Na silvestrovské pohoštění zlehka: Slavte chutně a bez výčitek
29. 12. 2017

Na silvestrovské pohoštění zlehka: Slavte chutně a bez výčitek

Po vánočním hodování už možná cítíte nějaké to kilo navíc. Ale přichází ještě silvestr a přináší další nezdravá lákadla Nechte pro jednou v obchodě smažené brambůrky a majonézové pomazánky a připravte si odlehčené nápadité a chutné menu. Zeleninové chipsy, veselé jahody, neobvyklé pomazánky, tučňákové jednohubky nebo okurkové rolky zachutnají vám i hostům.

I slavnostní lahůdky se mohou nést ve zdravém duchu bez zbytečných kalorií. Máme pro vás tipy na netradiční a zajímavé občerstvení, které zachutná a uzobávat jej můžete bez výčitek. Nechte se inspirovat a oslavte příchod nového roku jinak.

 

Zelenina na slavnostním stole zachutná

Lososové kanapky s avokádem

Lososové kanapkyJemná chuť avokáda s delikátním uzeným lososem je koncertem chutí, přitom dodá tělu kvalitní tuky.

Připravte si jedno zralé avokádo (měkké na omak), 100 g uzeného lososa, 1 lučinu nebo polotučný tvaroh, citronovou šťávu, sůl, pepř, kopr a celozrnné pečivo.

Avokádo rozpulte, vyjměte pecku (zatněte do ní nůž a zlehka otočte. Obsah vydlabejte lžičkou a rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou. Přidejte šťávu z citrónu, osolte a opepřete. Na kousky pečiva namažte pomazánku, poklaďte plátky uzeného lososa, dozdobte koprem. Avokádová pomazánka chutná výborně i s česnekem.

 

Okurkovo-olivové hvězdičky

Okurkové hvězdičkyVýbornou odlehčenou pomazánku vytvoříte pomocí oliv, sýru cottage a salátové okurky. Podávané na hvězdičkovém pečivu chutná ještě lépe.

Potřebujete jeden sýr cottage, plechovku černých oliv, 2 lžíce křenu (záleží na ostrosti), salátovovou okurku, sůl, pepř.

Půlku okurku a většinu oliv nakrájejte na kostičky, smíchejte se sýrem cottage a dochuťte. Z celozrnného toustového chleba vykrájejte hvězdičky pomocí tvořítka na cukroví, poklaďte tenkými plátky okurky, pomazánkou a zbytkem černých oliv.

Okurkové rolky

Okurkové rolky

Lehké roládky ze salátové okurky se dají naplnit různými ingrediencemi.

Salátovou okurku pomocí škrabky nakrájejte na podélné plátky. Z 200g smetanového sýra, bylinek dle chuti a trochy soli vymíchejte pomazánku, kterou potřete okurkové plátky. Přidejte trochu libové šunky nebo sýra dle vaší chuti, zarolujte a upevněte párátkem.

Tučňáci na špejli

Tučnáci z oliv a mozzarellyVeselé, kreativní a přitom dobré jednohubky překvapí každého hosta.

Na 20 tučňáků si nachystejte 40 ks černých oliv bez pecky, 2 mrkve, 20 třešniček mozzarelly.

Půlku oliv rozkrojte na polovinu, budou tvořit křídla. Dál si připravte nohy a zobáčky z mrkve. Mrkve oloupejte, nakrájejte na kolečka a z každého vykrojte výseč, která bude tvořit zobáček. Na párátko napíchněte jednu olivu otvorem dopředu, do kterého vložíte kousek mrkve jako zobáček. Dále třešničku mozzarelly a zbytek mrkve jako nožičky. Křídla připevněte druhým párátkem a přečnívající kousek odlomte. Hotové tučňáky slavnostně vystrojte čepičkami z paprik a tvarohu.

Špízy vytvořte z libovolných surovin

Zeleninové špízy

Velké možnosti se otvírají při výrobě zeleninových minišpízků. Kombinovat můžete cherry rajčátka, okurku, papriku, olivy, šunku i sýry, možností je nepřeběrně. Zeleninu vykrájejte do zajímavých tvarů a doplňte tvarohovým dipem ochuceným bylinkami.

Zeleninové chipsy z trouby

Bramborové chipsy, ale i zeleninové chipsy z obchodu obsahují velké množství tuku. Na domácí chřupavé lupínky z trouby použijete oleje daleko méně.

Křupavé a s minime oleje

Mrkev, petržel, celer nebo červenou řepu oloupejte, nakrájejte na co nejtenčí plátky (asi 2 mm tlusté). Nakrájené plátky zlehka osolte a nechte 15 minut vypotit. Odsajte vyloučenou vodu, rozložte na plech vyložený pečícím papírem a potřete olivovým olejem (nejlepší je použít olej ve spreji, tak se ho na lupínky dostane jen minimu a přitom budou správně křupavé a vypečené). Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 15-20 minut. K servírování můžete připravit tvarohový dip.

Jahodoví mužíčci

Připoměňte si vánoční svátky jahodovými postavičkami, připomínající zahraničního Santu.

Jahodám uřízněte špičku a přilepte ho zpět pomocí tvarohového krému. Připravíte ho z 200 g tvarohu, 3 lžic zakysané smetany a 3 lžic třtinového cukru, přidat můžete i cukr vanilkový. Z krému dodělejte knoflíky a bambulku na čepici, očička vytvoříte z lněného semínka.

 

Chutné a vtipné jahody

Autor Veronika Zámečníková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmmínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS