Zdroje: www.recepty.cz, youtube.com

Škvarková pomazánka plná chuti

Podívejte se, jak se připravují škavrky z vepřového boku i jak jednoduché je použít je na výbornou pomazánku. Krátké video vám prozradí všechny fígly:

Zdroj: Youtube

Škvarková pomazánka se však připravuje mnoha způsoby. Někdo přidává nejen najemno nakrájenou jarní cibulku, ale třeba také vejce natvrdo. Do jiných pomazánek se zase dává sýr či různá neobvyklá koření i další ingredience, jako jsou majonéza nebo kyselá okurka.

Jak připravit škvarky z bůčku?

Začněte tím, že pěkně prorostlý bůček se silnější vrstvou špeku, ale bez kůže, nachystáte na přípravu škvarků. Do hrnce dejte do začátku trochu sádla a začněte se škvařením. Maso pustí nejen tuk, ale také vodu, proto vypadá příprava škvarků z bůčku trochu jinak, než jste zvyklý. Za občasného míchání počkejte, až se začne maso škvařit. Při práci si dejte pozor na prskání a mezitím si nachystejte cibulku.

Cibuli nakrájejte na a začněte smažit na sádle. Počkejte, až zezlátne, a než začne hnědnout, přilejte tolik vody, aby byla cibule celá ponořená. Pokračujte se zahříváním až se voda zcela odpaří, pak stáhněte z plotny.

Domácí škvarková pomazánka z vepřového boku

V okamžiku, kdy jsou škvarky z vepřového boku pěkně zlaté, sceďte veškeré sádlo a škvarky uložte do mísy. Abyste získali veškeré chutě také z výpeku, který se zachytil při škvaření na hrnci, přidejte ještě do prázdného horkého hrnce trošku vody a zahřejte. Výpek přichycený po stranách hrnce se ve vodě rozpustí a dalším zahříváním zredukuje. Tím dostanete ještě intenzivnější chuť. Zredukovanou šťávu přidejte do hotové cibulky. S vařením jsme hotovi, přišel čas na smíchání a dochucení.

Aby byly škvarky jemné a roztíratelné, budete je muset pomlít nebo rozmixovat v kuchyňském robotu. Výsledek nemusí být extra jemný, ale jde o to, aby bylo možné škvarky smíchat s ostatními ingrediencemi. Přidejte cibulku, jednu vrchovatou lžíci plnotučné hořčice, zhruba lžičku soli a půl pepře. Ochutnejte a přidejte sůl i pepř podle vašich představ. Na závěr přimíchejte do směsi utřený česnek a téměř plnou naběračku vyškvařeného sádla. Směs dobře promíchejte, naplňte do sklenic nebo misky a dejte vychladit do lednice.

Související články