Polévka jako hlavní chod: z paprik, červené řepy nebo čočky
3. 3. 2018

Polévka jako hlavní chod: z paprik, červené řepy nebo čočky

Poctivou hustou polévku ze zeleniny nebo s luštěninou si můžete spolehlivě připravit místo večeře nebo jako lehčí oběd. Nezabere tolik času, zasytí, dodá vám důležitou vlákninu a hydrataci. V závěru zimy se zkrátka polévka na vašem stole neztratí.

Sladká polévka z papriky a červené řepy

Polévka s paprikou a řepou vás dostane svou originální chutí.Na 8 porcí:

  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 velké šalotky
  • 3 červené papriky
  • 2 červené řepy
  • 1 hrnek vody
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 citron
  • 200 g měkkého kozího sýra

Ve větším hrnci si na olivovém oleji zprudka orestujeme nahrubo nasekané šalotky, stáhneme na střední výkon a opékáme, dokud nejsou změklé, zhruba 4 minuty. Přidáme nahrubo nakrájené papriky zbavené středů a oloupané nahrubo nakrájené kousky řepy. Promícháme, zvýšíme výkon a necháme pár minut zarestovat. Zalijeme kuřecím vývarem, vodou, přivedeme k varu, stáhneme na nejnižší výkon a částečně zakryté povaříme hodinu. Jakmile se řepa rozpadá, sejmeme z plamene a necháme 10 minut zchladnout. Přilijeme citronovou šťávu, osolíme a opepříme dle chuti. Rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem a servírujeme posypané kozím sýrem.

Arabská čočková polévka

Blízkovýchodní čočkovou polévku můžete posypat křupavou osmaženou cibulkou.Na 8–10 porcí:

  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce extra panenský olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 2 střední mrkve
  • 1 rajče
  • 1 střední brambora
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 500 g žluté nebo červené čočky
  • 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř nebo chilli
  • čerstvý koriandr nebo hladkolistá petržel na podávání
  • citron na podávání

Nejdříve si nahrubo nakrájíme cibuli, mrkev, rajče a bramboru nakrájíme na větší kostky. V hrnci necháme rozpálit olivový olej a cibuli orestujeme dozlatova. Jakmile zkaramelizuje, přidáme na plátky pokrájený česnek, kurkumu a římský kmín a minutu zarestujeme. K základu přisypeme kostky mrkve a brambory, restujeme zhruba 5 minut a přidáme rajče a čočku. Promícháme, necháme chvíli zahřát a zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a přivedeme k varu. Výkon stáhneme na minimum a přiklopené necháme pozvolna vařit, dokud čočka nebude měkká, přibližně 15–20 minut. Pomocí ponorného tyčového mixéru rozmixujeme na jemné pyré. Dochutíme solí a pepřem, popřípadě naředíme vývarem nebo vodou. Servírujeme posypané čerstvým koriandrem nebo hladkolistou petrželí spolu s kouskem citronu na přikyselení.

Polévka z pečených paprik

Nenechte se zmást, není to rajská.Na 4 porce:

  • 4 velké červené papriky
  • 1 středně velká žlutá cibule
  • 1 velká škrobovitá brambora (typ C)
  • 3 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 1000 ml kuřecího vývaru
  • 50 ml 21% smetany na šlehání
  • extra panenský olivový olej
  • kajenský pepř
  • mořská sůl

Nejprve si upečeme papriky. Horkovzdušnou troubu rozpálíme na 250 °C, papriky lehce potřeme olivovým olejem, položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na gril zhruba 30–45 minut, v průběhu obracíme, nebo dokud na nich nebudou patrné nafouknuté tmavé puchýře. Nebo můžeme papriky opéct přímo nad otevřeným ohněm, dokud se na paprikách neudělají černé puchýře ze všech stran. Ihned poté je dáme do mísy, kterou překryjeme potravinovou fólií a necháme 15 minut zapařit. Poté by měly jít lehce sloupat.

Oloupeme si cibuli, česnek a bramboru. Vše zvlášť nasekáme nahrubo, včetně oloupaných paprik. V hrnci necháme rozpustit máslo zastříknuté trochou olivového oleje a restujeme cibuli zhruba 3 minuty, aby lehce zezlátla. Přidáme bramboru a restujeme společně další 2 minuty. Přisypeme i papriky a česnek a necháme naposledy zarestovat asi 2 minuty.

Zalijeme vývarem, přivedeme k varu, stáhneme na střední výkon a necháme povařit 15 minut, dokud se nebudou brambory rozpadat. Rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem, přilijeme smetanu, přidáme kajenský pepř a sůl dle chuti.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětmínusosm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS