Zelňačka se sušenými švestkami

Potřebujeme

  • 1 kg kyselého zelí
  • vodu z kyselého zelí
  • lžíci cukru
  • sůl, mletý černý pepř, bobkový list
  • hrst sušených hub namočených ve vlažné vodě
  • 20 dkg hladké mouky
  • 1/4 l kyselé smetany
  • klobásku
  • hrst sušených švestek

Jak na to

Pokrájené zelí povaříme v kyselé vodě, kterou rozředíme vývarem asi na 1 litr. Přidáme cukr, sůl, pepř, bobkový list a sušené houby − později přidáme sušené švestky. Polévku zaprášíme hladkou moukou. Nakonec přilijeme kyselou smetanu a klobásku nakrájenou na kolečka.

Eliška Křížovská, Svitavy

Smažené sýrové taštičky

Potřebujeme

  • 1 až 2 plátky mraženého listového těsta
  • 70 g tvrdého sýra
  • hladkou mouku
  • máslo
  • masox
  • mléko
  • olej

Jak na to

Těsto necháme rozmrazit. Z másla a lžíce hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji troškou vývaru z masoxu, prošleháme, zjemníme mlékem nebo smetanou a povaříme 15−20 minut na hustou omáčku.

Odstavíme a do hmoty vmícháme tvrdý sýr nakrájený na drobné kostičky. Necháme vychladnout.

Listové těsto rozválíme, rádýlkem nakrájíme obdélníky, které naplníme připravenou sýrovou hmotou. Zabalené taštičky zprudka osmažíme v rozpáleném oleji. Vyjmeme, necháme okapat.

Podáváme teplé s dušeným špenátem nebo zeleninovým salátem.

Blanka Snášelová, Prosenice

Vyklopené překvapení

Potřebujeme

  • 250 g vařených špaget nebo makaronů
  • 150 g šunky nebo šunkového salámu
  • 1/2 balíčku zmražených rajčat s paprikami
  • 1 zakysanou smetanu
  • 2 vejce
  • 50 g strouhaného sýra
  • lžičku solamylu
  • pepř, sůl

Jak na to

Ohnivzdornou misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno stočíme do kruhu těstoviny. Přidáme vrstvu krájené uzeniny, vrstvu nerozmražené zeleniny, a tak pokračujeme do vypotřebování všech surovin. Zakončíme těstovinami a přelijeme zálivkou z rozšlehané smetany, vajec, sýra a solamylu a dochutíme pepřem a solí.

Pečeme pod alobalem ve středně vyhřáté troubě. Po upečení necháme 10 minut stát, vyklopíme a pokropíme kečupem. Podáváme se zeleninovým salátem.

Jaromír Broulík, Mikulášovice

Vinná klobása

Pro 6 osob potřebujeme

  • 1,5 kg libového vepřového masa
  • 40 dkg slaniny
  • 20 dkg žemlí
  • skleničku bílého vína
  • 0,8 dl mléka
  • 1 lžičku mletého pepře
  • půl lžičky strouhané citronové kůry
  • na špičku nože mletého nového koření a strouhaného muškátového oříšku
  • sůl
  • střívka a špejle

Jak na to

Vepřové maso dvakrát umeleme, slaninu spaříme vroucí vodou a také ji umeleme. Vše vložíme do velké mísy, přidáme nadrobno nakrájené žemle, přilijeme víno a mléko, okořeníme, osolíme a ještě jednou vše umeleme.

Směs naplníme do střívek, která stočíme do šneků, konce zatočíme a zašpejlujeme, aby směs nevytékala.

Ještě jedna rada od mé matky: Klobásu před pečením na několik minut ponoříme do vařící vody, nebude pak praskat.

Před pečením klobásy poprášíme hladkou moukou a nejdříve je krátce z obou stran opečeme na pánvi s rozehřátým sádlem.

Pak je dopečeme v troubě nebo na grilu. Podáváme se zelím, strouhaným křenem a hořčicí.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

Bramborové klobásky

Potřebujeme

  • 6 větších brambor
  • 2 lžíce jemné krupice
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • mleté černé koření
  • majoránku
  • klobásová střívka

Jak na to

Jemně nastrouhané brambory smícháme s krupicí a ochutíme kořením.

Směsí naplníme střívka, dobře je uzavřeme a položíme na vymaštěný plech. Podlijeme je troškou vody a upečeme dokřupava. Podáváme s kyselými okurkami nebo s čalamádou.

Viera Plánková, Kysucké Nové Mesto

Falešná zabijačková haše

Potřebujeme

  • 300 g dušené rýže
  • 1 cibuli
  • játrovou paštiku
  • zabijačkové koření
  • mleté černé koření
  • sůl
  • olej

Jak na to

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme do ní játrovou paštiku, zabijačkové koření, mleté černé koření a sůl. Mícháme tak dlouho, dokud se paštika nerozpustí.

Nakonec přidáme dušenou rýži a ještě promícháme. Podáváme s kyselým zelím a případně i s vařenými brambory.

Viera Plánková, Kysucké Nové Mesto

Kuřecí bábovka

Potřebujeme

  • 1 kuře
  • 1 cibuli
  • 2 feferonky
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • špetku muškátového oříšku
  • 1 šálek rýže
  • máslo pod kuře a na vymazání formy
  • sůl, případně kečup

Jak na to

Na másle smažíme osolené kousky kuřete s nasekanými feferonkami, cibulí a worcesterskou omáčkou. Mírně podlijeme, měkké maso vykostíme a umeleme.

Ve zbylé šťávě dusíme osolenou rýži (případně s kečupem), a když je téměř měkká, vsypeme polovinu do dobře vymaštěné formy na bábovku.

Na vrstvu rýže vložíme umleté maso, navrch opět rýži. Lehce upěchujeme
a v mírně vyhřáté troubě krátce zapečeme.

Hotovou bábovku vyklopíme na vyhřátý podnos, poprášíme muškátovým oříškem a ozdobíme zeleninovou oblohou.

Zdena Kocková, Horní Žďár

Kuřecí řízky v ořechové směsi

Potřebujeme

  • 4 kuřecí řízky
  • 5 dkg vlašských ořechů
  • 4 lžíce strouhaného sýra
  • 1/2 lžičky sušené šalvěje
  • 1−2 vejce
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • strouhanku
  • olej

Jak na to

Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Nastrouhané ořechy smícháme se sýrem, šalvějí a se strouhankou. Řízky obalíme v ořechové směsi, namočíme v rozšlehaných vejcích a opět obalíme v ořechové směsi.

V rozehřátém oleji smažíme do zlatova. Příloha: hranolky, bramborová kaše a zeleninová obloha.

Zdena Kocková, Horní Žďár

Štika po anglicku

Potřebujeme

  • 2 kg štiky
  • 11 dkg másla
  • 1 cibuli
  • ocet
  • pepř
  • hřebíček
  • 1/2 l hovězího vývaru
  • sklenku červeného vína
  • 2 dkg mouky ¨
  • kapary

Jak na to

Štiku očistíme, po délce rozpůlíme a nakrájíme na 4 cm široké díly.

Zpěníme 10 dkg másla, přidáme jemně nasekanou cibuli, sekanou petrželku, pepř a dva tlučené hřebíčky. Vše necháme lehce zasmahnout, zalijeme hovězím vývarem, sklenkou červeného vína a troškou octa.

Do směsi vložíme osolené díly štiky a pod pokličkou zvolna dusíme. Měkkou rybu vyndáme, omáčku zahustíme francouzským máslem (máslo uhnětené
s moukou), přidáme hrst kaparů a hotovou omáčku nalijeme na štiku. Ihned podáváme.

Anežka Kostohryzová, Planá u Mariánských Lázní

Plněný celer

Potřebujeme

  • 400 g vepřového plecka bez kosti
  • 400 g másla
  • 20 g tuku
  • 1 vejce
  • 1 dl mléka
  • 4−6 celerů podle velikosti (asi 400 g)
  • 40 g cibule
  • pažitku
  • 20 g strouhanky
  • vývar
  • sůl

Jak na to

Umyté a osušené maso nakrájíme na menší kousky. Na rozehřátém tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vložíme maso, osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru nebo vody a dusíme doměkka.

Z oloupaného a omytého celeru odkrojíme klobouček (asi pětinu) a ze zbylé části vydlabeme dužninu.

Udušené maso a celerové výkrojky umeleme na masovém strojku, přidáme šťávu z masa, strouhanku, mléko, vejce a drobně nasekanou pažitku. Dobře promícháme.

Směsí naplníme vydlabané celerové kusy, přikryjeme je kloboučky, urovnáme do ohnivzdorné misky vymazané máslem, podlijeme horkým vývarem nebo vodou a za občasného polévání vlastní šťávou pečeme v rozehřáté troubě.

Před dokončením kloboučky odkryjeme a zapečeme dozlatova. Podáváme s brambory maštěnými máslem.

Ivan Veselý, Žebrák

Překládané pagáčky

Potřebujeme

  • 3 velké vařené brambory
  • 500 g hladké mouky
  • 125 g rostlinného tuku nebo másla
  • 1 vejce
  • 0,5 l mléka
  • 20 g droždí
  • 1 dl oleje
  • čajovou lžičku soli
  • 1 žloutek
  • sezamová semínka na posypání

Jak na to

Do mísy vsypeme mouku, přilijeme vlažné mléko, přidáme vejce, sůl a kvásek. Vypracujeme vláčné těsto, na pomoučeném válu je rozválíme, nastrouháme na něj polovinu tuku, složíme je a dáme kynout.

Asi po půl hodině nakynuté těsto znovu rozválíme, nastrouháme na ně zbylý tuk a brambory. Znovu těsto přeložíme a dáme opět kynout.

Pak těsto vyválíme, vykrájíme z něj pagáčky, naklademe je ve větších vzdálenostech od sebe na vymaštěný plech, potřeme je žloutkem, posypeme sezamovými semínky a upečeme.

Viera Plánková, Kysucké Nové Mesto