Vaříme na čundru: houbová sváča, těstoviny s tuňákem, trampova jatýrka
31. 8. 2018

Vaříme na čundru: houbová sváča, těstoviny s tuňákem, trampova jatýrka

Prázdniny končí, ale vařit v divočině či venku na zahradě můžeme kdykoli, zvlášť pokud se vydaří počasí babího léta. I tentokrát jsou připraveny recepty na jídla levná, rychlá a především ze surovin, které se dobře přepravují a ideálně vydrží i teplotní výkyvy počasí.

Houbová sváča

  • 4topinky_cundr_781685569

    houby (jedlé), v lese nasbírané
  • slanina nebo špek
  • sůl
  • kmín
  • chléb

bedla vysoká

Při toulkách přírodou určitě narazíte na houby. Existují desítky hub, které jsou „prostě vynikající“, ale nám, méně znalým, bude stačit sebrat jen ty, které notoricky známe, tedy hřibovité “hnědé hlavy“, případně nějakou tu bedlu.

Hlavičky očistěte, nakrájejte na větší kusy a osolte (ne moc, slanina a špek sami o sobě jídlo osolí). Vysmažte na pánvi špek nebo slaninu a po chvilce, až je dostatek tuku, vhoďte houby. Okmínujte a nechte pěkně osmažit, až změknou. Mezitím si vedle na rozpáleném kameni nebo jen tak na klacku udělejte topinky a obsah pánve na ně shrňte. Zapíjejte pivem, je-li po ruce.

Buenos chuťos!

Těstoviny s tuňákem

  • Těstoviny s tuňákemkonzerva tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě
  • pytlík těstovin
  • zeleninová směs v konzervě
  • sůl
  • možno tvrdý sýr

Kotlík nebo ešus naplňte osolenou vodou a uvařte těstoviny. Pokud nechcete čekat, až se klasické těstoviny uvaří, můžete místo nich vzít nudle z „čínských“ polévek. Vodu slejte a do těstovin vyklopte z konzervy tuňáka a z druhé pak zeleninovou směs „kukuřice-hrášek-karotka“, případně dle chutí v nějaké spešl modifikaci s olivami, paprikou. Pořádně promíchejte a je to. Pokud máte tvrdý sýr, vražte jej tam nasekaný na malé kostičky – krásně vše propojí.

Buenos chuťos!

Trampova jatýrka

  • Trampova jatýrkajátra vepřová nebo drůbeží
  • špek
  • slanina
  • cibule
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • pivo
  • chléb

Pozor, tohle je veliká mňamka! Játra si už doma nakrájejte na kostičky a s trochou oleje nacpěte do dobře uzavíratelné nádoby.

Na pánvi vysmažte špek a kousky prorostlejší slaniny, pokud ji máte s sebou, přihoďte na kolečka nakrájenou cibuli a po chvíli na kousky nakrájený česnek (pozor, česnek nesmíte přepálit, jinak zhořkne).

Vyklepněte z nádoby játra, opepřete a restujte. Když dostanou tu správnou hnědou barvu, osolte to - ne dřív, játra by ztvrdla! – a podlijte trochou piva.

Dlabe se to s chlebem, který si namáčíte do vzniklé šťávy, zapíjíte zbytkem piva a mlaskáte do širokého a dalekého okolí.

Buenos chuťos!

Recepty využijete nejen na čundru, ale třeba i na chatě.

Autor Petr Sedlák.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmpluspět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS