem cukru. 

Právě přírodní cukr obsažený v hroznovém vínu je vynikajícím zdrojem energie a stará se o správné fungování cévního systému srdce, ve slupce se totiž skrývá látka zvaná resveratrol. Ta rozšiřuje cévy, tím napomáhá k dobré cirkulaci krve v koronárních arteriích. Ano, i proto je lékaři doporučována sklenička suchého červeného vína denně – konzumací vína bez nadsázky můžete předcházet ucpávání tepen, tedy i mrtvici a infarktu myokardu. Resveratol je rovněž spojován s příznivým dopadem na léčbu rakoviny. 

Hroznové víno se skvěle doplňuje s tučnými sýry.S hrozny jdou ruku v ruce vitamin CB, vápník, měď, selen, hořčík nebo draslík, který pomáhá snižovat riziko hypertenze. Obsahují i silné antioxidanty zvané flavonoidy zpomalující stárnutí buněk. Mimo jiných má vinná réva i močopudné účinky, což napomáhá při obezitě a dně nebo onemocněních ledvin a močového měchýře, vyplavuje škodlivé látky z organismu, takže je ideálním pomocníkem při zácpě. Železa obsahuje hroznové víno zdaleka nejvíce ze všech druhů ovoce, proto jej lékaři doporučují lidém s poruchou krvetvorby. 

Důležité je vybírat vždy takové plody, které nejsou poškozené a jsou čerstvé. To poznáte jednoduše – podle neztrouchnivělé stopky. Uchovávejte je ve spodní části ledničky. Při konzumaci hroznového vína je nutné dbát na přiměřené množství, jelikož obsahuje velké množství přírodního cukru. Proto je dostačující svačinou i 100 gramů bobulí. 

Salát s modrým sýrem, hrozny a ořechy

Salát s hrozny zachutná i odpůrcům listové zeleniny.

Na 4 porce:

  • 150 g salátových srdíček
  • 100 g rukoly
  • 200 g tmavých hroznů
  • 200 g světlých hroznů
  • 100 g modrého sýra
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl a pepř 

Nejprve si omyjeme salát a rukolu, je-li to třeba. Omyjeme hroznové víno, nakrájíme na čtvrtiny. Vlašské ořechy si nasucho orestujeme na pánvi a nakrájíme je nahrubo. V misce si smícháme dresink z hořčice, olivového oleje, dochutíme solí a pepřem. Ve velké míse smícháme salát, rukolu, přidáme víno a ořechy, zalijeme dresinkem a promícháme. Na závěr přidáme najemno rozdrobený modrý sýr a lehce promícháme. 

Koláč z tmavých hroznů

Na formu o průměru 26 cm:

  • Hroznový koláč si zamilujete.2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek chlazeného másla
  • ½ lžičky soli
  • 8 až 10 polévkových lžic studené vody
  • 1 kg tmavých hroznů bez pecek
  • ¾ hrnku cukru
  • 1 polévková lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce tapiokového škrobu (kukuřičného) 
  1. Ve velké míse si smícháme mouku se solí. Studené máslo nakrájíme na kostky malé přibližně 1 cm x 1 cm. Máslo přidáme k mouce a mezi prsty mneme, až se nám začne směs spojovat. Jakmile máme v mouce zapracované všechno máslo, přidáváme po lžicích studenou vodu a vždy zapracujeme tak, aby nám vzniklo hladké těsto. Rozdělíme na jeden větší a jeden menší díl, zabalíme do potravinové fólie a necháme uležet v chladničce 2 hodiny.
  2. Hrozny omyjeme a sloupeme ze slupky, kterou uložíme stranou. Dužiny hroznů dáme do hrnce nebo pánve s nepřilnavým dnem a postupně za stálého míchání přivedeme k varu. Nemělo by to trvat více než 10 minut. Rozvařenou směs z dužiny smícháme se slupkami, škrobem a cukrem a necháme vychladnout.
  3. Předehřejeme si troubu na 200 °C, formu na koláč vymažeme povoleným máslem. Oba díly těsta rozválíme na lehce pomoučněné pracovní ploše a větší přizpůsobíme formě až přes okraje. Vlijeme hroznovou náplň a dáme na ni polévkovou lžíci másla. Doprostřed menšího dílu těsta vykrojíme kulatý otvor kvůli unikání páry a překryjeme jím formu. Okraje důkladně spojíme a utěsníme. Pečeme 20 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme dle potřeby zhruba 45 minut dozlatova. 

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestplussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS