Sandwich, nebo sendvič? Nejlepší svačina nebo lehká večeře
18. 4. 2018

Sandwich, nebo sendvič? Nejlepší svačina nebo lehká večeře

Dva plátky chleba, mezi nimi šunka, sýr, zelenina a jiné druhy náplní. Sendvič je skvělá alternativa, když nemáte čas nebo chuť na velký oběd nebo večeři. Navíc se dá snadno vzít kamkoli s sebou. A že je přímo jako stvořený do horkého počasí, si můžete vyzkoušet s našimi jednoduchými recepty.

Anglický „sandwich“ prý získal své pojmenování po jistém hraběti z britského hrabství Sandwich už v druhé polovině 18. století. Vlastním jménem John Montagu byl údajně důležitým úředníkem monarchie, proto neměl času nazbyt a nechal služebnictvo přichystat steak mezi dva kusy chleba tak, aby jej mohl držet v jedné ruce.

Tolik k domnělé historii, dnes je sendvič nejen ve své mateřské Velké Británii jedním z nejpopulárnějších jídel. V Itálii pro něj dokonce vymysleli vlastní označení „tramezzino“. Abyste si vychutnali domácí sendvič, je důležité zvolit ten nejlepší bílý chléb, rozhodně nešetřete a nepoužívejte chléb oschlý nebo staršího data. Do sendvičů skvěle zužitkujete například i zbylé pečené maso z předchozího večera. Z původně prostého jídla tak můžete vytvořit přidáváním jednotlivých vrstev mistrovské dílo.

Sendvič BLT

Klasika mezi obloženými chleby obsahuje trojici: bacon, lettuce, tomato, proto zkratka BLT. Česky tedy slaninu, salát a rajčata.

Sendvič BLT je nejoblíbenější.

Na 4 sendviče:

  • 8 plátků sendvičového chleba
  • 400 g anglické slaniny na plátky
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 čajovou lžičku chilli
  • 2 čajové lžičky uzené papriky
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 hlavičku červeného (nebo klasického) římského salátu
  • 2 velká pevná rajčata
  • 4 polévkové lžíce majonézy (recept na domácí zde)
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Horkovzdušnou troubu si předehřejeme na 200 °C. Slaninu rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dle potřeby 35 minut dozlatova. Mezitím si zvlášť smícháme chilli, půl lžičky soli, uzenou papriku a cukr. Zhruba 5 minut před koncem slaninu posypeme z obou stran směsí koření a necháme zkaramelizovat dozlatova. Sejmeme z pečicího papíru a necháme vychladnout na mřížce. Na každou stranu sendviče natřeme čajovou lžičku majonézy, položíme kusy očištěného, suchého salátu, na ně na plátky pokrájené rajče, slaninu a přiklopíme. Před krájením našikmo do protilehlých rohů zapíchneme párátka.

Sendvič s modrým sýrem a hruškou

Sendvič s modrým sýrem a hruškou je vynikající večeří.

Na 4 sendviče:

  • 8 plátků bílého sendvičového chleba
  • 2 zralé hrušky
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce vlašských ořechů
  • 100 g sýra s modrou plísní
  • hrst čerstvé rukoly

 

Na horní i spodní plátek připravených sendvičů namažeme malou vrstvu másla. Ořechy si nožem nasekáme nahrubo, krátce orestujeme nasucho na pánvi a zchladlé nasypeme na spodní chléb. Na ně přidáme na tenké plátky nakrájenou hrušku tak, aby pokryla celý sendvič. Očištěnou a suchou rukolu dáme na hrušky, na vrch přidáme sýr nakrájený rovněž na tenké plátky a přikryjeme vrchním dílem chleba.

Sendvič s trhaným kuřecím masem

Na 4 porce:

  • Trhané maso si zamilujete, jeho příprava je snadná.2 vrchní kuřecí stehna včetně kosti a kůže
  • 3 větší šalotky
  • extra panenský olivový olej
  • 5 polévkových lžic rajského protlaku
  • 1 čajová lžička uzené papriky
  • ¼ čajové lžičky chilli
  • 3 polévkové lžíce vinného octa
  • voda nebo zeleninový vývar (recept na rychlý domácí zde)
  • mořská sůl
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 8 plátků sendvičového chleba nebo bulek
  • ½ hlavičky ledového salátu
  • ½ salátové okurky

Nejdříve si omytá a osušená kuřecí stehna lehce osolíme a dáme stranou. Šalotky oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. V hrnci, ideálně s nepřilnavým dnem, krátce orestujeme a přidáme stehna, která necháme zprudka opéct ze všech stran. Přidáme rajský protlak, necháme zarestovat maximálně minutu, zasypeme chilli, uzenou paprikou, zalijeme vinným octem, osolíme a promícháme. Přilijeme vývar nebo vodu tak, aby bylo maso ponořené, přivedeme k varu, stáhneme na minimum a necháme pomalu dusit přiklopené zhruba 30 minut.

Poté odklopíme a necháme omáčku za častého míchání zredukovat. Stáhneme a maso natrháme pomocí vidličky na jednotlivá vlákna od kostí. Ledový salát nasekáme na silnější proužky, okurku omyjeme, nemusíme loupat a nakrájíme zešikma na plátky. Na spodním plátku chleba začínáme plátky okurky, na ni dáme vrchovatou lžíci trhaného kuřete, posypeme rovnoměrně ledovým salátem, přidáme lžičku zakysané smetany a přiklopíme.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS