Rostlinná mléka z domácích zdrojů - zdravější než z obchodu
2. 9. 2018

Rostlinná mléka z domácích zdrojů - zdravější než z obchodu

Rýžové, ovesné, mandlové, makové, sojové... Obliba rostlinných mlék stoupá a do svého jídelníčku je zařazuje stále víc lidí. Pokud vám z nějakého důvodu nevyhovuje konzumace kravského mléka, zkuste ho nahradit rostlinnou alternativou. To skutečně zdravé si přitom připravíte snadno doma.

Intolerance laktózy, obtížná stravitelnost kravského mléka, veganský životní styl nebo snaha obohatit jídelníček, to jsou důvody, kvůli kterým lidé hledají náhražky klasických mléčných výrobků. Chcete zkusit rostlinná mléka i vy? Jejich domácí příprava je lehká a výsledek je o mnoho zdravější, než hotová kupovaná rostlinná mléka.

Nemléko

S trávením kravského mléka mají někteří lidé potíže, jiní zase živočišné produkty nekonzumují z přesvědčení. AlternativouVýroba rostlinného mléka k tradičním mléčným výrobkům jsou rostlinná mléka. Tato tekutina sice mléko připomíná, nezískává se však z mléčných žláz savců, ale z rostlinných produktů. Označení tohoto výrobku jako „mléko“ je tedy zavádějící a ne zcela přesné, přesto běžně používané.

Rostlinné náhražky mléka se vyrábějí nejčastěji lisování a rozmělněním surovin rostlinného původu, jakou jsou oříšky a obilniny. Používají se jak k přímé konzumaci, ale i při pečení a vaření. Nabídka rostlinných mlék v obchodech je velmi široká, k dostání jsou produkty v prášku nebo tekuté, na trhu jsou mléka z různých surovin a mnoha příchutí. Lákavě vypadající obal však pozorně prostudujte, rostlinné mléko nemusí být automaticky zdravé. Často zjistíte, že rostlinné mléko obsahuje kukuřičný sirup nebo fruktózu (zdroje jednoduchých cukrů), různá ochucovadla a další aditiva, která jejich výživovou hodnotu sráží.

Snadná domácí výroba

Doma vyrobené mléko nabídne vašemu tělu hodnotné živiny jako je vláknina, vitamíny a minerály a přitom se vyhnete výživově problematickým látkám používaným při průmyslovém zpracování. Není na to potřeba žádné zvláštní vybavení, vystačíte si s kvalitním mixérem, sítkem a kouskem plátýnka. Postup je v zásadě stejný u každé suroviny. Vybranou obilninu, nasekaná semínka nebo oříšky zalijte vodou a nechte několik hodin namáčet. Obsažené složitější látky se začnou štěpit, stanou se pro tělo lépe stravitelné a zároveň se díky namáčení se surovinou lépe pracuje.

Vodu poté slijte a namočený základ pro výrobu mléka propláchněte. Dejte do mixéru, doplňte čerstvou vodu a umixujte. Na 100 gramů suroviny použijte asi 1 litr vody, záleží na tom, jak moc husté mléko ve výsledku požadujete. Cezení přes plátnoNejlepší je do mixéru na začátku přidat jen minimum vody a umixovat spíše tužší pastu. V menším množství je mixování efektivnější a směs si poté naředíte dle libosti. Výkonný mixér vyrobí skutečně hladké rostlinné mléko a někdy není třeba suroviny dopředu namáčet. Jestli vám drobné kousky vadí, přeceďte hotový produkt přes sítko nebo nechte vykapat přes plátýnko. Zbylou drť využijte do kaší, koláčů a podobně. Rostlinná mléka si oslaďte přidáním namočeného sušeného ovoce nebo sirupy (například datlovým). Nebojte se ani koření, použijte třeba skořici nebo vanilku. Rostlinné mléko přelijte do vhodné nádoby a skladujte v lednici, obvykle vydrží 3-4 dny.

Nejoblíbenější rostlinná mléka

  • Ovesné mléko má neutrální, nasládlou chuť. Nabízí bohatý obsah vitamínů B, hodně vápníku a zinku. Neobsahuje mnoho tuků ani jednoduchých cukrů, má vysokou nutriční hodnotu. Nehodí se pro celiaky.
  • Rýžové mléko má neutrální, lehce nasládlou chuť. Je snadno stravitelné, obsahuje hodně sacharidů, méně bílkovin a tuků.
  • Použít se dají různé oříšky a semínkaMandlové mléko je lehce oříškové chutí, hodí se do kávy i pro pečení a výrobu dezertů. Je skvělým zdrojem minerálních látek, například vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku.
  • Kokosové mléko vyrobíte ze strouhaného kokosu, zalijte ho horkou vodou, nechte chvíli stát a rozmixujte, přeceďte přes plátno. Využití najde ve sladké kuchyni i při přípravě asijských jídel.
  • Sojové mléko je hodně rozšířené a v obchodech dostupné. Při domácí výrobě je nutné sojové boby namočit přes noc a před rozmixováním povařit.

V zásadě lze rostlinné mléko vyrobit z jakýchkoliv ořechů nebo olejnatých semen, zkuste třeba mák, kešu oříšky, slunečnici, sezam nebo pistácie. Pro výrobu mléka se příliš nehodí lněné nebo chia semínko, tvoří s vodou gel, který se obtížně cedí.

Autor Veronika Zámečníková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS