Brambory zvané jacket potato vrcholu své popularity dosáhly v Anglii v 19. století. Tehdy pouliční prodavači pečených brambor zvaní hawkers nabízeli jacket potatoes celý podzim a zimu a prodalo se jich prý tímto způsobem obrovské množství.

Jacket potato by měla mít dokřupava vypečenou kůrčičku, obklopující měkký, téměř krémový střed. Pro přípravu se používají moučnaté brambory s vysokým obsahem škrobu (v Anglii např. odrůdy King Edward či Maris Piper). U nás se poohlédneme po bramborách varného typu C, například odrůdách Redstar, Asterix či Camilla. Hlízy by měly být pokud možno spíš větší, ale hlavně stejnoměrné, aby se propekly všechny zároveň.

Důležité je, aby se brambory pekly, nikoli dusily, proto je po pečlivém omytí dobře vysušíme, aby na jejich povrchu neulpívala voda. Následné křupavosti slupky přispěje i potření malým množstvím oleje a soli. Pro rovnoměrné pečení je vhodné brambory péci na mřížce. Pokud se obáváte, že by mřížkou mohl prokápnout olej na dno trouby a tam se pálit, můžete pod ni o dvě drážky níž vsunout plech.

Upečená brambora se nařízne do kříže a následně plní různými náplněmi. Tradičnější je bouchnout do brambory pěstí, až pukne. Je to ale proces náročnější na fyzickou zdatnost a tepelnou odolnost kuchaře:)

Ke klasickým náplním patří kyselá smetana, tuňáková majonéza, chilli con carne či pečené fazole s čedarem. Ve Skotsku se často plní porcí haggis.

Jacket potato plněná fazolemi (4 porce)

  • brambory moučnaté stejně velké 1000 g – ideální je, pokud budou čtvrtkilové a tedy po jedné na porci
  • olej olivový 1 – 2 lžičky
  • sůl 1 lžíce

Náplň:

  • pečené fazole v rajčatové omáčce 400 g (můžete použít domácí, které lze dobře uchovávat mražené, nebo kupovanou konzervu)
  • olivový olej 1 lžíce
  • cibule 1 ks
  • česnek 2 stroužek
  • chilli paprička 1 ks (lze vynechat)
  • tmavý muscovado cukr 2 lžíce
  • rajčatové pyré podle potřeby
  • anglická nebo dijonská hořčice 1 lžička
  • balsamico ocet
  • worcesterová omáčka
  • pepř
  • čedar 100 g
  • pažitka nebo jarní cibulka

Troubu předehřejeme na 200 °C a vložíme do ní mřížku. Pod mřížku můžeme pro jistotu zasunout plech, ale z brambor by nic padat ani kapat nemělo, pokud to nepřeženete s množstvím oleje.

Brambory velmi pečlivě omyjeme a poté papírovou utěrkou nebo čistou látkovou utěrkou vytřeme do sucha. Rukama je pomastíme olejem tak, aby na nich byl jen velmi tenký souvislý film. Poté do nich vetřeme sůl.

Naskládáme je na mřížku do horké trouby a takto pečeme přibližně hodinu (záleží na velikosti brambor, toto platí o brambory velikosti zhruba 8 cm), až je slupka zlatavá a křupavá.

Zatím připravíme fazole. Na oleji osmahneme jemně nakrájenou cibuli do světle žluta. Přidáme nasekaný česnek a případně jemně pokrájenou chilli papričku, osmahneme. Přisypeme cukr a necháme ho rozpustit na karamel. Přilijeme fazole a pokud je to třeba, doplníme rajčatovým pyré. Vmícháme hořčici a společně provaříme 15–20 minut, až se vše spojí a omáčka zhoustne. Dochutíme balsamico octem, worcesterovou omáčkou a pepřem.

Upečené brambory přendáme na plech pokrytý papírem na pečení, nařízneme, jak je popsáno výše, a naplníme fazolovou směsí. Nevadí, když trochu steče okolo. Posypeme čedarem, který jsme nastrouhali na hrubším struhadle a dáme do trouby na dalších 10 minut, až se sýr rozpustí a začne zlátnout.

Brambory servírujeme horké, posypané pažitkou nebo jarní cibulkou, doprovodíme nejlépe zeleninovým salátem.