Na 8 placek potřebujeme

  • 140 g bílé mouky
  • 140 g celozrnné mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 50 g na malé kousky nakrájeného másla
  • špetku soli
  • 50 g ovesných vloček
  • 85 g nasekané řeřichy zbavené tuhých stonků
  • 75 g nastrouhaného zralého čedaru
  • 100 ml polotučného mléka a troška na potírání
  • sůl a pepř

Jak na to

  1. Troubu předehřejeme na 230 °C (plyn stupeň 8). Bílou i celozrnnou mouku s kypřicím práškem a solí prosejeme do mísy a přidáme i otruby zachycené v sítu. Do suchých přísad prsty zapracujeme máslo, abychom získali jemnou drobenku.
  2. Přidáme ovesné vločky, řeřichu, asi tři čtvrtiny sýra a trochu soli s pepřem. Vidličkou vmícháme mléko. Těsto seškrábeme stěrkou a vyklopíme na pomoučenou plochu. Uhněteme z něj soudržnou hladkou kouli o něco měkčí než běžné těsto na placičky.
  3. Množství: 8 placiček
    Příprava: 20 minut
    Tepelná úprava: 10–15 minut

    Těsto rozválíme na tloušťku 2 cm. Kulatou vykrajovačkou o průměru 7,5 cm vykrájíme placičky. Zbytky zmačkáme dohromady, znovu rozválíme a vykrájíme další placičky.
  4. Placičky pokládáme na vymaštěný plech tak, aby se nedotýkaly. Navrchu je lehce potřeme mlékem a posypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Pečeme 10–15 minut, dokud nenabudou a nezezlátnou. Necháme je chladnout na mřížce. Placičky jsou nejchutnější v den přípravy, ale dají se jíst i další den, pokud je uložíme do vzduchotěsné dózy.