Klasické polévky z luštěnin: čočková a hrachová
10. 3. 2019

Klasické polévky z luštěnin: čočková a hrachová

Čočka u nás patří k tradičním novoročním pokrmům. Vždyť kdo by nechtěl, aby se ho držely peníze, které svým kulatým tvarem připomíná? Ale i postní období je více než vhodné na polévky z luštěnin. Poradíme vám, jak je správně připravit, abyste se co nejvíce vyhnuli obávanému nadýmání.

S průměrnou spotřebou 2-3 kg luštěnin na osobu a rok nepatří Češi mezi rekordmany v jejich konzumaci. Celosvětový roční průměr se pohybuje kolem 7 kg, evropský je však jen 3,5 kg.

Čočková polévka

  • Čočková polévkačočka suchá 250 g
  • bobkový list 1 ks
  • sádlo nebo olej 1 lžíce
  • slanina 50 g
  • cibule 1 ks
  • mrkev1 ks
  • celer 50 g
  • česnek 2 stroužky
  • majoránka 1 lžíce
  • pepř
  • sůl

Čočku alespoň 2 hodiny předem namočíme do studené vody. Vodu slijeme a čočku nasypeme do hrnce a zalijeme 750 ml čerstvé vody. Přidáme bobkový list, přiklopíme a vaříme doměkka, přibližně 30 minut.

Mezitím slaninu, cibuli, mrkev a celer nakrájíme na kostičky. V rendlíku na sádle či oleji rozškvaříme slaninu, přidáme cibuli, osmahneme 3 minuty, přisypeme mrkev a celer a opékáme 10 minut, až zelenina začne zlátnout.

Z uvařené čočky vyndáme bobkový list, odebereme přibližně třetinu čočky a rozmixujeme ji. Vlijeme zpět do polévky, čímž se polévka zahustí. Vsypeme opečenou slaninu se zeleninou a polévku dochutíme česnekem, majoránkou, pepřem a solí.

Hrachová polévka

  • hrách suchý loupaný 200 g
  • mléko 250 ml
  • pepř mletý
  • česnek 3 stroužky
  • majoránka sušená 1 lžíce
  • sádlo nebo máslo 1 lžíce do kostiček, 1 lžíce do jíšky
  • mouka hladká 1 lžíce
  • starší chléb 3 krajíce

Hrách večer předem namočíme do studené vody, v průběhu máčení vodu jednou až dvakrát vyměníme za čerstvou.

Hrachová polévka

Před přípravou polévky vodu slijeme. Do polévkového hrnce vsypeme hrách, přilijeme 750 ml vody a vaříme do změknutí – přibližně 70 minut. Můžeme také použít tlakový hrnec, doba přípravy se zkrátí na třetinu.

Zatímco se vaří hrách, připravíme chlebové kostičky: Pečivo nakrájíme na kostičky. Nasypeme na plech v troubě při 200 ⁰C a upečeme do světlehněda, občas promícháme. Hotové kostičky sesypeme do misky a ještě horké promícháme se sádlem nebo máslem.

Z druhé lžíce tuku s hladkou moukou usmažíme jíšku. Rozředíme ji trochou studené vody.

Když je hrách dovařený, přilijeme k němu jíšku a hladce rozmixujeme. Provaříme 15 minut. Polévku ochutíme pepřem, utřeným česnekem, majoránkou a solí. Zjemníme mlékem a servírujeme s opečenými kostičkami chleba.

Autor Kamila Procházková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětmínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS