Na Polensku se traduje, že vrchnost svého času zavedla „zvýšené pěstování a požívání mrkve, včetně jednoho mrkvového dne v týdnu.“
Pracovitý lid potřeboval vyživit. Není divu, že se zelenina stala symbolem polenské pouti. Dodnes ji během slavnosti lidé zavěšují na domovní dveře či na vrata dvorů.
Mrkev, pýcha města
Zpočátku byla vyvěšená mrkev zdobena stuhami v barvách českého království, tj. červenobílými stuhami. Po vzniku Československa se rozšířilo opentlení červenomodrobílými stuhami. Pamětníci tvrdí, že v minulém století vyvěšovali někteří občané po určitou dobu též mrkve se stuhami jedné, rudé, barvy.
V dávných dobách mělo mrkvové pouťové veselí v Polné zřejmý vlastenecký ráz. Čechové sem přicházeli z poněmčelých míst, aby se nejen poveselili, osvěžili a nakoupili mrkvánky, čili mrkvance. Odváželi si též vlastenecké časopisy, kalendáře a knihy.
Na pouti nabízeli své výrobky mistři rozličných místních cechů i přespolní obchodníci. Stánky se zbožím „poctivým a později i jarmarečním“ stály na obou stranách hlavní cesty od Horní brány hlavního, dnes Husova náměstí až téměř k Dolní bráně Sezimova náměstí.
Svatý Liguriáši,
opatruj nám mrkev naši,
ať nám ji přibyslavští neodnáší.
Na pouť parním vlakem
Do Polné na Mrkvancovou pouť lze přicestovat po železniční trati z Dobronína nebo z Jihlavy. Na slavnost zajíždí i příležitostný historický vlak tažený parní lokomotivou. Fandové železniční historie mají pro tuto příležitost připraven svůj rým: Už je tomu tak, do Polné opět pojede parní vlak.
Recept na babiččiny polenské pouťové mrkvance
Potřebujeme
na těsto
- 1 kg mouky – 2/3 výběrové
- 1/3 hladké
- 20 dkg másla a 1 lžíce sádla – těsto bude křehčí
- 20 dkg cukru
- 3 žloutky
- 5 dkg kvasnic,
- sůl
- asi 50 fenyklů
- mléko podle potřeby
na náplň
- 1,5 kg strouhané mrkve
- 250 dkg krystalového cukru
Z uvedeného množství upečeme asi 52 mrkvanců – podle velikosti i více.
- 10 dkg másla
- 50 fenyklů
na pečení a posypání
- trochu másla
- bílek
- celý mák
- vanilkový a krystalový (moučkový) cukr
Jak na to
Z vykynutého těsta, kterému charakteristickou chuť dodal fenykl, vykrájíme bochánky a naplníme je vychladlou mrkvovou kaší. Tu předem připravíme ze strouhané mrkve, cukru a fenyklu a 5 až 10 minut ji dusíme na másle. Přebytečnou šťávu slijeme, aby mrkvová náplň nebyla řídká.
Na plech dáváme mrkvance řídce, aby se nespekly – podle velikosti plechu 3x4 nebo 4x5. Bochánky podmastíme, pak lehce zmáčkneme. Okraje pomastíme, vršek potřeme zbylým bílkem a posypeme celým mákem.
Upečené a vychladlé na posypaném vršku potřeme napůl rozpuštěným máslem (aby nestékalo) – a posypeme hojně krystalovým cukrem s vanilkovou příměsí.
Podle Ludmily Vomlelové