Pestrá strava – předpoklad železné imunity – není jenom o dostatku zeleniny a ovoce, ale také o ořeších a semínkách. Poměrně známá je rovnice: ořechy a semínka rovná se zdravé tuky, bílkoviny, minerály i vitaminy. Rozšířený argument proti ořechům se opírá o fakt, že v sobě mají příliš velké množství tuků. Toho se však není třeba obávat, drtivá většina těchto tuků je tvořena prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami. Jsou to zejména kyselina linolová a linolenová, které působí blahodárně na nervovou soustavu, játra, stav sliznic nebo pokožky. Co by mělo potěšit zejména zastánce vegetariánské stravy, v ořeších se skrývá zdroj plnohodnotných bílkovin.

Nezanedbatelný je i vysoký podíl zinku, který je klíčový pro silnou imunitu, zdravé vlasy, pokožku, nehty, ale má i příznivý vliv na sexuální potenci a na prostatické problémy. Pokud máte před důležitou zkouškou, prezentací nebo se zkrátka potřebujete soustředit, i tehdy sáhněte po ořeších a semínkách – najdete v nich velký podíl vitaminu B a minerálů jako hořčík, vápník a fosfor – neocenitelné pomocníky správného fungování mozku. Hořčík podporuje tvorbu bílých krvinek, které likvidují viry a bakterie. Nadto pomáhají při léčbě chudokrevnosti a podporují vylučování toxinů játry.

Kladně na náš organismus působí i semínka – dýňovými se dá přemoci depresivní naladění, lněná mají protizánětlivé účinky (pozor, namelte vždy jen množství, které se chystáte sníst, jinak ztrácejí své výživové hodnoty), sezamová jsou bohatým zdrojem vápníku, bílkovin a vitaminu B1. Populární chia semínka jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a bílkovin. U nás nejdostupnější slunečnicová semínka se mohou pochlubit významným množstvím vitaminu E a B, fytosteroly v nich obsažené posilují imunitu.

Paleta využití ořechů a semen v kuchyni začíná u nejjednoduššího – dát si každý den hrst do jogurtu, kaše, na rýži nebo na těstoviny, do salátu nebo je zapéct do pečiva nebo jiných jídel. Držet bychom se měli rozumného množství, které se pohybuje mezi 100 až 200 gramy ořechů za týden. Důležité je také dbát na příjem převážně nesolených variant, podíl přijaté soli s oříšky může zlikvidovat naše snahy o zlepšení imunity v podstatě okamžitě. Pokud vás ale „zobání“ ořechů a semínek omrzelo, vyzkoušejte následující recepty na másla, která jsou úžasnou alternativou klasického másla – na pečivo, do jogurtů, dezertů, nebo do exotických jídel.

Domácí arašídové nebo mandlové máslo

Na 500 ml:

  • cca 500 g neochucených suchých arašídů nebo mandlí (můžou být i neloupané)
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 polévková lžíce oleje z vlašských oříšků
  • 1 čajová lžička soli

Do výkonného mixéru se zahnutými noži nasypeme ořechy, přidáme všechny ingredience a začneme mixovat. Nejprve na nižší stupeň, postupně stíráme větší kusy ze stěn mixéru a zvyšujeme výkon. Než dostaneme konzistenci husté hladké pasty, zabere nám to zhruba 20 minut.

Lískooříškové máslo se skořicí

Na 500 ml:

  • 500 g neochucených suchých lískových oříšků
  • 1 polévková lžíce mleté skořice
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • ½ lžičky soli

Do mixéru se zahnutými noži přidáme všechny suroviny, zapneme na nejnižší stupeň a mixujeme. Během toho stíráme větší kusy ze stěn mixéru a zvyšujeme výkon, než nám vznikne hladká tekutá pasta.

Sezamová pasta neboli tahini

Pokud jste milovníci blízkovýchodní kuchyně a zejména hummusu, stane se pro vás tato pasta nepostradatelnou.

Na 150 ml:

  • 100 g sezamových semínek
  • 30 ml panenského olivového oleje
  • špetku soli

Budeme potřebovat širokou pánev se silným dnem, na které krátce opražíme do lehce zlatavé barvy semínka. Během restování je pomocí vařečky obrátíme. Opražený sezam vsypeme do mixéru se zahnutými noži, nebo do nádoby tyčového mixéru a mixujeme na nejnižší výkon minutu až dvě. Pak přidáme sůl a postupně přiléváme olej za stálého mixování, než nám vznikne hladká tekutá pasta.