Pro následující čtveřici receptů budete potřebovat obecně nejoblíbenější vodní meloun, z ostatních druhů začněte s melounem Cantaloupe, který se vyznačuje oranžovou barvou dužiny.

Vodní meloun

Slovo meloun má svůj původ v řečtině a dalo by se přeložit jako velké jablko. Stejně jako jablka má celou řadu zdraví prospěšných vlastností. Vodní meloun s růžovou dužinou a černými semínky obsahuje až 95 % vody, velký podíl vitaminu C, A a B. Jako takový pročišťuje organismus, jeho sladká chuť uspokojí chuťové pohárky, aniž byste se museli obávat kalorií. Při nákupu zkuste poklepat na meloun a měli byste slyšet takzvaný kovový zvuk, při stlačení pak takový meloun lehce pruží.

Cantaloupe

K cukrovým melounům řadíme meloun Cantaloupe, kulatého tvaru s tmavě zelenou síťovitou kresbou, většinou o váze kolem 1 kilogramu. Struktura oranžové dužiny je pevnější a voní a chutná lehce po ananasu. Může se pochlubit silnými antioxidačními účinky, posiluje imunitu a kardiovaskulární systém. V obchodě se zaměřte na těžké a pevné plody, které voní.

Salát s melounem a jahodami

Na cca 4 porce:

  • Kombinace jahod s melounem si zamilujete.Autor: Shutterstock.com / Natasha Breen500 g vodního melounu
  • 300 g jahod
  • 120 g fety
  • zrníčka z ½ granátového jablka
  • hrst lískových ořechů
  • hrst rukoly
  • extra panenský olivový olej
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • balzamikový ocet krémový

V míse smícháme na větší kostky nakrájený meloun, na poloviny překrájené jahody zbavené stopek s 1 až 2 polévkovými lžícemi olivového oleje, lehce osolíme a opepříme. Ořechy nasekáme nahrubo a přidáme spolu se zrníčky z granátového jablka do salátu. Těsně před podáváním promícháme s rukolou, pár lístky natrhané bazalky a fetou. Podáváme pokapané balzamikovým octem.

Cantaloupe s prosciuttem a mozzarellou

Na cca 4 porce:

  • 500 g dužiny melounu cantaloupe
  • 200 g prosciutta
  • 100 g mini mozzarelly
  • extra panenský olivový olej
  • čerstvě mletý černý pepř

Cantaloupe nakrájíme na větší kostky nebo jej vydlabeme vykrajovačem kuličky. V míse smícháme meloun s kuličkami mozzarelly, na kousky natrhaným prosciuttem, opepříme dle chuti a přidáme 1 lžíci olivového oleje. Podávat můžeme ozdobené lístky polníčku či jiného salátu s malými listy.

Salát s melounem, fetou a rukolou

Na cca 4 porce:

  • 500 g vodního melounu
  • 150 g fety
  • 2 hrsti rukoly
  • kůra z 1 pomeranče (důkladně omytého)
  • 5 lístků čerstvé bazalky
  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Listy bazalky si nasekáme na extra jemné kousky, které ideálně v hmoždíři smícháme s pomerančovou kůrou, lžící olivového oleje, pepřem a solí. V míse smícháme meloun s dresinkem, přidáme rukolu s fetou a krátce a opatrně zamícháme.

Cantaloupe s okurkou a borůvkami

Na cca 4 porce:

  • 400 g dužiny melounu cantaloupe
  • 1 okurka
  • 200 g borůvek
  • hrst rukoly
  • extra panenský olivový olej
  • špetka soli

Cantaloupe nakrájíme na větší kostky nebo vydlabeme vykrajovačem kuličky. Okurku omyjeme, odkrojíme konce a pomocí ostré škrabky vytvoříme dlouhé tenké plátky. Do misky dáme meloun, přidáme plátky okurky, přisypeme část borůvek a pár lístků rukoly. Smícháme s lžící olivového oleje, přidáme špetku soli a opatrně promícháme.