Zatímco při klasické přípravě masa musíte pokrm průběžně kontrolovat, aby nedošlo k připálení, popř. jej míchat či podlévat, v případě nízkoteplotního pečení (dušení) prostě šoupnete zakrytý pekáč či hrnec do trouby a můžete se jít věnovat třeba svým koníčkům. Kromě většiny ryb se pomalá příprava hodí téměř pro každý druh masa. Vynikající pokrm připravíte i z masa nevyzrálého, milé překvapení nabídne také kližka. Té nejspíš v takové úpravě přijdou na chuť i ti, kteří se jí dosud obloukem vyhýbali. Díky delšímu času a nízké teplotě bude jindy tuhé maso měkké i šťavnaté.

Nic speciálního nepotřebujete

Pro začátek je dobré prozkoumat stávající nádobí a zjistit, které se bude hodit pro tento způsob přípravy pokrmů nejlépe. Ano, existuje tzv. pomalý hrnec (slow cooker), ale bohatě vám postačí kvalitní pekáč s poklicí. Pro některé druhy pečení se hodí také speciální mřížka, která je součástí některých pekáčů.

Pokud poklici nemáte a nebo dobře netěsní, můžete ji nahradit alobalem. Nevhodnější jsou pekáče se silným dnem z dobře vodivého materiálu. Použít můžete klasické litinové pekáče či hrnce, hodí se také kameninové nebo keramické nádoby určené pro pečení.

Trénink dělá mistry

Některé části hovězího masa (např. kližka, líčka) obsahují kolagen. Pokud není dobře upravený, pak zůstane tuhý a nedělá jídlu dobrou službu. Výhodou pomalého pečení (dušení) mj. je, že se při přípravě nezničí tolik živin a navíc si pochutnáme na opravdu měkkém a křehkém mase. Kdo tedy miluje maso, které se mu rozpadá téměř před očima, určitě by měl tuhle metodu zkusit. Napoprvé však raději zapomeňte na zvaní hostů a poctivě sledujte a zapisujte - jaký druh masa a jaké množství jste pekli, ale také na jak vysokou teplotu jste troubu nastavili a jak dlouho celý proces trval.

Variace na oblíbené recepty

Ideální je začít tak, jako obvykle - maso osolte a okořeňte podle chuti a vložte do pekáče. Případně přidejte zeleninu. Pokud připravujete méně prorostlé maso, je dobré nezapomenout na pár lžic oleje. Na dno nádoby přilijte vodu nebo vývar (maximálně však 0,5 cm). Pak už stačí nádobu přiklopit, vložit do trouby nahřáté na 150 oC a péct. Délka pečení závisí nejen na velikosti masa, ale také na jeho stáří. Pečení 1,5 kg hovězí kýty trvá obvykle 3-4 hodiny. V průběhu pečení můžeme maso otočit, popř. přelévat. Při té příležitosti je vhodné zkontrolovat, zda není potřeba přidat vodu nebo vývar.

Metodu pomalého dušení používáme obdobně jako u pomalého pečení. Využít ji můžeme při přípravě guláše, pekeltu, ragú. Základ jídla připravíme na plotně jako obvykle. Pak stačí přiklopený hrnec vložit do trouby vyhřáté na 150 oC a nechat jej tam přibližně 3 hodiny. Výhodou je, že takto připravované jídlo nemusíte vůbec míchat. Tedy pokud jej na počátku podlijete (vodou nebo vývarem) a pokud poklice opravdu dobře těsní.

Zdroj: www.prozeny.cz