Silvestrovská polévka

Potřebujeme

  • 1,5 l vývaru z kostí a kořenové zeleniny
  • 50 g sádla
  • 60 g hladké mouky
  • 50 g cibule
  • 150 g bílých fazolí
  • 50 g švestkových povidel
  • stroužek česneku
  • 25 g mandlí
  • 125 g sušených švestek
  • sůl a pepř
  • polévkové koření
  • zelenou petržel

Jak na to

Předem namočené fazole uvaříme doměkka.

Na sádle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme mouku, zasmažíme, podlijeme vývarem, opepříme, osolíme. Přidáme prolisovaný česnek, znovu povaříme, přecedíme.

Do vývaru dáme vařené fazole, ve vodě povařené švestky, posekané mandle a povidla zředěná vodou.

Promícháme, převaříme a ochutíme kořením a sekanou petrželkou.

Vlasta Vondrášková, Milevsko

Silvestrovský kuřecí salát

Potřebujeme

  • 0,5 vykostěného pečeného kuřecího masa
  • 20 dkg sterilované kukuřice
  • 15 dkg sterilovaného hrášku
  • 15 dkg vařené mrkve
  • 2 sterilované okurky
  • 6 dkg cibule
  • 2 vařená vejce
  • nastrouhané jablko

Jak na to

Všechny suroviny nakrájíme na drobné kostičky, promícháme a zalijeme nálevem, který připravíme ze 2 bílých jogurtů, 1 lžíce majonézy, cukru, soli, citronové šťávy, hořčice, pepře, lžíce oleje a petrželové natě. Promícháme necháme uležet.

Olga Tesařová, Příčky

Mrkev jako křen

Očistíme 500 g mrkve a nakrájíme ji na nudličky.

Nakrájíme velkou cibuli a zprudka ji osmahneme na tuku, vmícháme mrkev a osmahneme, aby se zatáhly póry a mrkev pěkně křupala. Osolíme a podlijeme skutečně jen nezbytným množstvím vody, dusíme téměř doměkka, přidáme 2 až 3 jablíčka nakrájená rovněž na nudličky a už jen krátce dodusíme.

Úplně na závěr vmícháme čerstvě nastrouhaný křen podle vlastní chuti. Využití je rozmanité − jako příloha k masu, ale také v kombinaci s těstovinami, bramborovou kaší nebo bramboráčky.

Olga Štěpničková, Praha

Domácí majonéza

Potřebujeme

  • 2 vejce
  • 2,5 až 3 dl oleje
  • sůl
  • hořčici
  • citronovou šťávu

jak na to

Suroviny necháme chvíli v jedné místnosti, aby získaly stejnou teplotu.

Žloutky pečlivě oddělíme od bílků, osolíme je a na míse rozšleháme. Za stálého šlehání přidáváme po kapkách oleje (pokud budete majonézu připravovat v kuchyňském robotu, zapněte ho zpočátku na nejmenší obrátky).

Když majonéza nabyde, dochutíme ji hořčicí, přidáme pár kapek citronové šťávy a ve finále můžeme ještě vmíchat najemno nastrouhaný sýr.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

Minirohlíčky

Na másle opečeme tři velké nakrájené cibule, odstavíme a přidáme asi 12 černých nakrájených oliv bez pecek a 2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky. Dochutíme solí, pepřem a zamícháme.

Listové těsto vyválíme a uděláme trojúhelníčky. Pomažeme je nádivkou a svineme ke špičce. Potřeme vejcem a pečeme asi 20 minut.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Očka v listovém těstě

Vyválíme listové těsto a rozdělíme je na dvě poloviny. Na spodní polovinu poklademe co nejtěsněji vedle sebe celá rybí očka. Přikryjeme druhou polovinou těsta a skleničkou vykrajujeme kolečka. Nahoře potřeme vajíčkem, posypeme kmínem a dáme prudce zapéci.

Pavla Holubová, Smědava

Pestré bramborové jednohubky

Uvaříme brambory a vyšleháme je s mlékem na hustší kaši. Rozdělíme ji na tolik dílů, kolik budeme mít příchutí − nejčastěji kečup, sekané bylinky, špenát, hořčice.

Každý díl obarvíme a pak lžící vytvoříme bochánky (jednohubky), které klademe na plechy vyložené pečící fólií. Do každé jednohubky vpíchneme párátko.

Olga Štěpničková, Praha

Rokforové kuličky

Potřebujeme

  • 10 dkg strouhané nivy
  • 5 dkg másla
  • 5 dkg tvrdého strouhaného sýra
  • lžička sardelové pasty
  • pepř

Jak na to

Vše dobře vyšleháme, vytvoříme kuličky a obalíme je v kokosu.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Silvestr podle Receptáře

Na webu iReceptar jsme zveřejnili množství receptů, které se mohou hodit právě k přípravě silvestrovského pohoštění. Je libo chlebíčky, jednohubky, kanapky, paštiky, pomazánky či něco jiného? Na šest desítek receptů pro vaše silvestrovské menu jsme přidali na nástěnku na Pinterestu.