Studená polévka z jahod a reveně

Na 4 porce potřebujeme:

  • 400 g jahod
  • 4 řapíky reveně (rebarbory)
  • 300 ml bílého vína
  • 1 menší svitek skořice
  • cukr podle chuti
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 1 pomeranč
  • 50 ml šlehané smetany
  • lístky máty

Jak na to

Reveň omyjeme, oloupeme a nakrájíme na 3 cm dlouhé kusy. Slupky asi 10 minut zvolna svaříme s vínem, skořicí a 2 až 3 lžícemi cukru. Nálev scedíme, nalijeme zpět do hrnce a poté v něm asi 5 minut povaříme kusy reveně. Přilijeme asi 300 ml vody, osladíme a ochutíme vanilkovým cukrem.

Jahody očistíme, nakrájíme na půlky, dáme do hrnce a přidáme šťávu a nastrouhanou kůru z pomeranče. Hotovou polévku zchladíme a necháme 1 až 2 hodiny odstát v chladu. V talířích ji zdobíme šlehačkou a mátovými lístky.

Jitka Švecová, Boskovice

Jahodový salát se sýrem

Potřebujeme

  • 1/2 hlávkového salátu
  • 250 g jahod
  • 1 zakysanou smetanu
  • Další jahodovou inspiraci najdete v eKnihovně, v elektronické publikaci Jahodové recepty. Stáhnout si ji můžete zdarma.

    200 g tvrdého sýra
  • sůl a pepř
  • cukr

Jak na to

Salát opereme, natrháme na kousky, jahody omyjeme a rozpůlíme, tvrdý sýr nahrubo nastrouháme, smetanu ochutíme solí, špetkou pepře, cukrem, vše promícháme a podáváme vychlazené.

Ivana Bartušková, Bítovčice

Jahodové dárky

Z jahod můžeme vytvořit originální dílka, která potěší jimi obdarované přátele a bližní.

Jahodové korálky

Dobře omyté jahody, pokud možno stejně velké, necháme oschnout, v horké vodě (dle návodu) rozpustíme sáček bílé a také tmavé čokoládové polevy a v každé namočíme polovinu jahod.

Necháme polevu ztuhnout a pak opatrně jahody střídavě napichujeme na jehlu s dlouhou bavlnkou.

Necháme volně zavěšené, aby vše dokonale ztuhlo, a pak hezky naaranžujeme do krabičky.

Jahodová bonboniéra

Výše uvedeným způsobem upravené jahody nebudeme navlékat, ale vložíme je do malých papírových košíčků a ty také poskládáme do krabičky.

Olga Štěpničková, Praha 4

Jahodový smetanový dort

Potřebujeme

  • 500 g jahod (+ na ozdobu)
  • 10 ks plátkové želatiny (2 balíčky)
  • 400 ml šlehačky
  • cukr
  • 1 sáček dortového želé

Jak na to

Plátky předem namočené želatiny rozpustíme ve 100 ml teplé vody. Jahody rozmačkáme se 100 g cukru a rozmícháme s cukrovými jahodami, vmícháme ušlehanou šlehačku a vše ihned nalijeme do připravené dortové formy. Povrch uhladíme a na chvilku odložíme do lednice. Pak dort pokryjeme na plátky nakrájenými jahodami.

Ve 200 ml vody rozmícháme lžíci cukru a dortového želé, směs uvedeme do varu a krátce povaříme. Chvilku tekutinu mícháme, až trošku zchladne, a poté ji nalijeme na povrch dortu a necháme dobře ztuhnout v chladu.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Tuňák s restovanými jahodami

Potřebujeme

  • 300 g jahod
  • 600 g filetu z tuňáka
  • 12 stonků chřestu
  • 2 lžíce slunečnicového a 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • drcený pepř

Jak na to

Polovinu omytých jahod rozmixujeme, propasírujeme, vmícháme sójovou omáčku a med a za stálého (!) míchání vše svaříme do zhoustnutí. Pak ještě vmícháme lžíci olivového oleje a směs uložíme do tepla.

Tuňáka nakrájíme na špalíčky, ty obalíme hustě v pepři, ze všech stran je zprudka opečeme na rozpáleném zbytku olivového oleje a rovněž je uložíme do tepla.

Očištěný oloupaný chřest nařežeme na proužky, které spaříme ve vroucí osolené vodě. Druhou polovinu jahod nakrájíme na plátky a krátce je orestujeme na slunečnicovém oleji. Pak je rozdělíme na talíře, přidáme proužky chřestu a špalíčky tuňáka a vše nakonec přelijeme jahodovou omáčkou. Tuto neobvyklou specialitu podáváme s rýží.

Ivan Veselý, Žebrák

Jahodové sendviče

Potřebujeme

  • 100 g jahod
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového pudinkového prášku
  • 150 g lučiny

Jak na to

Jahody rozmačkáme s citronovou šťávou a moučkovým cukrem. Pak do nich zašleháme pudinkový prášek bez vaření (jahody tím zahustíme) a lučinu. Pomazánkou potíráme bílé pečivo, které ozdobíme několika jahodami.

Kateřina Vodrážková, Zlín

Jahodová tlačenka

Potřebujeme

  • 3 kg jahod
  • 150 až 200 g cukru
  • 1 ks tlačenkového obalu

Jak na to

Jahody rozmačkáme a prosypeme cukrem. Jeden konec tlačenkového obalu dobře zavážeme, naplníme jahodami a zavážeme i druhý konec. Vše celé uložíme do mrazničky.

Kdykoliv i v zimě si pak můžeme ukrojit z jahodové tlačenky zdravý plátek, který lze konzumovat samotný nebo se šlehačkou, či z něj přípravit koktejl.

Hana Bílá, České Budějovice

Gratinované jahody

Potřebujeme

  • 500 g jahod
  • 1 smetanu na šlehání
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Jak na to

Očištěné jahody rozpůlíme, tvaroh smícháme se žloutky, moučkovým a vanilkovým cukrem a přidáme ušlehanou smetanu. Jahody rozložíme do zapékací misky, pokryjeme tvarohovým krémem a zapečeme asi 20 minut ve středně vyhřáté troubě.

Milena Novotná, Olešnice

Jahodovoořechový koláč

Potřebujeme

  • 740 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • mletou skořici
  • citronovou kůru

na náplň

  • 200 g jahod
  • 100 g mletých ořechů
  • 3 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžičku rumu
  • vanilkový cukr na posypání

Postup:

Z uvedených přísad vypracujeme těsto, kterým vyložíme dno vymaštěné dortové formy. Těsto propícháme a napůl upečeme ve středně vyhřáté troubě.

Zatím připravíme náplň: Žloutky promícháme se 70 g cukru a s rumem, přidáme sníh umíchaný z bílků a 30 g cukru. Do směsi vmícháme ořechy a omyté jahody.

Náplň naneseme na předpečený koláč a dopečeme jej asi 20 minut.

Marián Holoubek, Dubnica nad Váhom, Slovensko

Jahodové víno

Potřebujeme

  • po 2 kg čerstvě nasbíraných zahradních a lesních jahod (ze zahradních jen menší plody)
  • 1,5 kg krystalového cukru
  • 5 g kyseliny citronové
  • kvasinky madeira
  • 1/2 balíčku živné soli

Jak na to

Jahody zbavíme kalichů a stopek, prosypeme je cukrem a rozdrtíme. Přidáme kyselinu citronovou, směs přelijeme 1 litrem převařené vody a po vychladnutí vmícháme vzešlé kvasinky a živnou sůl.

Vzniklý zákvas přelijeme do nádoby a uzavřeme kvasnou zátkou. Ponecháme 1 týden odstát. Během té doby je nutné nádobou několikrát denně zatřepat, aby se obsah promíchal.

Po týdnu směs prolisujeme a opět vrátíme do nádoby, uzavřeme ji kvasnou zátkou a nápoj necháme vykvasit. Hotové víno stočíme, necháme ustát a plníme do láhví.

Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role

Foto Jiří Poláček