Velikonoční očista devíti bylinami
31. 3. 2018

Velikonoční očista devíti bylinami

Dobové recepty na velikonoční pokrmy vedle jiného dokládají, že svého času bývala jarní očista organismu docela běžná a že Velikonoce pro ni byly nejlepší příležitostí. Některá jídla jako nádivky nebo zelené polévky měly obsahovat aspoň devět bylin. Používala se řeřicha, pažitka, kopřiva, pampeliška, popenec, sedmikráska, třeba i list fialky či jahodové listí, šťovík a další.

Bylinková polévka

  • bylinková polévka10 dkg másla
  • litr vody
  • 2 lžíce hladké mouky
  • vejce
  • bylinky
  • sůl

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme studenou vodou, promícháme, osolíme a povaříme.

Na másle podusíme zhruba tři hrsti lístků chudobky, fialky, opence, jahodníku, pampelišky, kopřiv, pažitky a petrželky, přidáme jíšku a jen krátce necháme přejít varem.

Do hotové polévky přidáme vajíčko rozkvedlané v trošce mléka a čerstvou posekanou pažitku. Můžeme přidat i osmažené kostičky chleba nebo žemle a polévku i zjemnit lžící kysané smetany nebo másla.

Kdo si někdy takovou či podobnou bylinnou polévku zkusil připravit, asi zjistil, že je poměrně hořká. Jednak je to dáno jejím účelem − pokrm má dodat  tělu zdraví prospěšné a očistné látky, ale také platí, že dnešní chuťový vkus se zřejmě liší od chutí našich předků. Současné chuťové zvyklosti jistě ovlvňuje i snadná dostupnost téměř všech druhů potravin kdykoliv během roku.

V každém případě uděláme dobře, když si velikonoční menu zpestříme aspoň některými bylinami. 

↑Zpět na začátek 

Jarní polévka s řeřichou

  • jarní polévka s řeřichou75 g řeřichy
  • 1 šalotku
  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • sůl, mletý pepř
  • muškátový oříšek

Řeřichu opláchneme, necháme ji okapat a nakrájíme ji. Šalotku oloupeme a nakrájíme. V hrnci rozehřejeme máslo a šalotku na něm necháme zesklovatět. Zaprášíme moukou a necháme opražit dozlatova. Zalijeme zeleninovým vývarem a důkladně prošleháme metlou, aby v něm nezůstaly hrudky.

Při mírné teplotě vaříme asi 20 minut. Přidáme řeřichu, povaříme a přimícháme 100 ml smetany. Vše rozmačkáme na kaši, případně propasírujeme přes řídké síto.

Dochutíme solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem. Zbylou smetanu ušleháme. Polévku nalijeme do talířů, zdobíme šlehačkou a zbylými kousky řeřichy.

Blanka Snášelová, Prosenice

↑Zpět na začátek

Jarní kopřivová polévka

  • 1 lžíci másla
  • 150 g zeleniny
  • 1 cibuli
  • talíř nakrájených kopřiv
  • sůl
  • citronovou šťávu
  • 1/8 l smetany
  • žloutek
  • lžíci hladké mouky
  • domácí masový vývar, vodu

Na másle zpěníme pokrájenou cibuli a zeleninu, zalijeme vodou a vývarem (celkem asi jedním litrem), osolíme a vaříme.

Pak přidáme oprané nasekané kopřivy, vaříme ještě asi 10 minut.

Nakonec zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně a krátce povaříme.

Do odstavené polévky vmícháme žloutek a okyselíme ji citronovou šťávou.

Markéta Sikorová, Kyšice

↑Zpět na začátek

Omelety s kopřivovou náplní

  • talíř kopřiv
  • 8 vajec
  • 1/8 l mléka
  • 1 lžíci hrubé mouky
  • 2 malé cibule nebo mladé cibulky i s natí
  • 50 g ementálu nebo parmazánu
  • sůl, zelený pepř

Nakrájené kopřivy podusíme na oleji a cibulce, směs zaprášíme moukou, osolíme, posypeme tlučeným zeleným pepřem a zalijeme lžící mléka.

Z rozšlehaných vajec, mléka, soli a mouky připravíme omelety, potřeme je připravenou kopřivovou směsí a přeložíme napůl.

Můžeme je posypané sýrem hned konzumovat, nebo rovněž posypané sýrem krátce zapéci ve vymazaném pekáči.

Štěpánka Šabršulová, Skorošice

↑Zpět na začátek

Kuřecí salát s celerem

  • 1 kuře
  • 1 celer
  • 1 jogurt
  • 1 lžíci olivového oleje
  • citronovou šťávu
  • bazalku, dobromysl, tymián

Z kuřete stáhneme kůži a maso uvaříme nebo udusíme v osolené vodě. Vyjmeme z vývaru, necháme vychladnout a vykostíme.

Maso nakrájíme na nudličky a smícháme je s nahrubo nastrouhaným celerem. Spojíme jogurtem a lžící olivového oleje. Dochutíme citronem a zelenými bylinkami.

Ludmila Uhrová, Třebíč

↑Zpět na začátek

Telecí roláda

  • telecí roláda800 až 900 g telecího hrudí
  • 2 housky z předešlého dne
  • sůl, pepř
  • 200 ml mléka
  • 1 cibuli
  • 1/2 svazku petrželky
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 150 g másla
  • 100 g mletého telecího masa
  • 100 g mletého vepřového masa
  • 1 lžíci kaparů
  • 1 vejce
  • 250 ml bílého vína
  • 150 g kysané smetany

Telecí hrudí vykostíme. Maso opláchneme, osušíme a podélně rozkrojíme. Vetřeme sůl a pepř. Ohřejeme mléko a nalijeme ho na housky. Necháme ho 15 minut vsáknout. Jemně nasekáme cibulku a petrželku, lžíci petrželky odložíme,  omyjeme citron a kůru odkrojíme.

Rozehřejeme 60 g másla. Cibuli na něm necháme zesklovatět, přidáme petrželku, citronovou kůru a společně opékáme asi tři minuty.

Housky vymačkáme a smícháme s mletým masem a cibulí. Vymačkáme citronovou šťávu a s kapary, vejcem a čtyřmi lžícemi vína ji přidáme k mletému masu. Telecí hrudí potřeme náplní, zavineme a na koncích sešijeme kuchyňskou nití. Pevně ovineme.

Telecí roládu zprudka opečeme na zbylém másle. Pečeme v troubě 1,45 hod a poté nit odstraníme. Posypeme odloženou petrželkou. Do omáčky vmícháme zbylé víno a smetanu. Během pečení je dobré roládu několikrát polít vypečenou šťávou.

Petra Horáčková, Zbiroh

↑Zpět na začátek

Jehněčí na rozmarýnu

  • jehněčí na rozmarýnu1/2 kg libového jehněčího
  • 4 lžíce rybízového džemu
  • 1 lžíci nasekaného rozmarýnu
  • 1 rozetřený stroužek česneku
  • 45 dkg brambor
  • 45 dkg nakrájeného pórku 
  • 1/5 dl zeleninového vývaru
  • 4 lžičky žervé
  • sůl, pepř

Maso potřeme džemem, rozmarýnem, česnekem, solí a pepřem a pečeme asi půl hodiny v silně rozehřáté troubě.

Mezitím uvaříme brambory a pórek, vývar schováme. Servírujeme s kaší, přílohou je zelenina vařená v páře. Brambory a pórek ušleháme na kaši a vmícháme do ní žervé. Na pánvi pět minut povaříme džem s vývarem. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou.

Hana Jankovská, Neveklov

↑Zpět na začátek

Pečené kůzle s nádivkou

  • 1 kůzle
  • 250 g uzeného bůčku
  • 5 natvrdo uvařených vajec
  • 3 syrová vejce
  • 100 g másla
  • česnek
  • sůl, pepř
  • mátu peprnou nebo šalvěj

Bůček a vejce natvrdo umeleme na masovém strojku. Přidáme syrová vejce, česnek, pepř, mátu nebo šalvěj, osolíme a promícháme.

Nádivkou plníme čistě omyté a osolené kůzle. Zprudka je opečeme na pekáči s rozpuštěným máslem a podlijeme troškou vody nebo domácího vývaru.

Podáváme s vařenými brambory a hlávkovým salátem nebo kompotem.

Často přeléváme šťávou a upečeme dočervena.

Pečené kůzle vyjmeme, šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme ji moukou a zalijeme vývarem. Povaříme a procedíme.

Jiřina Blažejová, Luka

↑Zpět na začátek

Plněná vejce

Natvrdo uvařená vejce podélně rozpůlíme, vyjmeme žloutky a utřeme je s 2 dkg másla, lžičkou kremžské hořčice a trochou soli.

plněná vejce

Přidáme nastrouhaný křen a nastrouhaný tvrdý sýr. Směsí naplníme bílky a ozdobíme petrželkou.

Můžeme připravit i další náplně:

  • Sardelovou: Žloutky utřeme se sardelovou pastou, pomazánkovým máslem a jemně nasekanou cibulí.
  • Ředkvičkovou: Žloutky nastrouháme, utřeme s máslem, nasekanými ředkvičkami, mletým salámem Poličanem a troškou žervé.
  • Hořčicovou: Žloutky utřeme s máslem, hořčicí, lučinou a nasekanou petrželkou.
  • Sýrovou: Žloutky nastrouháme spolu se sýrem, spojíme tvarohem, přidáme sůl a pepř.
  • Nivovou: žloutky spojíme s nastrouhanou nivou, přidáme máslo a ochutíme česnekem.
  • Křenovou: Zloutky utřeme s lučinou, nastrouhaným křenem a řeřichou.

↑Zpět na začátek

Vaječňáky

  • 6 dkg másla
  • 6 dkg hladké mouky
  • 6 lžic mléka
  • 8 vajec
  • zelenou petrželku nebo pažitku
  • sůl

Z másla a hladké mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji mlékem, přisolíme a povaříme na hustou kaši. Necháme trochu vychladnout a přidáme na větší kousky nasekaná vejce.

Je-li směs příliš řídká, přidáme trochu nastrouhaného sýra a strouhanky. Tvoříme menší karbanátky, obalíme je v trojobalu a usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

↑Zpět na začátek

Jak uchovat natvrdo vařená vejce

Vejce oloupeme, dáváme je do velké sklenice a prokládáme je

  • oloupanými stroužky česneku,
  • celým novým kořením,
  • pepřem,
  • kousky celého zázvoru.

Nakonec vše zalijeme horkým nálevem svařeným z octa, cukru, soli a suchého bílého vína.

Necháme v chladnu a vejce postupně používáme k dalšímu zpracování. 

↑Zpět na začátek                       

Vařená vejce naložená i se skořápkou

Vejce barvená přírodními barvami zlehka naťukáme a celá včetně skořápky uložíme do velké sklenice nebo kameninové mísy.

Svaříme přiměřené množství

  • přírodního červeného vína
  • s celými hřebíčky,
  • kmínem,
  • pepřem,
  • hořčičnými semínky,
  • bobkovým listem.

Vychladíme a vejce nálevem zalijeme.

Necháme naložené minimálně 48 hodin a poté postupně do týdne spotřebujeme.

↑Zpět na začátek

Jarní probuzení

  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 1 cibuli
  • 1 zelenou papriku
  • 1 červenou papriku
  • 1 hlavičku čínského zelí
  • 150 g tvrdého sýra
  • 100 g kuřecí šunky
  • 100 ml smetany
  • sůl, pepř

Oloupaná vejce nakrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou cibuli, papriku a najemno pokrájené čínské zelí. Vše dáme do misky a smícháme se smetanou.

Osolíme, opepříme a nakonec vmícháme na malé kostičky nakrájenou šunku a sýr.

Dáme nejméně na 1 hodinu zchladit do ledničky. Podáváme s celozrnným pečivem.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

↑Zpět na začátek

Související články

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplusosm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS