Vánoční jídla našich sousedů – bobalky, uszka, kletzenbrot
23. 12. 2017

Vánoční jídla našich sousedů – bobalky, uszka, kletzenbrot

Někdo lpí na tradičních jídlech, jiný na Vánoce rád zkusí něco nového. Připravili jsme pro vás vánoční recepty populární za našimi hranicemi, kterými můžete obohatit své slavnostní menu. Inspirujte se jídly ze Slovenska, Polska, Rakouska či Německa.

Rybí polévka a kapr se salátem, to se na talíři objeví na Štědrý den ve většině domácností v Česku. Zajímají vás typická vánoční jídla, které servírují naši sousedé? Vánoce v jiných zemích nabízejí inspiraci pro štědrovečerní hostinu.

Na štedrovečerním talíři nemusí být jen kapr

Slovenské opékance (bobalky)

Slavení vánočních svátků na Slovensku se od průběhu českých Vánoc moc neliší. Při štědrovečerní večeři ale už rozdíly najdeme. Začíná se oplatkami, které si stolovníci namáčejí v medu, následuje polévka, nejčastěji kapustnica (zelňačka). Hlavním chodem jsou ryby s bramborovým salátem a jako dezert se pečou různé bábovky nebo koláče. Co ale na stole nesmí chybět, jsou opékance neboli bobalky. Jsou to malé bochánky z kynutého těsta, které se zalijí teplým mlékem nebo vodou a posypou mákem. Jsou populární nejen na Vánoce, ale konzumují se po celý rok, třeba s brynzou, tvarohem nebo se zelím.Opékance neboli bobalky

  • 800 g hrubé mouky, 30 g droždí, vlažné mléko, cukr, sůl
  • Z 200 ml vlažného mléka, 1 lžíce cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku promícháme se lžičkou soli, 2 lžícemi cukru a vlijeme vzešlý kvásek, vypracujeme tuhé těsto a necháme vykynout. Z těsta vyválíme válečky a vykrájíme menší bochánky, které poklademe na plech a necháme ještě chvilku kynout. Bochánky pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut, po vychladnutí uložíme. Asi 3 hodiny před podáváním spaříme ve vroucí vodě, slijeme, aby nenasály příliš tekutiny. Zalijeme teplým mlékem a rozpuštěným máslem a posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem. Mléko lijeme pomalu a postupně, a jen tolik, aby ho bobalky vsákly.

 

Polské "uši" s houbami v polévce

Štědrovečerní večeře v Polsku má slušných dvanáct chodů. Nejde o přejídání, ale o ochutnávání dvanácti jídel, která připomínají dvanáct apoštolů při Poslední večeři. Nejdůležitější moment štědrovečerní hostiny je lámání posvěcené oplatky a vzájemná přání. Kromě dvou polévek (boršč, zelňačka, houbová nebo i rybí) a štědrovečerní ryby (připravuje se sleď, jeseter, ale také kapr na různé způsoby), na stole nesmí chybět chléb, cukroví a koláče. Podle oblastí se pak servírují například pierogy (taštičky plněné zelím a škvarky), makůvky (žemle máčené v oslazeném mléce a dochucené mákem a rozinkami), jáhlová kaše vařená v mléce politá olejem nebo zelí s houbami a hrachem. Tradičně se podávají také tzv. uszky, což jsou taštičky s houbami, které svým tvarem připomínají uši.

Zvláštní tvar jim dal jménoTěsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky, lžička soli, 1 vejce, 6 lžic vody, máslo k podávání

Náplň:

  • 1 lžíce másla,1 stroužek česneku, 1 cibule, 250 g hub, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce petrželky, sůl, pepř mletý

Mouku zpracujeme s vajíčkem a s vodou, vymícháme vláčné těsto a necháme ho 20 minut odpočívat. Mezitím připravíme náplň. Na másle opečeme nakrájenou cibulku, česnek, houby, přidáme petrželku, strouhanku, sůl a pepř. Těsto vyválíme na tenký plát a nakrájíme na čtverce o straně asi 5 cm. Do středu každého čtverečku nandáme lžičku náplně, mašlovačkou navlhčíme okraje a překlopíme, aby vznikl trojúhelník. Okraje dobře přimáčkneme, dva protilehlé cípy opět potřeme, otočíme směrem dovnitř a spojíme. Vzniklá ouška vaříme v osolené vodě 2-4 minuty, polijeme máslem a podáváme, případně servírujeme v polévce.

Vánoce v Německu provoní štola

Štola je známá i u násStejně jako u nás nesmí na stole o Štědrém večeru v Německu chybět ryba. Většinou je to kapr, který se připravuje na mnoho způsobů, plněný, na modro nebo na černo, najde se i pečená štika nebo candát na roštu. Hlavním chodem je zde ovšem kachna nebo husa s červeným zelím a bramborovým knedlíkem s jablky, místy zase klobásy s bramborovou kaší. Ze sladkého cukroví se v Německu nejčastěji připravují skořicové hvězdičky, perníčky a máslové sušenky, nejtypičtějším dezertem je ovšem vánoční máslová štola s rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem.

Rakousko – ovocný chléb kletzenbrot

Rakouské vánoční menu je hodně podobné tomu českému. Asi čtvrtina Rakušanů si na Štědrý den dopřává rybu, ostatní dávají přednost vídeňskému řízku, krůtě, kachně nebo zvěřině. Moučník má nejčastěji podobu vánočky nebo štrúdlu, tou pravou rakouskou specialitou je ovšem kletzenbrot, chléb s ovocem a oříšky, který je považován za nejstarší vánoční moučník vůbec. K tomu se místo svařáku podává voňavý punč.Kletzenbrot vydrží dlouho dobrý

  • 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, třičtvrtě hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky jedlé sody, čtvrt lžičky soli, 2 hrnky podmáslí, hrnek nasekaných ořechů, hrnek nasekaných sušených hrušek nebo švestek, hrnek sekaných fíků, hrnek sekaných datlí, půl hrnku rozinek sultánek, půl hrnku rybízu, rum, půl lžičky mleté skořice, půl lžičky mletého hřebíčku, půl lžičky sušené citronové kůry, moučkový cukr na posypání
  • Ovoce nakrájíme, pokapeme rumem a necháme aspoň hodinu odležet. Prosátou mouku společně s cukrem, kořením, práškem do pečiva a trochou soli zamícháme v míse, přilijeme podmáslí a vypracujeme hladké těsto, nakonec přidáme nasáklé ovoce. Z těsta vytvoříme bochník, pokud máme těsto řidší, můžeme ho nalít do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme asi hodinu při 180 °C. Hotový chléb necháme vychladnout a posypeme cukrem moučkou.

Autor Veronika Zámečníková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětmínusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS