Silvestrovské dobroty na poslední chvíli
30. 12. 2017

Silvestrovské dobroty na poslední chvíli

Nebaví vás v kuchyni trávit příliš mnoho času a přesto byste rádi silvestrovským hostům nabídli co nejpestřejší menu? Přinášíme tři rychlovky na sváteční stůl.

Zatímco některé chuťovky je vhodnější připravit s předstihem, dnešní tři recepty zvládnete opravdu i na poslední chvíli. 

Silvestrovští hosté ocení pestré menu

Krabí salát s avokádem a omáčkou Marie Rose (4 porce)

Původ omáčky Marie Rose (někdy nazývané také koktejlová omáčka) spadá do 60. let 20. století a je připisován britské televizní kuchařské hvězdě Fanny Cradockové. Omáčka slouží nejlépe jako doprovod plodů moře.  V 70. letech byla populární především v USA jako součást krevetového koktejlu. Název Marie Rose údajně souvisí s vylovením vraku středověké lodi Marie Rose v roce 1982, kdy kuchař připravil mužům zachraňujícím tuto loď podobnou omáčku a pak byl tento název přenesen na onu "oficiální" koktejlovou.

  • Krabí salát s avokádem a omáčkouavokádo 1 ks
  • konzerva krabího masa (lze sehnat např. v prodejnách ruských potravin či v Marks&Spencer)
  • citronová šťáva
  • majonéza 2 lžíce
  • rajčatové pyré 2 lžičky
  • cayenský pepř
  • sůl
  • cukr špetka
  • worcestrová omáčka

Krabí maso slijeme a necháme okapat. Avokádo oloupeme a nakrájíme na půlkroužky. Krabí maso i avokádo naskládáme do malých servírovacích nádobek nebo do koktejlových sklenic, lehce osolíme, pokapeme citronovou šťávou a přelijeme omáčkou. Povrch lehce poprášíme cayenským pepřem.

Omáčka Marie Rose: Smícháme majonézu s rajčatovým pyré, ochutíme worcestrovou omáčkou, citronovou šťávou, cukrem, cayenským pepřem a trochou soli.

Křepelčí vajíčka s kari majonézou

  • Křepelčí vajíčka s kari majonézoukřepelčí vajíčka 8 ks
  • majonéza 1 lžíce
  • kari koření ½ lžičky
  • limetková šťáva
  • sůl

Křepelčí vajíčka vložíme do studené vody, přivedeme k varu a vaříme 2,5 minuty. Slijeme a ponoříme do studené vody.

Vychladlá vajíčka oloupeme a podélně přepůlíme. Vyjmeme žloutky, rozetřeme je s majonézou do hladkého krému. Ochutíme kari kořením, solí a citronovou šťávou. Naplníme (nejlépe zdobicím sáčkem) zpět do bílků, povrch poprášíme trochou kari koření.

Šunkové kornoutky s granátovým jablkem

Kombinace sušené parmské šunky s melounem cantaloupe je známou klasikou. Ale sušená šunka si výborně rozumí i s jinými druhy ovoce – třeba právě s granátovým jablkem, které je teď na vrcholu své sezony.

  • Šunkové kornoutky s granátovým jablkemsušená šunka
  • granátové jablko nebo již vyloupaná granátová zrna

Granátové jablko položíme stopkou dolů. Seřízneme korunku. Nyní vidíme, kde procházejí bílé blanky oddělující jednotlivé skupiny semen – odpovídají jim i mírné výstupky na slupce. Ostrým nožem slupku hvězdovitě nařežeme v místech probíhajících bílých blanek, rozevřeme a vybereme jednotlivá zrníčka.

Plátky šunky rozpůlíme, každou polovinu stočíme do kornoutku. Naplníme granátovými zrníčky a podáváme.

Silvestr podle Receptáře

Na webu iReceptar jsme zveřejnili množství receptů, které se mohou hodit právě k přípravě silvestrovského pohoštění. Je libo chlebíčky, jednohubky, kanapky, paštiky, pomazánky či něco jiného? Na šest desítek receptů pro vaše silvestrovské menu jsme přidali na nástěnku na Pinterestu.

Autor Kamila Procházková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmplustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS