Jáhlová polévka s houbami

  • 40 g jáhel
  • 40 g mouky
  • 70 g másla
  • hrst sušených hub
  • 80 g kořenové zeleniny
  • sůl, případně i koření podle své chuti

Přebrané jáhly propláchneme a spaříme, pak je dáme na 20 g rozpuštěného másla, zalijeme vodou a podusíme je doměkka.

V jiném hrnci v osolené vodě povaříme pokrájené, předem namočené houby a nastrouhanou zeleninu, přidáme jáhly a polévku zahustíme světlou jíškou, kterou usmažíme ze zbylého másla a mouky. Polévku můžeme dochutit několika kapkami maggi.

Ivan Veselý, Žebrák

Jáhlová polévka z masového vývaru

  • 300 g vepřového kolena
  • 80 g jahel
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

V 1,5 l osolené vody vaříme maso s cibulí do změknutí. Poté je vyjmeme (jen malou část nasekáme na kostičky a vrátíme do vývaru) a ve vývaru uvaříme propláchnuté a spařené jáhly. Polévku, která by měla zesklovatět, ochutíme utřeným česnekem a nasekanou petrželkou.

Ivan Veselý, Žebrák

Jáhlové placičky

  • 200 g jahel
  • 2 lžičky sypkého zeleninového bujonu
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • 2 lžičky majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • olej

Jáhly spaříme vroucí vodou, v kastrolu je zalijeme 500—600 ml vody, přidáme sypký bujon a jáhly zvolna uvaříme doměkka (voda se odpaří).

Do vychladlých jahel vmícháme vejce, sůl, pepř, majoránku a utřený česnek. Z těsta tvarujeme placičky (karbanátky), které upečeme z obou stran na oleji. Podáváme je se zeleninovým salátem.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Jáhlové škubánky

  • 250 g jahel
  • 500 ml mléka
  • lžička másla
  • sůl

Jáhly vypereme, scedíme, zalijeme mlékem, osolíme, přidáme máslo a uvaříme hustší kaši, ze které lžící namočenou v rozpuštěném másle nebo sádle vykrajujeme noky — škubánky.

Můžeme je podávat naslano např. posypané nakrájenou cibulkou osmaženou na slanině, se salátem nebo nasladko s kompotem a přelité máslem.

Věra Jedličková, Radonice

Jáhlové ovocné kaštánky s medem a skořicí

  • 250 g jahel
  • 150 g směsi sušeného ovoce
  • hrst mletých ořechů
  • hrst rozinek
  • 4 lžíce medu
  • mletá skořice, hřebíček a nové koření podle chuti

Jáhly dvakrát spaříme vroucí vodou a uvaříme je doměkka v osolené vodě.

Směs sušeného ovoce také povaříme ve vodě a umeleme ji na masovém strojku. Hrst mletých ořechů promícháme s hrstí povařených rozinek.

Vše smícháme, přidáme med, mletou skořici, mletý hřebíček a mleté nové koření. Ze vzniklé hmoty tvarujeme malé kaštánky, které obalujeme v kakaovém prášku a vkládáme do malých papírových košíčků.

Olga Štěpničková, Praha

Banánový jahelník

  • 300 g jáhel
  • 1 l mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 100 g hnědého cukru
  • 2 banány
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst oloupaných mandlí

Jáhly spaříme ve vroucí vodě, scedíme je, zalijeme oslazenými 125 ml mléka, zbytek mléka použijeme při zapékání. Spařené a oslazené jáhly uvaříme doměkka (asi 25 minut) a vmícháme do nich máslo.

Do vymazané zapékací misky dáme vrstvu jahel, pokryjeme ji na kolečka nakrájeným banánem a posypeme skořicí, další vrstvu jahel a banánových koleček posypeme rozinkami, třetí vrstvu jahel a banánu posypeme rozinkami a skořicí, pokryjeme zbytkem jahel, na které rozložíme mandle.

Vše zalijeme zbylým mlékem s rozkvedlaným vejcem a zapečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 C° (30—40 minut). Upečený jahelník můžeme pokapat javorovým sirupem.

Vladímír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Foto Jiří Poláček a Shutterstock