Ruská letní

  • 4 kuřecí skelety
  • 3 malé brambory
  • vždy 1 malá mrkev, petržel a cibule
  • 2 rajčata
  • 1 malá hlávka zelí
  • špetka šafránu a mletého pepře
  • sekaná pažitka nebo petrželka
  • sůl

Skelety uvaříme v osolené vodě a obereme je. Do vývaru dáme na kostky nakrájenou zeleninu a brambory a když jsou měkké, přidáme na čtyři díly rozkrojené zelí. To povaříme asi 5 minut, aby díly zůstaly celé, přidáme nakrájená oloupaná rajčata, obrané kuřecí maso a koření a polévku necháme přejít varem.

Na talíře dáváme vždy díl zelí, přelijeme jej vývarem a hustě ozdobíme pažitkou. Podáváme s pečivem.

Ivan Veselý, Žebrák

Šťovíková s hovězím masem

  • 4 brambory
  • 300 g hovězího masa (lze i drůbežího)
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • 4 zrnka nového koření
  • 1 lžička celého pepře
  • sůl
  • kostka zeleninového bujonu
  • 3—4 vejce uvařená natvrdo
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • svazek mladého šťovíku

Maso uvaříme v osolené vodě s kořením, kořenovou zeleninou a cibulí.

Měkké maso vyjmeme, vývar přecedíme a vložíme do něj na kostky nakrájené brambory. Vaříme je 5 minut a poté vývar zahustíme šlehačkou rozmíchanou s hladkou moukou a chvíli povaříme.

Pak do polévky vložíme na kousky nakrájené maso, nakrájená vejce a nakonec drobně nasekaný šťovík. Polévku ještě necháme přejít varem.

Karel Král, Prostějov

Mrkvová z kuřecího vývaru

  • 5 mrkví
  • 1 jablko
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička práškového cukru
  • 120 ml bílého vína
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1 bobkový list
  • sůl a mletý pepř
  • asi jako prst velký kousek čerstvého zázvoru
  • smetana
  • tymián

Mrkev, cibuli a jablko bez jádřince nakrájíme na stejné kousky a opražíme je v hrnci na másle. Směs posypeme cukrem a opět vše chvilku opražíme. Přilijeme víno, promícháme a přidáme vývar. Směs přivedeme k varu, přidáme bobkový list a na mírném ohni ji vaříme asi 30 minut.

Poté z polévky vyndáme bobkový list, rozmixujeme ji, přidáme najemno nastrouhaný zázvor a polévku osolíme a opepříme. Podáváme ji pokapanou smetanou a ozdobenou několika lístky čerstvého tymiánu.

Magda Lakotová, Banská Bystrica

Falešná želví

  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 800 ml silného hovězího vývaru
  • po 1 snítce šalvěje, oregana a tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 100 g vařeného telecího nebo drůbežího masa
  • 100 ml smetany
  • 1 žloutek
  • sůl a pepř

Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji hovězím vývarem, prošleháme a přivedeme k varu.

Do kousku gázy zabalíme šalvěj, oregano, tymián a bobkový list, balíček vložíme do polévky, podle chuti ji osolíme a opepříme a zvolna povaříme 15 minut.

Pak do polévky přidáme drobně nakrájené vařené maso a prohřejeme je. Vyjmeme bylinky, vlijeme smetanu s rozmíchaným žloutkem a polévku krátce prohřejeme (nevaříme). Podáváme s opečeným toustem nebo bagetou.

Blanka Poláčková

Chlebová s houbami

  • 200 g tvrdého chleba
  • 1 cibule
  • 1 kostka masoxu
  • 3 lžíce sušených hub
  • sůl
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce másla
  • 125 ml smetany
  • 1 vejce
  • petrželka nebo pažitka

Tvrdý chléb i s kůrkou rozlámeme, přidáme nakrájenou cibuli, sůl, kmín, masox a vše zalijeme 1,25 l vody a chléb rozvaříme. Cibuli vyjmeme a chléb rozmixujeme.

Do polévky přidáme předem namočené houby a uvaříme je doměkka. Nakonec vlijeme vejce rozkvedlaná ve smetaně a polévku zjemníme máslem. Na talířích ji zdobíme jemně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.

Věra Jedličková, Radonice

Polévka z mletého masa

  • 300 g mletého masa
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 1 malá cibule
  • sůl
  • 2 kuličky celého pepře
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce strouhaného sýra
  • zelená petrželka nebo pažitka

Mleté maso zalijeme studenou vodou, dobře rozmícháme, přidáme pepř, osolíme a vaříme asi půl hodiny. Deset minut před dovařením přidáme strouhanou kořenovou zeleninu a drobounce nakrájenou cibuli.

Nakonec vlijeme do polévky rozšlehaná vejce se strouhaným sýrem, promícháme a odstavíme. Sypeme jemně sekanou petrželkou nebo pažitkou.

Marta Indráková, Polkovice

Foto Jiří Poláček a Shutterstock