Plody mají vysokou nutriční a energetickou hodnotu. Můžeme je konzumovat pečené či vařené. Sušené plody se také melou na mouku a používají v potravinářském průmyslu.

Jedlé kaštany chutnají i léčí

V 10 g plodů je obsaženo 6–8 g bílkovin, 4 g tuků, 30–40 g sacharidů, 40 mg vitaminu C a 15 mg vitaminu B1 a různé minerální látky jako například draslík a fosfor.

V lidovém léčitelství se kaštany pro vysoký obsah tříslovin využívají jako mírně protiprůjmový prostředek.

Listy kaštanovníku zase mají uklidňující vliv na kašel. Plody i listy se využívají také ve farmaceutickém průmyslu.

Jak se vaří kaštany?

  • Vařené jedlé kaštany jsou vynikajícím základem pro krémovou polévku, strouhané či pasírované chutí příjemně překvapí na sladkých ovocných pohárech. Kaštany důkladně opereme a ostrým nožem nařízneme špičku každého plodu do kříže.
  • Vložíme je do velkého hrnce a zalijeme vodou, aby byly ponořené.
  • Hrnec zakryjeme pokličkou, vodu uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a mírným varem kaštany vaříme asi 20 minut.
  • Vodu nesléváme, ale nádobu odstavíme na pět až sedm minut.
  • Z hrnce pak nabíráme děrovanou naběračkou jen tolik kaštanů, kolik jich stačíme oloupat, dokud jsou horké.
  • Odstraníme vnější i vnitřní slupku. Pokud kaštany zchladnou a nedají se dobře loupat, přihřejeme je.

Nespotřebované kaštany v menších množstvích rozdělíme do mikrotenových sáčků, které uložíme do mrazáku. Můžeme je tak kdykoliv rozmrazit a použít.

Pečená klasika

Pokud si na kaštanech chceme pochutnat bez složitých úprav, stačí je naříznuté upéci v troubě na plechu při 200 °C. Kaštany jsou obvykle hotové v okamžiku, kdy kuchyni naplní příjemná charakteristická vůně.