Vaříme na čundru: Pivní topinka, Trampský biftek a Kovbojské fazole
21. 7. 2018

Vaříme na čundru: Pivní topinka, Trampský biftek a Kovbojské fazole

A je tu další várka receptů pro trampy, čundráky, vandráky a osoby v přírodě se stravující. Jak si i v lůně divočiny jednoduše připravit krmi chutnou a dostatečně výživnou, aniž by bylo třeba vláčet na zádech celou kuchyni a špajzku?

Samozřejmě, že v našich krajinách se většinou po pár hodinách usilovného prodírání divočinou po turistických stezkách dostanete k nějaké té hospodě. Ale to nemusí vždy vyjít. Třeba ji netrefíte, může být zavřená, a krom toho, jídlo připravené vlastníma rukama na vlastnoručně rozdělaném ohni chutná prostě mnohem víc.

Pivní topinka

Tramp, čundrák, vandrák, prostě muž divočiny, nebývá většinou abstinent. A tak se mnohdy stane, že ráno je potřeba poskytnout žaludku něco „podstatnějšího“, co člověka postaví na nohy.

  • Slanina, česnek, cibule...chléb
  • špek nebo slanina
  • pivní sýr
  • česnek
  • cibule

Na pánvi vysmažte kostičky špeku a plátky slaniny, aby pustily dostatečně tuku. Když se vyškvaří víc, nevadí. Odeberte pevné části a na zbylém tuku si udělejte dvě topinky.

Topinky potřete pořádně česnekem a pokuste se namazat pivním sýrem - spíš tak nějak rozkňafete, než namažete, ale teplá topinka sýr přece jen trochu „povolí“. Nyní nahoru nasypte ty krásně vysmažené kousky špeku a plátky slaniny – pokud máte s sebou sladkou papriku, můžete předtím trochu posypat – a na kolečka nakrájenou cibuli. Zapíjíme nočním chladem řádně vychlazeným pivem. Buenos chuťos!

Doporučujeme: K převozu pivního sýra použijte dobře uzavíratelnou nádobu. Jinak se k vám kamarádi nepřiblíží na víc než 10 metrů a pokud vám ve vlaku někdo s šíleným výkřikem vyhodí batoh z okýnka, nedivte se mu.

Trampský biftek

  • Luncheon meat a volské okoluncheon meat
  • špek
  • 2 vejce
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • chléb

Otevřete konzervu a lančmít nakrájejte na plátky. Můžete nahradit sekanou, ale konzerva „šmejda“ se podstatně líp převáží a rozhodně se nezkazí.

Na pánvi osmažte špek...

Na pánvi osmažte špek, aby pustil tuk a v něm pak opečte z obou stran plátky lančmítu. Sundejte jej z pánve a ve zbytku tuku udělejte volská oka – když si ještě předtím připravíte v pánvi dvě topinky, bude to o to lepší, ale můžete si je připravit i na sucho nad ohněm.

Na topinky dejte kolečka lančmítu, na ně nasypte kousky špeku co máte stranou, přes to položte volská oka (osolte a opepřete dle chuti) a nahoru dejte kolečka nakrájené cibule. Buenos chuťos!

Tip: Výběru lančmítu věnujte zvýšenou pozornost. Chcete kvalitu? Vybírejte konzervy označené LUNCHEON MEAT, případně LUNCHEON MEAT PORK. Jakmile jsou konzervy označené příliš lidově, tedy např. zkráceně LUNCHMEAT nebo je u názvu navíc dodatek DRŮBEŽÍ, neplatí pro jejich složení naprosto žádná pravidla a většinou jde o drůbeží separát a hodně vody, takže z toho kolečka na osmažení neuděláte, i kdybyste se přeskočili…

Kovbojské fazole

  • Kovbojské fazole - základšpek nebo slanina
  • 2 špekáčky nebo klobásy
  • konzerva červených fazolí v rajčatové omáčce
  • cibule
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • chilli nebo pálivá paprika

Na pánvi (hlubší, nebo použijte ešus či kotlík) vysmažte špek nebo slaninu (méně prorostlou), aby pustila tuk. Orestujte na velké kusy nakrájenou cibuli a jemně pokrájené stroužky česneku – v množství dle chuti každého. Po chvilce přidejte na nakrájenou uzeninu. Špekáček je fajn, papriková klobása ještě lepší. Pokud v obchodech mají zelené pálivé papriky „maďarky“ a máte ji s sebou, teď je správný čas ji nakrájenou přidat – rozhodně tím nic nezkazíte.

Kovbojské fazole

Jakmile to dostane tu správnou barvu, vykydněte na pánev z konzervy fazole. Chvilku povařte a během toho dle chuti dosolte, opepřete a přidejte chilli nebo pálivou papriku.

Podává se s chlebem, kdo si udělá na ohni topinky, neprohloupí. Buenos chuťos!

Autor Petr Sedlák.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS