Oukrop

Do litru osolené vroucí vody vsypeme

  • vrchovatou lžičku kmínu,
  • lžičku sušené celerové natě,
  • velkou, na kostičky nakrájenou oloupanou bramboru.

Když je měkká, dáme do každého hlubokého talíře stroužek utřeného česneku, který přelijeme horkým vývarem.

Každou porci můžeme vylepšit vaječným žloutkem.

Podáváme s chlebem opečeným na sádle.

Ivan Veselý, Žebrák

Horácká polévka

Potřebujeme

  • 500 g brambor
  • 1 vejce
  • 3/8 litru smetany
  • 1 lžičku hladké mouky
  • kmín
  • sůl

Jak na to

Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a dáme je vařit do půldruhého litru osolené vody. Když jsou napůl měkké, vlijeme do polévky smetanu, ve které jsme dobře rozmíchali mouku.

Brambory dovaříme a nakonec vmícháme natvrdo uvařené a nadrobno nasekané vejce. Polévku můžeme i okyselit, ale v tom případě musíme počkat, až trochu vychladne.

Ivan Veselý, Žebrák

Kuřecí polévka s pórkem

Potřebujeme

  • 200 g kuřecího masa
  • 60 g rýže
  • 40 g pórku
  • 40 g mrkve
  • 30 g petržele
  • 30 g celeru
  • celý pepř
  • hřebíček
  • petrželovou nať
  • sůl

Jak na to

Maso vaříme na mírném ohni půl hodiny v litru osolené vody s kuličkovým pepřem. Pak přidáme hřebíček, kořenovou zeleninu a vaříme další čtvrt hodiny.

Vývar scedíme, kuřecí maso a mrkev nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru. Přidáme do něj předem uvařenou rýži a nadrobno nakrájený orestovaný pórek.

Polévku na talíři zdobíme čerstvou petrželkou a nasekanou pažitkou.

Maria Miková, Opatov

Chalupářské rizoto

Potřebujeme

  • 1 vepřovou konzervu
  • 1 malou konzervu hrášku
  • 2 sáčky předvařené rýže (4 porce)
  • 1 velkou cibuli
  • 150 g sýra na strouhání
  • sůl a mletý pepř
  • sójovou omáčku

Jak na to

Z vepřové konzervy sebereme vrchní sádlo a na něm necháme zesklovatět jemně nakrájenou cibuli. Přidáme maso a chvilku je podusíme.

Zvlášť podle návodu uvaříme v osolené vodě rýži, scedíme ji, lehce zakapeme sójou a vmícháme scezený hrášek.

Přidáme podušené maso, opepříme, řádně promícháme a sběračkou opláchnutou ve studené vodě kupíme na talíře bochánky (před každým dalším musíme sběračku opět opláchnout!), které posypeme strouhaným sýrem.

Podáváme se zeleninovým či okurkovým salátem nebo s nakládanými okurkami.

Ivan Veselý, Žebrák

Čínské řízečky

Potřebujeme

  • 500 g kuřecích prsou
  • 3 vejce
  • 3 lžíce solamylu
  • 1/2 lžičky pepře
  • špetku cukru
  • grilovací koření
  • olej
  • sůl
  • 4 rajčata
  • 1 pórek na zdobení

Jak na to

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme je a promícháme s rozšlehanými vejci, kořením, cukrem a solamylem. Směs necháme do druhého dne odležet v chladu, poté ji nabíráme menší naběračkou a na rozpáleném oleji smažíme řízečky. Podáváme je s bramborem zdobené nakrájeným pórkem a plátky rajčat.

Jiřina Blažejová, Luka

Krůtí nudličky s nivou

Potřebujeme

  • 500 g krůtích prsou
  • 200 g nivy
  • sádlo
  • pepř a sůl

Jak na to

Maso nakrájíme na nudličky a opečeme doměkka. Osolíme, opepříme, přidáme nastrouhanou nivu a směs pečeme pět minut. Podáváme se zeleninovou přílohou.

Jana Turečková, Chotusice

Přesbidlo

Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na drobnější plátky, zlehka opečeme na oleji či sádle (na tuku předtím můžeme ještě osmahnout drobně nakrájenou cibuli), promícháme v poměru 1:1 s vařenými nudlemi či fleky, osolíme, případně i opepříme a podáváme.

Tento jednoduchý pokrm (recept mám od své babičky) můžeme servírovat jako samostatný chod nebo jako přílohu k masu (například uzenému).

Na talíři také můžeme ozdobit zelenou natí (petrželkou, pórkem, pažitkou apod.).

Marcela Molentová, Načeradec

Kapr po budínsku

Potřebujeme

  • 1kg kapra
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 malou kedlubnu
  • 1 menší cibuli
  • 40 g másla
  • 1/2 l bílého vína
  • sůl

Jak na to

Očištěného a omytého kapra nakrájíme na porce. Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na nudličky a podusíme ji na másle.

Když je zelenina skoro měkká, přidáme porce kapra, zalijeme vínem a vaříme na prudkém ohni, aby se šťáva rychle vydusila asi na polovinu.

Podáváme s topinkami opečenými na másle.

Vlasta Nováková, Oldřichov

Nudle se zelím

Potřebujeme

  • 1 balení nudlí nebo jiných těstovin
  • hlávku zelí
  • trošku oleje
  • sůl

Jak na to

Zelí nakrájíme na nudličky a na pánvi je na trošce rozpáleného oleje (vhodný je i rozpuštěný špek) opečeme, až zhnědne.

Mezitím uvaříme těstoviny, do kterých vmícháme opečené zelí a vše podle chuti osolíme.

Na talíři můžeme porce posypat kostičkami osmahnuté anglické slaniny.

Ludmila Uhrová, Třebíč

Rajčata dušená s cibulí

Potřebujeme

  • 500 g rajčat
  • 2 cibule
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • sůl
  • petrželovou nať (pažitku)

Jak na to

Cibuli nakrájenou na kolečka vložíme na pánev s rozpáleným olejem, přidáme oloupaná a nakrájená rajská jablíčka, osolíme a dusíme je až do vysmahnutí šťávy.

Směs posypeme nasekanou petrželovou natí (pažitkou) a podáváme s vařenými špagetami.

Markéta Přikrylová, Opava–Předměstí

Uhlířina

Potřebujeme

  • 1/2 kg brambor
  • 2 vejce
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • trošku mléka
  • lžičku másla
  • 100 g slaniny nebo olej
  • 1 střední cibule

Jak na to

Brambory oloupeme, pokrájíme a vaříme v osolené a okmínované vodě. Asi 5 minut před dovařením do vody k bramborám přidáme noky umíchané z mouky, vajec, mléka a másla (hustotu těsta upravíme podle potřeby).

Uvařené brambory a noky slijeme a smícháme s cibulkou opraženou na nakrájené slanině či oleji.

Eva Strnadová, Odolena Voda

Smažený sýr bez smažení

Potřebujeme

  • 6 vajec
  • 150 g sýra (cihly)
  • 200 g šunkového salámu
  • tuk a strouhanku na vymazání a vysypání šesti čajových hrníčků

Jak na to

Na dno každého důkladně vymazaného a vysypaného hrníčku dáme trošku jemně strouhaného sýra, který posypeme troškou jemně nakrájeného salámu.

Pak do hrnku vyklepneme vejce, posypeme je vrstvou salámu a vrstvou sýra.

Šálky vyrovnáme do pekáče s vysokým okrajem, nalijeme do něj horkou vodu a vložíme do vyhřáté trouby. V ní pekáč s hrnky ponecháme při nejvyšším výkonu asi 20 minut.

Horké obsahy hrníčků pak vyklepneme na talíř a podáváme s brambory a kečupem či tatarskou omáčkou.

Zdena Kocková, Horní Žďár

Fazole nakyselo s houbami

Potřebujeme

  • 200 g hub
  • 300 g bílých fazolí
  • 20 g másla
  • 1 cibuli
  • 1/4 l kysané smetany
  • 1 lžíci hladké mouky
  • sůl

Jak na to

Fazole uvaříme ve slané vodě doměkka. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli a podusíme na ni na plátky nakrájené houby.

Přidáme uvařené fazole, zalijeme troškou fazolového vývaru a zahustíme moukou rozkvedlanou ve smetaně.

Podle chuti přisolíme a okyselíme. Podáváme s brambory.

Ludmila Uhrová, Třebíč

Pizza z toustů

Potřebujeme

  • plátky toustového chleba
  • olej
  • papriku
  • 2 rajčata
  • kečup
  • sýr
  • salám
  • vejce
  • sůl

Jak na to

Na dno vymazaného pekáče narovnáme plátky chleba, potřeme je kečupem a poklademe nakrájeným salámem, nudličkami papriky, plátky rajčat, zalijeme rozkvedlaným vejcem, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě.

Jiřina Blažejová, Luka

Bramborové omelety

Nastrouháme 120 g vařených studených brambor, do kterých přidáme

  • 3/8 litru mléka,
  • 1 vejce,
  • 250 g mouky,
  • 1 prášek do pečiva.

Směs řádně promícháme a na rozpáleném sádle nebo oleji z ní na pánvičce pečeme zlatavé omelety.

Ivan Veselý, Žebrák

Rychlá pikantní omáčka na špagety

Potřebujeme

  • 200 g prorostlé slaniny
  • 2 větší cibule
  • 150 g rajského protlaku nebo konzervu loupaných a krájených rajčat (500 g)
  • 2 větší bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • 2 lžičky oregana nebo tymiánu
  • šest stroužků česneku
  • sůl

Jak na to

Slaninu nakrájenou na kostičky osmahneme, aby pustila tuk, a na něm pak podusíme nadrobno nakrájenou cibuli.

Přidáme koření, zamícháme a krátce orestujeme, vmícháme protlak nebo rajčata a omáčku naředíme horkou vodou na vhodnou konzistenci.

Dusíme asi 15 minut, odstavíme z ohně a vmícháme česnek utřený se solí.

Omáčkou přelijeme uvařené špagety nebo jiné těstoviny, na talíři můžeme dozdobit čerstvou, chuťově výraznou natí (pórkem, pažitkou apod.).

Vojtěch Kuba, Praha

Kedlubnové smaženky

Potřebujeme

  • 5 kedluben
  • 3 vejce
  • 8 polévkových lžic hrubé mouky
  • 30 g slaniny
  • 5 stroužků česneku
  • pepř a sůl
  • olej na smažení

Jak na to

Kedlubny nahrubo nastrouháme, opepříme, osolíme a promícháme s vejci, prolisovaným česnekem, hrubou moukou a nadrobno nakrájenou a osmaženou slaninou.

Těsto vykrajujeme lžící a smažíme ve fritovacím hrnci dozlatova.

Markéta Přikrylová, Opava–Předměstí

Ševcovský bramborák

Potřebujeme

  • 1 kg brambor
  • 200 g kabanosu
  • 2 cibule
  • 4 vejce
  • sůl
  • kmín
  • olej na pečení
  • tatarskou omáčku

Jak na to

Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky, poklademe je na pánev s trochou oleje, přidáme nakrájenou cibuli, přikryjeme poklicí a prohřejeme.

Na druhé pánvi rozpálíme olej a po částech do něj dáváme prohřáté brambory, posypeme je nakrájeným kabanosem, osolíme, okmínujeme, promícháme, zalijeme rozšlehaným vejcem a upečeme.

Porce upečeného bramboráku podáváme přelité tatarskou omáčkou.

Vlasta Nováková, Oldřichov

Česneková pomazánka s eidamem

Potřebujeme

  • 300 g eidamu
  • trošku mléka
  • 3 až 4 lžíce tatarské omáčky
  • 3 až 4 stroužky česneku

Jak na to

Eidam nastrouháme najemno a zalijeme troškou mléka, aby se sýr nasákl. Přidáme utřený česnek a tatarku a dobře promícháme.

Pomazánka je výborná na chlebíčky. Zdobíme ji proužkem kapie, plátkem rajčete, snítkou petrželky a případně i vlašským ořechem.

Celerovo-mrkvová pomazánka

Potřebujeme

  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru
  • 100 g sýra cihla
  • několik lžic majonézy
  • citron

Jak na to

Nastrouháme mrkev a celer v poměru 1:1. Lehce pokapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majonézu. Zamícháme a mažeme na chlebíčky z nakrájené veky.

Eva Mikysková, Třebíč

Kremžská vajíčka

Potřebujeme

  • 6 vajec
  • 100 g másla, může být i rostlinné
  • 4 lžíce kremžské hořčice
  • sůl

Jak na to

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a podélně překrojíme. Žloutky vyloupneme a rozetřeme s hořčicí a máslem. Osolíme (můžeme lehce opepřit) a směsí plníme uvařené půlky bílků.

Plněná vejce podáváme chlazená s pečivem.

Marie Miková, Opatov

Rybí tousty

Potřebujeme

  • 4 krajíčky toustového chleba
  • konzervu uzené makrely (nebo jiné uzené ryby)
  • 4 plátky tvrdého sýra (eidamu)
  • papriku
  • sůl

Jak na to

Krajíčky chleba nasucho opečeme, poklademe rybou, kterou přikryjeme plátkem sýra, poprášíme paprikou a zapečeme v troubě.

Vhodnou přílohou je zeleninový salát.

Ludmila Uhrová, Třebíč

Pomeranče v čokoládě

Potřebujeme

  • 2 velké pomeranče
  • 100 g čokolády na vaření
  • máslo nebo jiný vhodný tuk

Jak na to

Pomeranče oloupeme, rozdělíme na dílky a namáčíme v polevě z rozehřáté čokolády smíchané s troškou másla. Polevu necháme ztuhnout – dílky servírujeme v papírových košíčcích.

Viera Plánková, Kysucké Nové Mesto

Koláč z celého kompotu

Potřebujeme

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 200 ml oleje
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kompot i se šťávou

Jak na to

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, které dáme do vymazaného a vysypaného pekáče a upečeme ve vyhřáté troubě.

Jiřina Blažejová, Luka

Jablka pečená v mikrovlnce

Jablka umyjeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince. Neoloupané půlky jablek rozložíme na porcelánový talíř lehce pokropíme vodou a pečeme v mikrovlnné troubě asi 10 minut (podle zralosti).

V mikrovlnné troubě můžeme rovněž rozpouštět čokoládu a tuk na polevy, mikrovlnku můžeme také použít na rozpouštění agaru a želatiny. Usnadníme a urychlíme si práci a zároveň se vyhneme riziku, že potraviny připálíme.

Poté do vypečené šťávy nalijeme 2–3 lžíce rumu (pro děti dáme sirup), jablka podle chuti pocukrujeme či případně ozdobíme šlehačkou.

Při diabetické nebo redukční dietě ve šťávě rozpustíme dietetické sladidlo.

Eliška Ďaďová, Libčice nad Vltavou

Kakaový likér z piva

Potřebujeme

  • 0,5 l černého piva
  • 500 g cukru
  • 50 g nastrouhané hořké čokolády
  • 100 ml rumu
  • 2 lžíce kakaa

Jak na to

V pivu rozvaříme cukr, čokoládu a kakao, necháme vychladnout a vmícháme rum. Při vaření dbáme, aby pivo nevykypělo.

Eva Strnadová, Odolena Voda

Foto archiv a Shutterstock