Ricotta není obyčejný sýr: cannelloni, gnocchi i nadýchaný koláč
15. 3. 2018

Ricotta není obyčejný sýr: cannelloni, gnocchi i nadýchaný koláč

Pokud jste italský sýr připomínající tvaroh dodnes zatím míjeli bez povšimnutí, udělejte změnu – s pár kelímky vykouzlíte výborný oběd, lehkou večeři i nadýchaný dezert.

Ricottu skladujte vždy v uzavíratelném kelímku, jinak oschne.Ricotta se vyrábí ze syrovátky, je lehce zrnitá, ale krémová, bílá a nasládlé chuti. Všichni, kteří si hlídají váhu, by měli mít ricottu pravidelně na svém jídelníčku – má totiž nízký obsah tuků a kalorií. Nadto obsahuje významný podíl snadno vstřebatelného vápníku a je bohatá na vitamin B.

Cannelloni plněné ricottou a špenátem

Na 4 porce:

  • 16 kusů cannelloni
  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Náplň:

  • Zapékané cannelloni budou chutnat i dětem.400 g ricotty
  • 250 g čerstvého špenátu
  • muškátový oříšek
  • 50 g parmazánu
  • 1 malý stroužek česneku

Rajčatová omáčka:

  • 800 g sekaných rajčat z konzervy
  • 1 malá šalotka
  • 2 stroužky česneku

Sýrová omáčka:

  • 200 g mozzarelly
  • 50 g parmazánu
  • 250 g mascarpone
  • 2 polévkové lžíce mléka

Nejprve si uvaříme rajčatovou omáčku. Šalotku nasekáme najemno, zvlášť najemno nakrájíme i česnek. V hrnci nebo vyšší pánvi rozpálíme 2 polévkové lžíce olivového oleje a necháme na něm lehce orestovat šalotku, přidáme česnek, promícháme a zalijeme rajčaty, osolíme, opepříme, přivedeme k varu, stáhneme na střední výkon a necháme provařit 20 minut. Na sýrovou omáčku rozmícháme mascarpone s mlékem.

Špenát si zblanšírujeme vroucí vodou, ihned jej prolijeme studenou, aby nezešedl. Vzápětí důkladně vymačkáme přebytečnou vodu, necháme zchladnout a nasekáme najemno. V míse promícháme s ricottou a parmazánem, zastrouháme ¼ muškátového oříšku. Do směsi přidáme i prolisovaný stroužek česneku, osolíme a opepříme dle chuti.

Neuvařené cannelloni plníme špenátovou směsí a ukládáme do zapékací mísy, na jejíž dno jsme dali naběračku rajčatové omáčky. Zbytkem omáčky přelijeme všechny plněné cannelloni, navrch nalijeme rozmíchané mascarpone, na něj natrháme mozzarellu a posypeme najemno strouhaným parmazánem. Pečeme 30–35 minut v troubě předehřáté na 200 °C, dokud povrch nezezlátne. 

Ricottové gnocchi

Na 4 porce:

  • Ricottové gnocchi jsou mnohem lehčí než ty z brambor.100 g celozrnné mouky
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 400 g ricotty
  • 60 g parmezánu
  • 2 žloutky
  • mořská sůl

Nejdříve si necháme rozpustit máslo, jakmile zchladne, smícháme jej vidličkou se žloutky, osolíme a vmícháme do ricotty. Parmezán nastrouháme nejjemněji, co to jde. Nakonec směs smícháme s moukou a rukama vypracujeme pevné, ale vláčné těsto. Z něj na pomoučněné pracovní ploše vytvoříme válečky o průměru 1–2 cm. Odkrajujeme suchým nožem a vždy zploštíme pomocí hrotu vidličky. Vaříme ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch, tedy 2–4 minuty. Podáváme jako hlavní chod s různými omáčkami nebo pestem, nebo jen jako přílohu. 

Nadýchaný hrnkový koláč s malinami

  • Koláč z ricotty vás překvapí svou vláčností.1,5 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 2 čajové lžičky prášku do pečení
  • 3 vejce velikost L
  • 1,5 balení ricotty
  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • hrnek malin
  • špetka soli
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu (nemusí být)
  • pečicí papír

Nejprve si smícháme suché suroviny. Mouku prosejeme do mísy spolu s pečicím práškem, cukrem a špetkou soli. Zvlášť si metličkou ručně prošleháme vejce s ricottou a extraktem z vanilky do jednolité směsi bez hrudek. Smícháme suché a vlhké ingredience, dolijeme rozpuštěným máslem a malinami, trochu si jich necháme na povrch, promícháme. Nalijeme do formy vyložené pečicím papírem, povrch posypeme zbylými malinami a pečeme 50 minut nebo celou hodinu v troubě předehřáté na 180 °C, dokud nebude střed upečený.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřimínustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS