Pestrá strava – předpoklad železné imunity – není jenom o dostatku zeleniny a ovoce, ale také o ořeších a semínkách. Poměrně známá je rovnice: ořechy a semínka rovná se zdravé tuky, bílkoviny, minerály i vitaminy. Rozšířený argument proti ořechům se opírá o fakt, že v sobě mají příliš velké množství tuků. Toho se však není třeba obávat, drtivá většina těchto tuků je tvořena prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami. Jsou to zejména kyselina linolová a linolenová, které působí blahodárně na nervovou soustavu, játra, stav sliznic nebo pokožky. Co by mělo potěšit zejména zastánce vegetariánské stravy, v ořeších se skrývá zdroj plnohodnotných bílkovin.
Nezanedbatelný je i vysoký podíl zinku, který je klíčový pro silnou imunitu, zdravé vlasy, pokožku, nehty, ale má i příznivý vliv na sexuální potenci a na prostatické problémy. Pokud máte před důležitou zkouškou, prezentací nebo se zkrátka potřebujete soustředit, i tehdy sáhněte po ořeších a semínkách – najdete v nich velký podíl vitaminu B a minerálů jako hořčík, vápník a fosfor – neocenitelné pomocníky správného fungování mozku. Hořčík podporuje tvorbu bílých krvinek, které likvidují viry a bakterie. Nadto pomáhají při léčbě chudokrevnosti a podporují vylučování toxinů játry.
Domácí arašídové nebo mandlové máslo
- cca 500 g neochucených suchých arašídů nebo mandlí (můžou být i neloupané)
- 1 polévková lžíce medu
- 1 polévková lžíce oleje z vlašských oříšků
- 1 čajová lžička soli
Do výkonného mixéru se zahnutými noži nasypeme ořechy, přidáme všechny ingredience a začneme mixovat. Nejprve na nižší stupeň, postupně stíráme větší kusy ze stěn mixéru a zvyšujeme výkon. Než dostaneme konzistenci husté hladké pasty, zabere nám to zhruba 20 minut.
Lískooříškové máslo se skořicí
Na 500 ml:
- 500 g neochucených suchých lískových oříšků
- 1 polévková lžíce mleté skořice
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
- ½ lžičky soli
Do mixéru se zahnutými noži přidáme všechny suroviny, zapneme na nejnižší stupeň a mixujeme. Během toho stíráme větší kusy ze stěn mixéru a zvyšujeme výkon, než nám vznikne hladká tekutá pasta.
Sezamová pasta neboli tahini
Pokud jste milovníci blízkovýchodní kuchyně a zejména hummusu, stane se pro vás tato pasta nepostradatelnou.
Na 150 ml:
- 100 g sezamových semínek
- 30 ml panenského olivového oleje
- špetku soli
Budeme potřebovat širokou pánev se silným dnem, na které krátce opražíme do lehce zlatavé barvy semínka. Během restování je pomocí vařečky obrátíme. Opražený sezam vsypeme do mixéru se zahnutými noži, nebo do nádoby tyčového mixéru a mixujeme na nejnižší výkon minutu až dvě. Pak přidáme sůl a postupně přiléváme olej za stálého mixování, než nám vznikne hladká tekutá pasta.