Pro začátek jen opravdu to nejnutnější, co byste před nákupem dýně měli vědět. Nejčastěji narazíte na svítivě oranžovou dýni Hokaido, která je vynikající do polévek, nebo nakrájená a upečená – dobře drží tvar a nerozpadá se. Její ohromná výhoda oproti ostatním druhům je, že ji nemusíte loupat. Dýně, která tvarem připomíná hrušku, se nazývá máslová a slupku má naopak velmi tvrdou – tu loupat nebo odkrájet musíte. Co do chuti, je nejvýraznější. Třetí dýně, která je nejčastěji k mání, je muškátová dýně. Má zvlněný povrch, je spíš nižší a rozložitější. Z trhů nebo obchodů si můžete odnést i několikakilové exempláře, její chuť je spíše jemná a nedrží strukturu.

Dýňové pyré

  • 1 středně velkou dýni
  • 6 lžic vody
  • špetka soli
  • alobal
  • tyčový mixér nebo

Dýni překrojíme a lžící vydlabeme semínka, která nevyhazujeme, zbavíme je dužiny a dáme stranou. Dýni pak oloupeme nebo odkrájíme slupku – u Hokaido tento krok můžeme přeskočit. Nakrájíme na trochu větší kostky, dáme do hrnce a podlijeme zhruba 6 lžícemi vody, přidáme špetku soli. Aby se nám pyré udělalo rychleji a dříve, použijeme místo pokličky alobal, který jsme předtím zmačkali tak, aby překryl celou plochu hrnce. Dusíme na mírný výkon doměkka cca 15 minut. Stáhneme a ihned rozmixujeme tyčovým mixérem, aby nám směs nezhrudkovatěla. Pyré necháme vychladnout a můžeme dále používat, nebo ho můžeme zamrazit.

A co se semínky?

  • 2 hrnky dýňových semínek
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla
  • 2 polévkové lžíce mořské soli
  • pečicí papír

Semínka z dýně pečlivě zbavíme dužiny, omyjeme v míse s vodou a rozprostřeme na utěrku. Musí být důkladně osušená, aby se upekla dokřupava. V rendlíku si pozvolna necháme rozpustit máslo a přidáme do něj sůl. Osušená semínka rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, lehce promícháme a pečeme zhruba 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. V průběhu pečení semínka párkrát promícháme, aby se opekla rovnoměrně.

Dýňová kokosová polévka s kari

  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 větší šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru (nebo 1 lžičku sušeného mletého)
  • 2 lžičky kari
  • 1,5 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • 750 ml dýňového pyré (nebo 3 hrnky)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • ¼ hrnku cukru
  • 40 ml kokosového mléka

Šalotku si oloupeme a nasekáme ji najemno. V hrnci si rozehřejeme olivový olej, přidáme šalotku, restujeme na střední výkon. Dáme si pozor, aby se nespálila. Přidáme oloupaný česnek nakrájený na plátky a zázvor, zhruba minutu mícháme. Přisypeme kari, skořici, muškátový oříšek, promícháme a přidáme trochu soli a pepře. Přidáme dýňové pyré a cukr, až se rozpustí, přilijeme zeleninový vývar a přivedeme k varu. Výkon stáhneme na minimum a necháme aspoň 15 minut provařit. Poté přilijeme kokosové mléko, chvíli ještě provaříme a na závěr dochutíme solí a pepřem. Při servírování můžeme posypat pečenými semínky.

Dýňová polenta se šalvějí

  • 3 hrnky vody
  • 1 hrnek polenty
  • 2 lžičky mořské soli
  • 2 polévkové lžíce másla
  • ½ hrnku dýňového pyré
  • 1 lžička najemno nasekané čerstvé šalvěje
  • ½ hrnku najemno nastrouhaného parmazánu

V hrnci promícháme důkladně polentu s vodou a solí. Přivedeme k varu a stáhneme na střední výkon, přidáme dýňové pyré a nasekanou šalvěj, za občasného míchání necháme provařit zhruba 15 až 20 minut. Stáhneme ze zdroje tepla a vmícháme strouhaný parmazán a máslo, ihned podáváme. Nebo můžeme nechat vychladnout ve formě a krájet.

Dýňové rizoto

Na cca 4 porce:

  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 175 g kulatozrnné rýže na rizoto (carnaroli nebo arborio)
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 středně velkou šalotku
  • 150 g dýně Hokaido, na malé kostky
  • 6 lžic dýňového pyré
  • ¼ hrnku bílého suchého vína
  • 30 g najemno strouhaného parmazánu

Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno. V rendlíku si rozpálíme extra panenský olivový olej, přidáme šalotku a na střední výkon necháme změknout, přisypeme rýži a necháme obalit zrníčka tukem. Zalijeme bílým vínem, které necháme odpařit. Do hrnce dáme i malé kostky dýně, chvíli restujeme, pak začneme přidávat po jedné naběračce vývar. Vždy počkáme, než se rýže vývar absorbuje, pak přidáme další. Ke konci přidáme tímto způsobem i dýňové pyré, mělo by to zabrat zhruba 20 minut. Stáhneme ze zdroje tepla a přisypeme strouhaný parmazán a máslo. Podáváme s plátky parmazánu ozdobené lístky čerstvé šalvěje.

Dýňové lívance

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 3 lžičky pečicího prášku
  • 2 lžíce cukru krystal
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 2 vejce velikosti L
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo zrníček z vanilkového lusku)
  • máslo na smažení

V míse promícháme mouku s cukrem, pečicím práškem, solí, skořicí, muškátovým oříškem a zázvorem. V další míse prošleháme mléko s pyré, přidáme vejce a zašleháme i extrakt z vanilky (nebo semínka). Vlhké suroviny přilijeme k suché směsi a lehce zamícháme dohladka. Na nepřilnavé pánvi si rozpustíme trochu másla a zprudka smažíme malé lívance. Těsto nalijeme naběračkou a otáčíme, až když na povrchu vyraší malé bublinky. Mělo by to zabrat zhruba 3 minuty z každé strany. Podáváme přelité sirupem, s kousky ovoce a smetanou.