Mluví se o nich jako o potravinách budoucnosti, o jídle, které ve vhodných kombinacích v jídelníčku překoná všechny umělé potravinové doplňky. Superpotraviny (často uváděné pod rozšířeným anglickým názvem superfoods) přitom nejsou žádnou novinkou, jedinou inovací je jen moderní název. Jsou plné vitaminů, stopových látek a minerálů.

V žebříčcích deseti nejlepších superpotravin najdete různé kombinace, vždyť takto označovaných semínek, bobulí, olejů, vajíček, jogurtů a dalších jídel je dohromady alespoň 40. I přes všemožné kombinace ingrediencí se vám vždy stane, že některé z potravin pocházejí mimo Evropu. A co víc, pro ty, kteří se o superpotraviny či nejnovější trendy ve zdravé výživě příliš nezajímají, budou v seznamu zpočátku položky, jejichž název zní spíše jako zaříkávadlo. Za všechny jmenujme quinou, jinak též merlík čilský. Semena této jihoamerické rostlinky se melou na mouku, ale konzumuje se i nemletá. Ingredience z následujících receptů by neměl být problém sehnat v supermarketu. Výjimkou je sezamový olej a rýžový ocet, pro ty můžete zajít do specializovaných prodejen zdravé výživy, či je při nejhorším nahradit olivovým olejem a menším množství klasického octa.

Hned na úvod si shrňme, o kterých superpotravinách je řeč. Konkrétně jde o quinou, cizrnu, kadeřávek, sladké brambory, borůvky, vejce, med, kokosový olej, řecký jogurt a vlašské ořechy. Přidáním těchto deseti potravin do jídel stvoříte chutný, výživný a vydatný jídelníček.

Přinášíme vám inspiraci v podobě dvou receptů od populární americké kuchařky Kelly Pfeifferové, která si ze superpotravin zvolila tuto desítku a slaví s ní jeden úspěch za druhým. Tahle šikovná bloggerka na vlastní kůži dokazuje, že ví, o čem píše – je ve skvělé formě a od chvíle, kdy odstartovala snadné vaření se superpotravinami, zhubla 23 kilogramů!

Krokety ze sladkého bramboru s krémovým kečupem

Superpotraviny: sladké brambory, vejce, řecký jogurt

Ideální pochoutka na párty i posezení večer jen tak - třeba i u televize. A co víc, krokety si můžete připravit předem a až přijde jejich čas, jen je rychle ohřát v troubě.

KROKETY:

  • 1 velký sladký brambor, oloupaný
  • 1 vejce
  • ¼ hrnku (30 g) nebělené hladké mouky
  • ¼ čajové lžičky mořské soli
  • ¼ čajové lžičky papriky
  • ¼ čajové lžičky česnekového prášku
  • 3 hrnky (705 ml) arašídového oleje, na hloubkové smažení

OMÁČKA:

  • ¼ hrnku (58 g) bílého řeckého jogurtu
  • ¼ hrnku (60 g) kečupu

Krokety: Přiveďte k varu vodu, vložte do ní celý sladký brambor a vařte ho asi 15 minut, až změkne tak, že půjde nastrouhat. Nechte ho 10 minut vychladnout a potom ho nastrouhejte struhadlem na sýr. Ve středně velké míse vidličkou smíchejte nastrouhaný brambor s vejcem. V jiné míse promíchejte mouku, sůl, papriku a česnekový prášek a vmíchejte vše do bramborové směsi.

Nemáte-li fritovací hrnec, smažte krokety v hluboké pánvi na sporáku. Nalijte do pánve olej a na středním plameni ho asi 10 minut zahřívejte. Pak do něj opatrně vložte krokety, pánev zakryjte ochrannou síťkou a smažte 3 minuty.

Do fritézy nalijte arašídový olej a zahřejte na 190 °C. Na talíř položte několik kousků papírové kuchyňské útěrky. Ze směsi vytvarujte kuličky o průměru asi 2,5 cm. Několik jich opatrně vložte do horkého oleje a smažte 3 minuty. Vyndavejte je obracečkou s otvory nebo děrovanou lžící a pokládejte na talíř. Postup zopakujte se zbývajícími kroketami a udržujte stejnou teplotu oleje.

Omáčka: V malé míse smíchejte jogurt s kečupem. Podávejte s teplými kroketami.

Pad thai s uzenou šukou

Superpotraviny: kokosový olej, sladké brambory, med, cizrna, vejce

NUDLOVÁ SMĚS:

  • 1 čajová lžička kokosového oleje
  • 3 polévkové lžíce (20 g) umletého sladkého bramboru
  • 2 polévkové lžíce (30 ml) sezamového oleje
  • 2 polévkové lžíce (30 ml) sojové omáčky
  • 3 polévkové lžíce (60 g) medu
  • 1 polévková lžíce (15 ml) rýžového octa
  • 1 polévková lžíce (8 g) lisovaného česneku
  • šťáva z ½ limetky
  • 1 ½ hrnku (225 g) uzené šunky nakrájené na kostičky
  • 1 mrkev, nakrájená na tenké proužky
  • ¼ hrnku (38 g) oranžové kapie nakrájené na kostičky
  • 2 vejce
  • 1 balení (224 g) rýžových nudlí

ARAŠÍDOVÁ OMÁČKA:

  • ½ hrnku (130 g) arašídového másla
  • ½ hrnku (120 g) cizrny, propláchnuté a scezené
  • šťáva z ½ limetky
  • 1 polévková lžíce (15 ml) sojové omáčky
  • 3 polévkové lžíce (60 g) medu
  • mrkvové spirálky na ozdobení (není nutné)

Nudlová směs: V pánvičce rozehřejte na středním plameni kokosový olej. Přidejte sladký brambor a restujte asi 5 minut až změkne. Přidejte sezamový olej, sojovou omáčku, med, ocet, česnek a limetkovou šťávu a smíchejte. Pak vložte šunku, mrkev a kapii a restujte 10 minut, až lehce zezlátnou. Mezitím v jiné pánvičce na středním palmeni připravte tuhá míchaná vejce. Sundejte pánvičku ze sporáku, nakrájejte smaženinu na proužky a přidejte do šunkové směsi. Přiveďte vodu v hrnci k varu. Vhoďte do ní nudle a sundejte ze sporáku. Nechte nudle máčet 8 minut, sceďte je a dejte je do misky.

Omáčka: Ve velké odměrné nádobě smíchejte všechny ingredience. Ušlehejte je tyčovým mixérem dohladka – můžete na to vzít i kuchyňský robot nebo bežný elektrický mixér. Nalijte omáčku na nudle a protřepte. Přidejte orestovanou šunku, zeleninu a vejce a znovu protřepte. Pokud chcete, ozdobte mrkvovými spirálkami.