Kontrast značně ostré chuti křenu, jinak jemné a sladké polevy a starého známého, ale tím výraznějšího praženého nesoleného buráku vás přinutí zkoušet oříšky stále znovu a znovu, až nezbude žádný. Za zázračným pamlskem se skrývá wasabi, který si již můžete v podobě prášku i čerstvý pořídit i na našem trhu. Originálními oříšky ve wasabi krustě potěšíte sebe i přátele při jakékoliv příležitosti…

Wasabi má říz jako sto hořčic

Zelený japonský křen (Wasabia japonica) patří do početné čeledi brukvovitých. Chutí připomínáopravdu hodně ostrou hořčici. Spíše než na jazyku vnímáte jeho aroma až v nosohltanu.

  • Čerstvý křen je bohatý na vitaminy C a B6 (pyridoxin), hořčík a vápník.
  • Obsahuje velmi málo sodíku, žádný cholesterol a tuk.
  • 100 gramů wasabi má 80 kalorií.
  • Kromě cenných vitamínů a minerálů obsahuje také množství látek s antibakteriálními účinky.

Jak se vyhnout náhražkám?

Křen wasabi je velmi drahý, proto bývá často napodobován pastou z běžného křenu, hořčice a ze zeleného potravinářského barviva nebo ze zelené sladkovodní řasy (spiruliny). Pravé chuti wasabi tak však samozřejmě dosáhnout nelze. V Česku lze koupit buď wasabi prášek, nebo přímo wasabi křen, který je říznější.

Burské oříšky či mandle v zelené wasabi krustě

  • 1 bílek
  • 1 lžíci vody
  • 500 g loupaných celých mandlí nebo nesolených buráků
  • 2 lžíce wasabi prášku
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky maizeny
  • případně špetku cukru

Vaječný bílek našleháme s vodou do pěny. V ní postupně obalíme ořechy či mandle a necháme je na sítku okapat.

V misce smícháme wasabi prášek se solí a troškou cukru a přidáme maizenu (kukuřičný škrob). Směs vložíme do mikrotenového sáčku a protřásáním v ní obalíme oříšky.

Obalené ořechy nasypeme na plech s pečicí fólií a pečeme v troubě 30 minut při teplotě 150 °C. Během pečení opatrně promícháváme.

Poté snížíme teplotu na 100 °C a dopékáme asi 20 minut.

Na plechu necháme vychladnout.

Jak používají wasabi Japonci?

V Japonsku roste tento řízný křen podél koryt horských řek. Dobyté a očištěné kořeny Japonci najemno strouhají na tradičních struhadlech ze žraločích kůží. Wasabi je nezbytnou příměsí tradičního japonského pokrmu, sushi. Přidává se k němu pálivá pasta z nastrouhaného kořene. Dále slouží k přípravě nejrůznějších laskomin.

Ovšem v Japonsku se konzumují i listy wasabi. Marinují se přes noc v octě se solí a poté pojídají jako pikantní salát. Dalším oblíbeným způsobem přípravy je krátké povaření v sójové omáčce.