Rychlé recepty na oslavu silvestra: chlebíčky, jednohubky i jiné lahůdky
28. 12. 2015

Rychlé recepty na oslavu silvestra: chlebíčky, jednohubky i jiné lahůdky

Chuťovky, jednohubky a chlebíčky slouží k mlsání, ale stejně tak dokážou zažehnat malý hlad či být vhodnou protiváhou dobrého pití. Mnohé se navíc dají připravit i během oslav či při setkání s přáteli.

Co je důležité pro domácí přípravu?

Přes všechny výhody lahůdek je dobré si předem ujasnit:

  • Kolik času jsme ochotni věnovat na jejich domácí výrobu.
  • Čím zajistíme pestrost chutí i barev. Obvykle stačí připravit 6—8 druhů jednohubek a chuťovek o hmotnosti 15—40 g.
  • Kdy a kde nakoupíme suroviny, aby všechny byly čerstvé a kvalitní.
  • Které suroviny vybereme vzhledem k další naší domácí nabídce pokrmů a zejména nápojů.
  • Jak hostům usnadníme ochutnávání jednohubek, aby lahůdky daly dobře uchopit, nepadaly na zem a byly k pozření na jedno sousto.
  • i

    Mějme také na paměti, že na jednom chlebíčku by nemělo být více než pět druhů různých potravin náležitě chuťově sladěných.

    Zda máme dostatek dezertních talířků, ubrousků i míst pro jejich odkládání.

jednohubky jsou silvestrovská klasika  

Jak se zrodila chlebíčková klasika

Touto klasikou, bez které se nejspíš neobejde žádná pořádná oslava, jsou obložené chlebíčky.

Podstatnou roli v tomto případě hraje správná chlebíčková veka, která je vláčná a nerozpadá se ani nedrobí. Pro chlebíčky se nehodí pečivo typu francouzské bagety, italské ciabatty a panini či anglosaských toustových chlebů, které v neopraženém stavu chutnají jako vata.

Klasický chlebíček byl originálním nápadem Jana Paukerta, který v roce 1916 v Praze na Národní třídě otevřel své proslulé lahůdkářství. U zrodu nápadu bylo přání portrétisty Paukertovy rodiny Jana Skramlíka, který si na jednu oslavu vyžádal něco k občerstvení „na dvě tři kousnutí“.

A tak si hosté páně Skramlíka mohli poprvé pochutnat na velkém plátku veky potřeném bramborovým salátem s domácí majonézou a pokladeném z poloviny plátky šunky a z druhé uherským salámem, kouskem dobrého ementálu, měsíčkem vajíčka natvrdo a kouskem nakládané okurky. Tento vynález pražského lahůdkáře se v různých variacích těší oblibě dodnes.

  • Hmotnost chlebíčků by měla být 45—90 g.
  • Veku krájíme šikmým řezem na stejnoměrné plátky, silné maximálně 16 mm.
  • Budeme-li chlebíčky servírovat v průběhu delší doby, je základním pravidlem, že vzhled musí být svěží, povrch neoschlý a veka neokoralá.
  • i

    Tip: Zbylé špičky surovin jemně nakrájíme nebo rozsekáme, promícháme je a směsí posypeme plátky veky potřené majonézou. Vytvoříme nejenom vzhledné, ale i chuťově dobré chlebíčky.

    Zdobíme-li chlebíčky vejci, okurkami, salámy či klobásami, nedáváme na ně jejich špičky.
  • Suroviny, které použijeme na zdobení, musí vždy pokrývat celou plochu, ale nesmí „vypadávat“. Na plátky veky proto raději nedáváme celé půlky vajec.

Chlebíčky podle převažující suroviny

Sýrové - na 1 chlebíček 8 g másla na potření a 10 g tvrdého sýra. Sýr musí být tence nakrájený, nepotrhaný.

obložené chlebíčky

Kaviárové - na 1 chlebíček 5 g másla a 5 g kaviáru.

S olejovkou nebo tresčími játry - na 1 chlebíček 10—11 g olejovek nebo 13 g jater. Ryby musí být vždy celistvé a nepotrhané.

Masové - na 1 chlebíček 20 g tence nakrájeného rostbífu, šunky nebo jakéhokoliv salámu.

Salátové - na 1 chlebíček 30 g salátu, nejlépe bramborového.

Všechny suroviny na konečné ozdobení (okurky, kapie, petrželku, citron, pažitku, konzervované houby, ovoce) tvarujeme stejnoměrně a na povrch ukládáme stejným způsobem.

Chuťovky v nádobkách

i

Zejména lžíce jsou ideální, ať již obyčejné polévkové a dezertní, nebo rozmanitě ohnuté a zdobné porcelánové.

Základem chuťovek a jednohubek je tradičně plátek chleba či pečiva, ale stále oblíbenější jsou nápadité variace naaranžované do „nádobek“ různých tvarů (lžíce, skleničky, talířky, mističky).

Tipy na náplně:

Jablečné pyré se zázvorem a kuřecím řízečkem - na 4 lžíce: 100g jablko oloupeme a zbavíme jádřince, nakrájíme je na kostky, které rozvaříme ve 40 ml bílého vína s proužkem (asi 8 g) čerstvého zázvoru a rozmixujeme je na pyré.

Asi 40 g kuřecích prsíček osolíme, obalíme v bazalce a zprudka opečeme na oleji. Na dno lžic dáme pyré, na ně položíme řízečky a ozdobíme je minirajčátky a sekanou petrželkou.

Rozmarýnová slanina - dlouhé větvičky čerstvého rozmarýnu omotáme dlouhým širším proužkem slaniny, naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení a v předehřáté troubě pečeme, dokud není slanina křupavá (15—20 minut). Větvičky aranžujeme po dvou křížem přes sebe na malé talířky.  

Chuťovky v nádobkách

Krevetový koktejl - na 4—5 lžic: V misce našleháme 2–3 lžíce majonézy, 5 lžic zakysané smetany, 1–2 lžíce kečupu, lžičku citronové šťávy a pár kapek tabasca. Přidáme 200 g uvařených krevetek. Do každé lžíce vložíme opraný list salátu, rozdělíme na něj krevety, okořeníme je bílým pepřem a ozdobíme citronem.

Chuťovky na pečivu - při přípravě jednohubek na kousky pečiva či chleba je důležité nejen dbát na výše uvedené zásady, zejména na nápaditost, přitažlivost a originalitu vzhledu, ale také věnovat pozornost tvarování podkladu.

Avokádové jednohubky - z dobře zralého avokáda vydlabeme dužninu, rozmixujeme ji nebo našleháme s přiměřeným množstvím zakysané smetany a směs osolíme a okořeníme mletým zázvorem nebo pepřem.

Z tmavého chleba vykrájíme kolečka a čtverce, ozdobně na ně nastříkáme pěnu a ozdobíme je proužky citronové trávy.

Jednohubky se sušenými meruňkami a fetou - asi 100 g sušených nesířených meruněk propláchneme vodou a v misce je zalijeme troškou pravého destilátu (ideálně meruňkovicí, ale poslouží i tuzemák, vodka, brandy).

Ovoce necháme v destilátu asi 15 minut, během nichž nakrájíme bílou bagetu na plátky a fetu na kostičky.

Meruňky osušíme ubrouskem, naplníme je kostičkami fety, připíchneme je párátkem nebo napichovátkem na bagetu a ozdobíme čerstvou petrželkou.

Jednohubky s křenovou lučinou, rukolou a preclíčky - stogramové balení lučiny promícháme podle chuti s čerstvým strouhaným křenem, tmavou celozrnnou bagetu nakrájíme na plátky, na každý ozdobně nastříkáme připravenou pěnu, ozdobíme ji bobulkami vína a malými slanými preclíčky.

Chuťovky na lístkovém těstu

 

Chuťovky na lístkovém těstu - Těsto rozválíme a vykrájíme z něj čtverce tak velké, aby vyplnily formičky na muffiny.

Na náplň ušleháme 1 vejce, 100 ml smetany a 50 ml mléka a směs osolíme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem.

Na těsto ve formičkách klademe po kolečku anglické slaniny, zalijeme ji směsí, posypeme strouhaným tvrdým sýrem a zprudka zapečeme v troubě.

Špízky

S mozzarellou a rajčátky - na párátka napichujeme střídavě cherry mozzarelku, cherry rajčátko žluté a červené a prokládáme je lístky čerstvé bazalky.

S rostbífem a pomerančem - na 1 špíz napichujeme střídavě 40 g slabých plátků rostbífu a 40 g plátků pomeranče.

S krevetami a chilli papričkami - krevety naložíme do směsi olivového oleje, citronové šťávy, mletého zázvoru a nasekané zelené petrželky. Na 1 špíz napichujeme střídavě krevetky a chilli papričky.

S candátem a šunkou - kousky candáta zabalíme do plátku šunky, napichujeme je střídavě s kolečky červené cibule a grilujeme do křupava.

Špízky

S kuřátkem - kuřecí řízky nebo prsíčka nakrájíme na přiměřeně velké kusy, protáhneme je ve směsi osolené a opepřené citronové šťávy, napichujeme střídavě s kostkami ananasu a plátky citronu nebo limetky a opečeme v pánvi na olivovém oleji.

Marinované sušené švestky ve slaninové košilce - dvacet vypeckovaných sušených švestek namočíme do 100 ml přírodního červeného vína se lžící tuzemáku a necháme je 2—3 hodiny marinovat. Poté každou švestku zabalíme do plátku slaniny, sepneme párátkem, všechny rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme je 10—15 minut v dobře vyhřáté troubě.

Marinované sušené švestky ve slaninové košilce

Silvestr podle Receptáře

Na webu iReceptar jsme zveřejnili množství receptů, které se mohou hodit právě k přípravě silvestrovského pohoštění. Je libo chlebíčky, jednohubky, kanapky, paštiky, pomazánky či něco jiného? Na šest desítek receptů pro vaše silvestrovské menu jsme přidali na nástěnku na Pinterestu.

Pro Receptář Olga Štěpničková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS