Rádi byste nabídli dětem co nejzdravější stravu a nejste si jisti, čím začít? Nabízíme inspiraci na zdravá jídla, která si oblíbily děti v mateřské škole Semínko.
Připravili jme pro vás tipy na zdravá jídla nejen pro předškoláky. Mateřská školka Semínko sídlí v Toulcově dvoře v pražské Hostivaři. Škola se zapojila do programu Skutečně zdravá škola. Součástí aktivit školky je nejen důraz na kvalitní a pestrou stravu, ale také soustavné vzdělávání dětí i jejich rodičů o původu potravin a vaření. Děti mají možnost na zahradě nejen sledovat jak zelenina roste, ale zapojit se podle svých sil i do jejího pěstování. A když dozraje ovoce, pak se stanou pomocníky při přípravě koláčů.
Uvařené a rozšťouchané brambory smícháme s uvařenými jáhly, rozetřeným česnekem, máslem, majoránkou a orestovanou jarní cibulkou. Podáváme nejlépe se zeleným hráškem uvařeným na másle.
Cizrnu namočíme a následně uvaříme. ½ cizrny rozmixujeme a ½ necháme vcelku. Z ostatních surovin (vyjma mozzarelly) uvaříme omáčku, do které vmícháme cizrnu. Hmotu nalijeme na vymazaný pekáč, poklademe plátky mozzarelly a pečeme přibližně půl hodiny při teplotě 180 oC.
Pohanková pomazánka
Pohanku uvaříme podle návodu a necháme vystydnout. Spaříme cibuli a též ji necháme vystydnout. Česnek se solí utřeme do pěny. Nakonec vše smícháme společně s přírodním pomazánkovým máslem.
Sterilovanou cizrnu rozmixujeme na kaši se stroužkem česneku, kouskem jarní cibulky a trochou panenského olivového oleje. Nakonec můžeme přidat přírodní pomazánkové máslo.
Na másle či olivovém oleji lehce orestujeme nastrouhanou mrkev s rozmačkaným česnekem a jemně nakrájenou cibulkou. Potom přidáme červenou čočku a vše dohromady uvaříme od měkka. Nakonec trochu osolíme a rozmixujeme.
Jemně nastrouhanou mrkev a utřený stroužek česneku lehce orestujeme na másle a necháme vychladnout. Následně vmícháme přírodní pomazánkové máslo a trochu přírodní Lučiny.
Zralé avokádo rozmačkáme a vmícháme stroužek utřeného česneku, extra panenský olivový olej, vymačkanou šťávu z citrónu, najemno nakrájenou a spařenou cibulku, trochu soli, a nakonec nastavíme přírodním tvarohovým sýrem.
Tuňák steak, šťáva z citrónu, spařená a najemno nakrájená cibulka, přírodní pomazánkové máslo a trocha přírodní Lučiny.
Autorka pracuje jako vedoucí školní jídelny Mateřské školy Semínko
Autor Iveta Garciová.
"Nejzdravější strava" je v tomto případě eufemismus pro nápady potřeštěných diletantů, kteří si dětskou výživu pletou s redukční dietou pro dospělé. Pokud by děti tahle "zdravá jídla" měly i doma, tak bychom v ČR měli po 100 letech opět epidemii křivice.
Nejnovější diskuse
Nejčtenější diskuze
Nejživější diskuze
Grilování - recepty, tipy a triky na grilování
Orchideje - úspěšné pěstování doma i venku
Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie
Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék
Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat
Řez okrasných dřevin - jak a kdy prořezávat
Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort