Hlavní důvod, proč by papriky neměly chybět na vašem stole? Jsou jednoznačně na čele zeleniny s vysokým obsahem vitaminu C. Podle váhy ho mají zelené papriky 2x více než pomeranče, červené dokonce 3x více. Nadto jsou skvělým zdrojem beta-karotenu. A poslední dobrá zpráva – při opékání ztratí jen zlomek uvedených živin.

Salát z pečených paprik s fetou

Na 4 porce:

  • 4 středně velké červené papriky
  • 1 větší červená cibule
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 polévkové lžíce nadrobené fety
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Nejprve si upečeme papriky. Horkovzdušnou troubu rozpálíme na 250 °C, papriky lehce potřeme olivovým olejem, položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na gril zhruba 30–45 minut, v průběhu obracíme, nebo dokud na nich nebudou patrné nafouknuté tmavé puchýře. Nebo můžeme papriky opéct přímo nad otevřeným ohněm, dokud se na paprikách neudělají černé puchýře ze všech stran. Ihned poté je dáme do mísy, kterou překryjeme potravinovou fólií a necháme 15 minut zapařit. Poté by měly jít lehce sloupat.

Papriky zbavíme středů a semen a nakrájíme na proužky. Cibuli nakrájíme na slabé srpky, fetu nadrobíme. Papriky s cibulí dáme do mísy a promícháme s olivovým olejem, lehce osolíme a opepříme dle chuti. Servírujeme posypané fetou, můžeme přidat i olivy.

Pálivá latinskoamerická omáčka s česnekem sofrito

Na 5 hrnků:

  • 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 velké žluté cibule
  • 2 zelené papriky
  • 2 červené papriky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička sušeného oregana
  • 1 velké rajče
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • 3 hrnky nahrubo nasekaného koriandru i s měkkými stonky
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Ve velkém hrnci rozpálíme olivový olej a necháme 5 minut restovat nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nakrájené papriky, najemno nasekaný česnek a posypeme římským kmínem. Za občasného míchání restujeme zhruba 10 minut, dokud nejsou papriky změklé. Přidáme najemno nakrájené rajče, mícháme a necháme restovat dalších 5 minut. Stáhneme z plamene a necháme 10 minut zchladnout. Přelijeme do robotu s nožovým nástavcem a krátce rozmixujeme, přidáme koriandr a ještě jednou krátce rozmixujeme tak, aby nám zůstaly patrné kousky zeleniny. Osolíme a opepříme dle chuti. Servírujeme jako dip k tortillám nebo pečenému masu. Můžeme zamrazit až na 3 měsíce.

Ragú se salsicciou s polentou

Na 4 porce:

  • 2 velké červené papriky
  • 1 větší žlutá cibule
  • 4 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce rajského protlaku
  • 4 kusy salsiccii
  • 700 ml kuřecího vývaru
  • 1 hrnek polenty
  • 80 g najemno strouhaného parmazánu plus na podávání
  • hladkolistá petržel

Nejprve si propícháme ostrou vidličkou nožičky salsiccii. Vezmeme si hrnec nebo rendlík tak široký, aby se nám vešly salsiccii pohodlně celé. Necháme rozpustit máslo a přidáme maso a opékáme na střední výkon z obou stran dozlatova, zhruba 5 minut. Mezitím si nakrájíme papriky a cibuli na větší kusy. Vyndáme maso a uchováme na později. V hrnci zprudka restujeme nakrájenou zeleninu, zhruba 5 minut. Přidáme protlak a krátce, asi minutu zarestujeme, na zeleninu položíme opečené salsiccii a zalijeme 200 ml vývaru. Přivedeme k varu, stáhneme na nejnižší výkon a necháme 5 minut zakryté povařit. Před podáváním necháme ještě povařit minutu dvě odkryté. Dle chuti osolíme a opepříme.

Mezitím si připravíme polentu. Do hrnce nasypeme polentu, zalijeme 500 ml vývaru a 250 ml vody, za občasného míchání přivedeme k varu. Stáhneme na střední výkon a povaříme za stálého míchání metličkou 2 minuty, dokud není konzistence hladká a hustá. Sejmeme z plamene a vmícháme do polenty 2 polévkové lžíce másla a parmazán. Servírujeme přelité paprikovým ragú, s celou klobásou salsiccii, posypané parmazánem a nahrubo nasekanou hladkolistou petrželí.