Silvestrovské pohoštění: Lososová terina s koprem či špenátem
27. 12. 2018

Silvestrovské pohoštění: Lososová terina s koprem či špenátem

Chlebíčky s česnekovou pomazánkou jsou mnohde sázka na jistotu, ale pravda je, že parády moc neudělají. S čím se ale na slavnostním obloženém stole blýsknete, je lososová terina – vyzkoušejte, která z našich dvou receptů vám bude chutnat více.

Slovo terina se úplně původně vztahuje k míse na polévku, případně kvádrovité míse s pokličkou, v níž se připravují různé masové směsi na způsob paštik. Pro tu lososovou budete potřebovat jen pár surovin a aspoň pár hodin, pokud ne noc v chladničce. A přirozeně dostatek křupavého pečiva.

Terina z lososa

Jednoduchá lososová terina

Pro 6–8 osob:

  • 250 g čerstvého lososa (filet)
  • 250 g uzeného lososa
  • 400 g čerstvého smetanového sýru
  • 100 ml 40% smetany
  • 4 snítky čerstvého kopru (nebo pažitka)
  • 2 menší jarní cibule
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • ½ menší čerstvé okurky
  • potravinářská fólie

Nejprve si ideálně na páře uvaříme doměkka čerstvého omytého lososa. Zabere to maximálně půlhodinu. Do formy na terinu si nachystáme fólii, kterou na stěny mísy uchytíme pomocí trochy obyčejného oleje. Plátky uzeného lososa vyskládáme dno formy. Zvlášť si nakrájíme zbytek uzeného lososa, najemno nasekáme jarní cibulku a dáme do mísy. Přidáme smetanový sýr, smetanu, sůl a pepř dle chuti. Uvařeného lososa pokrájíme a přidáme do mísy také. Okurku omyjeme a překrojíme horizontálně, vydlabeme zrníčka, jsou vodnatá a terina by nedržela. Zbytek i se slupkou nakrájíme na drobné kostičky a vmícháme do směsi, kam přidáme i otrhané a nakrájené lístky kopru. Směs přesuneme do formy, povrch uhladíme stěrkou a zabalíme do fólie. Dáme aspoň na 3 hodiny odpočinout do chladničky, ideálně necháme odležet přes noc. Před podáváním opatrně vyklopíme z formy pomocí dlouhého talíře.

Losos se těší stále větší oblibě

Pošírovaná lososová terina

Pro cca 4–6 osob:

  • Terina z lososa300 g čerstvého lososa (filet)
  • 100 g uzeného lososa
  • 150 ml 40% smetany
  • 4 snítky čerstvého kopru
  • 1 vejce velikosti M
  • čerstvé listy špenátu
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • potravinářská fólie

Horkovzdušnou troubu si předehřejeme na 80 °C. Kopr otrháme a nasekáme najemno, čerstvého lososa zbavíme kůže, je-li to třeba a nakrájíme jej na menší kousky. Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme na jemnou hmotu čili fašírku. Oddělíme bílek od žloutku a spolu se smetanou a kousky uzeného lososa přimícháme do směsi. Lehce osolíme a opepříme dle chuti. Do formy na terinu si nachystáme fólii, kterou na stěny mísy uchytíme pomocí trochy obyčejného oleje. Větší špenátové listy si spaříme vroucí vodou, počkáme, až zchladnou a poklademe je na dno formy. Do formy přesuneme lososovou směs, uhladíme, překryjeme potravinářskou fólií. Formu dáme do vysoké nádoby s vodou a v této vodní lázni uložíme do předehřáté trouby, kde pošírujeme terinu zhruba 30 minut. Vyndáme z trouby a z vodní lázně a necháme půlhodinu zchladnout při pokojové teplotě. Poté dáme vychladit do chladničky ideálně přes noc. Před podáváním opatrně vyklepneme z formy na podlouhlý talíř nebo prkénko.

Silvestr podle Receptáře

Na webu iReceptar jsme zveřejnili množství receptů, které se mohou hodit právě k přípravě silvestrovského pohoštění. Je libo chlebíčky, jednohubky, kanapky, paštiky, pomazánky či něco jiného? Na šest desítek receptů pro vaše silvestrovské menu jsme přidali na nástěnku na Pinterestu.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmmínussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS