Podzimní polévky: kukuřičná, z červeného zelí, topinamburová
7. 10. 2018

Podzimní polévky: kukuřičná, z červeného zelí, topinamburová

Nastupující chladné počasí spolehlivě překonáte s pomocí vydatných zeleninových polévek či krémů. Kromě toho, že vám opravdu budou chutnat, prospějete i svému zdraví. Kukuřičná polévka je malou energetickou bombou díky glukóze, krém z červeného zelí dodá vitamin C, „nakopne“ váš metabolismus a topinambur pomůže snížit cholesterol. Která z nich se stane vaším favoritem?

Kukuřičná polévka

Dodá vám energii, povzbudí náladu a zlepší soustředění. Nevěříte?

  • 4 lžíce másla
  • 2 větší šalotky
  • 6 klasů čerstvé kukuřice (případně vakuované)
  • 1 malá mrkev
  • 2 malé brambory
  • 500 ml zeleninového vývaru (jak na rychlý domácí vývar?)
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Z kukuřic odstraníme vlákna, seřízneme konce a jednu si dáme stranou. Ze zbylých 5 kukuřic ostrým nožem odřežeme zrna, ořezané středy překrojíme napůl. Šalotky oloupeme a nasekáme nahrubo, v hrnci si rozehřejeme máslo a šalotku pozvolna restujeme, dokud nezměkne. Po 5 minutách přidáme na malé kostky nakrájenou oloupanou mrkev a brambory, restujeme společně na vyšší výkon, aby zelenina lehce chytila barvu. Přisypeme zrna kukuřice a přepůlené ořezané středy, přilijeme vývar, přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut do změknutí. Stáhneme z plotýnky, vyjmeme středy a necháme pár minut zchladnout. Ponorným tyčovým mixérem polévku rozmixujeme dohladka, na závěr přecedíme přes jemné síto, abychom se zbavili zbylých slupek. Dochutíme solí a pepřem dle chuti. Z odložené kukuřice odřežeme zrna, kterými můžeme polévku při servírování posypat.

Krémová polévka z červeného zelí

Vitaminy nabité červené zelí je skvělé i při hubnutí, podporuje trávení.

  • 1 lžíce sádla
  • 2 malé šalotky
  • ¼ hlávky červeného zelí
  • 2 malé brambory
  • 500 ml zeleninového vývaru (jak na rychlý domácí vývar?)
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 200 ml 30% smetany ke šlehání
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Šalotky si oloupeme a nakrájíme nahrubo. V hrnci si rozehřejme sádlo, šalotky restujeme pár minut, pak přidáme pokrájené červené zelí a oloupané, na kostičky nakrájené brambory. Restujeme společně pár minut, poté přilijeme vývar, přisypeme kmín a tymián a přivedeme k varu. Stáhneme na nižší výkon a vaříme do změknutí cca 15 minut. Ponorným tyčovým mixérem polévku rozmixujeme dohladka, přilijeme smetanu, společně prohřejeme a na závěr dochutíme solí a pepřem.

Topinamburový krém

Topinamburový krém může chutnat lehce po houbách.

  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g topinamburů
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 l zeleninového vývaru (jak na rychlý domácí vývar?)
  • 200 ml 30% smetany ke šlehání
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Slupku topinamburů důkladně omyjeme, nemusíme ji loupat. Topinambury nakrájíme na menší kostky. Řapíkatý celer zbavíme dlouhých vláken, odřežeme konce a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme nahrubo. V hrnci si rozhřejeme máslo s olivovým olejem a cibuli restujeme, než začne chytat barvu. Přidáme oloupaný na plátky nakrájený česnek, kousky řapíkatého celeru a topinambury. Restujeme společně dalších pár minut. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu, stáhneme na nižší výkon, osolíme, opepříme a provaříme cca 15 minut doměkka. Ponorným tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu na zjemnění a zlehka prohřejeme 5 minut. Na závěr dle chuti dosolíme nebo dopepříme.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmmínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS