Niva je sýr, který je prospěšný našemu zdraví a má poměrně výraznou chuť. Říká se, že je to sýr pro fajnšmekry. Zkuste tedy stále ohrané vajíčkové, česnekové a rybičkové pomazánky nahradit lahůdkami pro mlsné jazýčky a vytříbeným chuťovým vkusem. Pro milovníky modrých sýrů je to jasná volba!  Navíc výrazná chuť nivy se skvěle pojí s křupavými vlašskými ořechy.

Jak zbavit vlašské ořechy skořápky bez louskáčku? Podívejte se na toto video:

Zdroj: Youtube

Sýr niva

Jedná se o sýr, který je našemu tělu prospěšný hned v několika ohledech. Dodá mu značné množství zdravých enzymů a zároveň má vysoký obsah bílkovin a zdravých tuků. Pokud ji chcete skladovat, měla by být vždy pečlivě zabalená a uložená v ledničce. Díky tomu si uchová i svou prvotřídní chuť.

Zdroj: Youtube

Pomazánka s nivou a vlašskými ořechy

Vložte do misky 110 g najemno nastrouhané nivy, 100 g taveného sýra s modrou plísní a 50 g másla pokojové teploty. Společně je ušlehejte nebo rozmixujeme ponorným mixérem. Následně vmíchejte 3 polévkové lžíce nasekaných vlašských ořechů.

Nivová pomazánka s kysanou smetanou

Můžete vyzkoušet i další chutnou verzi receptu. Nejprve si v misce rozmačkejte vidličkou 150 g Nivy a přidejte 1 až 2 stroužky prolisovaného čerstvého česneku, 2 polévkové lžíce mletých či nasekaných vlašských ořechů, 2 smetanové měkké sýry a 4 až 5 polévkových lžic zakysané smetany. Podle chuti dochuťte pepřem, určitě již nesolte, niva je poměrně dost slaná sama o sobě. Můžete dochutit i čerstvě posekanými bylinkami dle vaší chuti.

Pomazánka z nivy s jarní cibulkou

Nastrouhejte do mísy nahrubo 100 g nivy a přidejte 1 kelímek pomazánkového másla, 1 polévkovou lžíci majonézy a opepřete. Nakrájejte 2 celé jarní cibulky i se zelenými výhonky na tenká kolečka a 2 řapíky celeru na velmi jemné kostičky. Stejně tak si připravte ořechy a lehce je posekejte ostrým nožem.

Veškeré ingredience přidejte do směsi a pečlivě promíchejte. Jakmile potřete jednohubku touto pomazánkou ,přidejte na ni i kousek čerstvého jablka nebo hrušky a ozdobte lístkem zelené petrželky.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.spektrumzdravi.cz, www.fresh.iprima.cz