Zdroje: fresh.iprima.cz, www.coopclub.cz

Rychlé pomazánky na snídani

Už vás nic nenapadá? Každý si čas od času rád dopřeje změnu. Nejen v oblékání, ale třeba také ve stravování. Máme pro vás pár tipů, čím si ozvláštnit ráno. Tyto pomazánky jsou výborné, a navíc i velmi jednoduché. Vyzkoušejte, jak budou chutnat vám!

Pomazánky jsou jednoduché a rychlé řešení. Můžete je použít na jakýkoli typ pečiva a tyhle jsou navíc i zdravější variantou toho, co můžete ráno snídat.

Vaječná pomazánka je chutná klasika

Vykouzlete jednoduchou pomazánku z vařených vajec, lučiny, jarní cibulky či pažitky, špetky soli a pepře. Přesně takhle je to jednoduché.
Vejce si můžete uvařit večer a ráno je najdete vychlazené a vhodné k oloupání. Na 125 g lučiny nebo podobného sýra použijte 3 pokrájená vejce natvrdo, hrst cibulky či pažitky a dochuťte jen pepřem a solí. Někdo rád i maličko sladké papriky.

Pokud chcete pomazánku trochu obměnit, přidejte najemno nakrájenou okurku a hrst loupaných slunečnicových semínek.

Zeleninové pomazánky na snídani

Výborné jsou i zeleninové pomazánky. Můžete zpracovat čerstvou mrkev nebo naloženou červenou řepu. Červenou řepu doporučujeme nastrouhat už večer, aby byl čas dobře umýt růžové prsty. Ráno před úprkem do práce by vás řepa jen vystresovala.
Nastrouhejte najemno 100 g vařené řepy či syrové mrkve, přidejte 250 g měkkého tvarohu nebo sýra typu cottage, osolte a opepřete. Pokud byla řepa naložená, pak už není citron potřeba, jinak se i pro mrkev hodí přidat půl lžičky citronové šťávy.

Jestli máte radši řízné pomazánky, přidejte k řepě trošku nastrouhané osolené šalotky. Pikantní a šťavnatá šalotka je v pomazánkách výborná, ale ne vždy se hodí pro své typicky cibulové aroma.

Avokádová pomazánka je skvělá i na snídani

Protože je v guacamole obvykle česnek nebo cibulka, nemusí to být vaše ideální snídaně, neboť zapáchající dech je po ránu přesně to, čemu se chce člověk vyhnout.
Můžete si ale připravit avokádovou pomazánku i bez těchto cibulovin. Je maličko nevýrazná, ale záleží na tom, čím ji dozdobíte.

Pro umírněnou jemnou verzi rozmačkejte avokádo, smíchejte jej s lučinou, osolte, opepřete a přidejte jemně pokrájená rajčátka. Můžete posypat troškou sýra.

Snídaňovou variantu guacamole připravte z rozmačkaného avokáda. Přidejte do něj najemno nakrájenou čtvrtku kapie, trošku pažitky, může být i troška čerstvého koriandru. Dochuťte cca půl lžičkou citronové nebo limetkové šťávy, solí a pepřem. Ideální je toto jemnější guacamole na toustu pod volským okem, ale to už je skoro oběd!

Související články