Rychlé a zdravé snídaně pro štíhlou linii
20. 4. 2018

Rychlé a zdravé snídaně pro štíhlou linii

Snídaně je základ nejen v hubnoucím jídelníčku. Dochází vám fantazie nebo si nevíte rady s přípravou rychlých a zdravých ranních jídel? Vyzkoušejte některý z našich receptů, které vás po ránu nejen zasytí, ale dodají vyváženou porci energie a živin.

Blížící se sezóna plavek volá po shození nějakého toho kila. Teď ještě máte dost času do léta se svou hmotností viditelně pohnout. Pořádná snídaně je nejdůležitější jídlo dne, které se nevyplatí zanedbávat. Zdravé snídaně přitom nemusí být nudné.

Snídaně je základ

Snídaně představuje plnohodnotné jídlo, které část populace hodně šidí. Ráno si dají rychlou kávu a snídani si v lepším případě nesou s sebou do práce. Tam je zavalí spousta úkolů a najednou je oběd, žaludek se svírá hlady a vaše energie je na nule. Lákavé, ale nezdravéPřitom pro nastartování metabolismu nemůžete udělat nic lepšího, než dodat tělu po ránu tu správnou dávku všech základních živin, tedy sacharidů, bílkovin i tuků. Doporučuje se snídat nejpozději hodinu po probuzení, dopřejte si tedy jídlo raději doma, věřte, že vás to zdrží nejvíc o 15 minut. Na začátek dne si dopřejte větší porci sacharidů a menší porci bílkovin, konzumujte obilniny, mléčné výrobky, vajíčka, šunku, ovoce nebo oříšky. Recepty si přitom můžete upravit podle sebe. Nikdy se nenuťte do něčeho, co vám vůbec nechutná, takový jídelníček zvládnete dodržovat jen pár dnů. Upravujte, experimentujte a hlavně si dopřávejte jídlo v klidu. Správné stravování však nezachrání jenom snídaně, důležité je jíst zdravě a vyváženě po celý den.

Ovesná kaše z mikrovlnky

Snídaňové cereálie nebo zapékané müsli obsahují velké množství cukrů a tuků, raději je vynechejte. Přitom obilniny do zdravého jídelníčku patří. Ovesné nebo pohankové vločky či jáhlová kaše představují ten nejlepší start do nového dne. Proč se vyplatí snídat ovesné vločky?

Nechce se vám vařit kaši?Vločky jsou sladké i samotné, s ovocem ještě lepší Připravte si bleskovu snídani z ovesných vloček. Ovesné vločky nechte namočené přes noc ve vodě. Ráno je smíchejte s trochou vody nebo mléka a dejte na minutku do mikrovlnné trouby. Přidejte nakrájené ovoce, lžíci jogurtu, trochu medu a pár oříšků. Příště si do kaše dejte trochu máku nebo skořice a oslaďte si ji javorovým, případně datlovým sirupem. Nemáte čas krájet ovoce? Využijte ovoce sušené mrazem, konzervované bez přídavků cukrů. Takovou snídani určitě stihnete i při ranním spěchu.

Omeleta ze „smraďochů“

Tvarůžky mají hodně bílkovin a málo energieLeckomu nevoní, pravdou však je že oloumoucké tvarůžky obsahují velké množství bílkovin a minimum tuku. Tento zrající sýr je totiž vyroben z netučného kyselého tvarohu a proto má i nízkou energetickou hodnotu. Vyrábějí se bez přídavku syřidel, barviv, aromat a stabilizátorů.

Na pánev kápněte trochu tuku a vložte dvě kolečka olomouckých tvarůžků. Až se sýr trochu roztaví, přilijte vajíčko rozšlehané s trochou pepře. Dopečte a podávejte s plátkem celozrnného chleba a zeleninou.

Pomazánky na chlebík

Pokud nechcete ztrácet přípravou snídaně ani minutu času navíc, připravte si její základ už večer. Pomazánky jsou vděčné snídaňové stálice. Za základ do pomazánky však volíme tvaroh, nikoli majonézu.Rybí pomazánky dodají jak zdravé tuky, tak i bílkoviny

Tuňákovou pomazánku připravíme z konzervy tuňáka ve vlastní šťávě, netučného tvarohu nebo lučiny, na jemno pokrájené cibulky, trochy hořčice, soli a pepře.

Pořádnou porci bílkovin získáte i z luštěniny, zkuste si na chleba namazat humus a přikusovat zeleninu. I zapřísáhlí odpůrci luštěnin dávají tomuto pokrmu šanci, vyzkoušejte ho i vy.

Plechovku sterilované cizrny umixujte do hladka s dvěma stroužky česneku, lžičkou sezamové pasty tahiny, trochou olivového oleje a citrónové šťávy. Dochuťte solí a římským kmínem.

Autor Veronika Zámečníková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS