Jako u všeho jednoduchého i zde platí, že čím méně surovin používáme, tím více bychom měli trvat na jejich vysoké kvalitě. Ujistěte se proto, že do těsta dáváte čerstvou výběrovou hladkou mouku, olivový olej použijte jedině extra panenský. Sůl volte jemnější mořskou. Abyste zvládli upéct pizzu, jakou dostanete v pizzerii, museli byste mít velkou kamennou pec, která bez problémů dosáhne až 400 °C. Asi jen pár šťastných má tu výhodu, že má doma zahradní pec nebo velký gril, kde se peče pizza na takzvaném pizza kameni. Alternativou jsou však nově pizza kameny použitelné v klasické domácí elektrické troubě.

Pizza kámen se vyplatí

Pizza kameny mají všestranné možnosti použití, můžete na nich připravovat nejrůznější druhy těst (chleba i dezerty), která budou dobře propečená a obzvláště křupavá. Využijete je ale i na steaky nebo na pečení ryb. Navíc se zlepší výkon vaší trouby, bude péct mnohem rovnoměrněji. Dalším argumentem je snadná údržba, kámen stačí nechat vypéct na vysokou teplotu a zchladlý vyčistit hrubým kartáčem, nikdy nepoužívejte klasický saponát.

Základní těsto na pizzu

Na cca 4 velké pizzy:

  • 1 kg hladké mouky
  • 500 ml vlažné vody
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 37 g čerstvého droždí
  • 10 g mořské soli
  • potravinářská fólie a pečicí papír
  • hrubá mouka na podsypání

Do mísy nalijeme vlažnou vodu a nadrobíme droždí. Přidáme extra panenský olivový olej a sůl, vše rozmícháme, přiléváme po částech do velké mísy s moukou. Důkladně promícháme, až nám vznikne vláčné, nelepivé těsto. To krátce propracujeme rukama a rozdělíme na čtyři stejné díly, které uložíme zvlášť do mís a překryjeme potravinářskou fólií.

Těsto necháme 12 hodin odpočívat v chladničce, proces neurychlujeme, aby nám místo tenkého těsta nevznikl koláčovitý výsledek. Těsto po této době vyjmeme, na pomoučené ploše vytvarujeme požadovaný kulatý (nebo hranatý do plechu) tvar a můžeme přidávat základní náplň na takzvanou Margheritu. Pečeme na nejvyšší výkon, tedy 250 °C dozlatova, zhruba 15 minut.

Základní náplň na pizzu

Někdy je uváděna jako Margherita, jindy jako Napoletana. Pověst hovoří o tom, že pochází z roku 1889, kdy šéfkuchař pizzerie tak pojmenoval pizzu na počest královny Itálie, Margherity ze Savoye. Barevnost přísad, tedy červená (rajčata), bílá (mozzarella) a zelená (bazalka), mu totiž připomínala italskou vlajku.

Základní rajčatová náplň se italsky označuje jako sugo.

  • 300 g loupaných rajčat v konzervě
  • 300 g mozzarelly
  • olivový olej
  • čerstvě mletý černý pepř
  • mořská sůl
  • 1 středně velká cibule
  • svazek čerstvé bazalky
  • 1 velké rajče nebo pár cherry rajčat

Nejdříve si nakrájíme najemno cibuli, zlehka orestujeme na pánvi s olivovým olejem a zalijeme rajčaty, která pomocí vařečky rozmačkáme. Přidáme špetku soli a necháme na střední výkon povařit 10 minut, odstavíme, necháme lehce zchladnout a rajčatovou směsí potřeme těsto. Navrch poklademe plátky mozzarelly a dáme péct. Po vyjmutí lehce opepříme, přidáme natrhané lístky čerstvé bazalky, na tenké plátky nakrájené čerstvé rajče a pokapeme extra panenským olivovým olejem.