Připravte si hody z dýně: polévka, rizoto i lívance
13. 9. 2018

Připravte si hody z dýně: polévka, rizoto i lívance

Vaření z dýně nemusí být náročné a bez chuti. Lívance se sirupem, krémové risotto s parmazánem, polévka s kari a kokosem, dýňová polenta se šalvějí… Hlavní plodina podzimu nabízí celou řadu možností – přitom na většinu vám bude stačit připravit bleskové pyré a máte jasno, co bude k obědu nebo večeři celý týden.

Pro začátek jen opravdu to nejnutnější, co byste před nákupem dýně měli vědět. Nejčastěji narazíte na svítivě oranžovou dýni Hokaido, která je vynikající do polévek, nebo nakrájená a upečená – dobře drží tvar a nerozpadá se. Její ohromná výhoda oproti ostatním druhům je, že ji nemusíte loupat. Dýně, která tvarem připomíná hrušku, se nazývá máslová a slupku má naopak velmi tvrdou – tu loupat nebo odkrájet musíte. Co do chuti, je nejvýraznější. Třetí dýně, která je nejčastěji k mání, je muškátová dýně. Má zvlněný povrch, je spíš nižší a rozložitější. Z trhů nebo obchodů si můžete odnést i několikakilové exempláře, její chuť je spíše jemná a nedrží strukturu.

Dýňové pyré

  • 1 středně velkou dýni
  • 6 lžic vody
  • špetka soli
  • alobal
  • tyčový mixér nebo

Dýni překrojíme a lžící vydlabeme semínka, která nevyhazujeme, zbavíme je dužiny a dáme stranou. Dýni pak oloupeme nebo odkrájíme slupku – u Hokaido tento krok můžeme přeskočit. Nakrájíme na trochu větší kostky, dáme do hrnce a podlijeme zhruba 6 lžícemi vody, přidáme špetku soli. Aby se nám pyré udělalo rychleji a dříve, použijeme místo pokličky alobal, který jsme předtím zmačkali tak, aby překryl celou plochu hrnce. Dusíme na mírný výkon doměkka cca 15 minut. Stáhneme a ihned rozmixujeme tyčovým mixérem, aby nám směs nezhrudkovatěla. Pyré necháme vychladnout a můžeme dále používat, nebo ho můžeme zamrazit.

Pyré mixujte zatepla, aby nevznikly hrudky.

A co se semínky?

  • 2 hrnky dýňových semínek
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla
  • 2 polévkové lžíce mořské soli
  • pečicí papír

Semínka z dýně pečlivě zbavíme dužiny, omyjeme v míse s vodou a rozprostřeme na utěrku. Musí být důkladně osušená, aby se upekla dokřupava. V rendlíku si pozvolna necháme rozpustit máslo a přidáme do něj sůl. Osušená semínka rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, lehce promícháme a pečeme zhruba 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. V průběhu pečení semínka párkrát promícháme, aby se opekla rovnoměrně.

Semínka jsou skvělá alternativa k chipsům.

Dýňová kokosová polévka s kari

  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 větší šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru (nebo 1 lžičku sušeného mletého)
  • 2 lžičky kari
  • 1,5 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • 750 ml dýňového pyré (nebo 3 hrnky)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • ¼ hrnku cukru
  • 40 ml kokosového mléka

Šalotku si oloupeme a nasekáme ji najemno. V hrnci si rozehřejeme olivový olej, přidáme šalotku, restujeme na střední výkon. Dáme si pozor, aby se nespálila. Přidáme oloupaný česnek nakrájený na plátky a zázvor, zhruba minutu mícháme. Přisypeme kari, skořici, muškátový oříšek, promícháme a přidáme trochu soli a pepře. Přidáme dýňové pyré a cukr, až se rozpustí, přilijeme zeleninový vývar a přivedeme k varu. Výkon stáhneme na minimum a necháme aspoň 15 minut provařit. Poté přilijeme kokosové mléko, chvíli ještě provaříme a na závěr dochutíme solí a pepřem. Při servírování můžeme posypat pečenými semínky.

Z dýňové polévky se najíte i na večeři.

Dýňová polenta se šalvějí

  • 3 hrnky vody
  • 1 hrnek polenty
  • 2 lžičky mořské soli
  • 2 polévkové lžíce másla
  • ½ hrnku dýňového pyré
  • 1 lžička najemno nasekané čerstvé šalvěje
  • ½ hrnku najemno nastrouhaného parmazánu

V hrnci promícháme důkladně polentu s vodou a solí. Přivedeme k varu a stáhneme na střední výkon, přidáme dýňové pyré a nasekanou šalvěj, za občasného míchání necháme provařit zhruba 15 až 20 minut. Stáhneme ze zdroje tepla a vmícháme strouhaný parmazán a máslo, ihned podáváme. Nebo můžeme nechat vychladnout ve formě a krájet.

Polenta s dýní a sýrem bude skvělým doplňkem k jehněčímu nebo hovězímu.

Dýňové rizoto

Na cca 4 porce:

  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 175 g kulatozrnné rýže na rizoto (carnaroli nebo arborio)
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 středně velkou šalotku
  • 150 g dýně Hokaido, na malé kostky
  • 6 lžic dýňového pyré
  • ¼ hrnku bílého suchého vína
  • 30 g najemno strouhaného parmazánu

Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno. V rendlíku si rozpálíme extra panenský olivový olej, přidáme šalotku a na střední výkon necháme změknout, přisypeme rýži a necháme obalit zrníčka tukem. Zalijeme bílým vínem, které necháme odpařit. Do hrnce dáme i malé kostky dýně, chvíli restujeme, pak začneme přidávat po jedné naběračce vývar. Vždy počkáme, než se rýže vývar absorbuje, pak přidáme další. Ke konci přidáme tímto způsobem i dýňové pyré, mělo by to zabrat zhruba 20 minut. Stáhneme ze zdroje tepla a přisypeme strouhaný parmazán a máslo. Podáváme s plátky parmazánu ozdobené lístky čerstvé šalvěje.

Risotto podávejte na plochém talíři.

Dýňové lívance

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 3 lžičky pečicího prášku
  • 2 lžíce cukru krystal
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 2 vejce velikosti L
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo zrníček z vanilkového lusku)
  • máslo na smažení

V míse promícháme mouku s cukrem, pečicím práškem, solí, skořicí, muškátovým oříškem a zázvorem. V další míse prošleháme mléko s pyré, přidáme vejce a zašleháme i extrakt z vanilky (nebo semínka). Vlhké suroviny přilijeme k suché směsi a lehce zamícháme dohladka. Na nepřilnavé pánvi si rozpustíme trochu másla a zprudka smažíme malé lívance. Těsto nalijeme naběračkou a otáčíme, až když na povrchu vyraší malé bublinky. Mělo by to zabrat zhruba 3 minuty z každé strany. Podáváme přelité sirupem, s kousky ovoce a smetanou.

Lívance si můžete dopřát s ovocem, nebo bez jen tak se sirupem.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS